Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 42

Wątek: Głowica kulowa pod 400L+40D

Coś już napisał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Krzychu Zobacz posta
    Ani ona komfortowa ani wystarczająca - też z własnego doświadczenia. To jedna z najgorszych (wyłączając zabawki po kilkadziesiąt pln) głowic na rynku...
    Ciekawa sprawa, w czasie kiedy tego używałem (jakieś 5 lat temu) była bardzo polecana ;-) Przy lekkim zestawie nie narzekałem. Obecnie nie korzystam z kulki, wimberley wymiata. Przy swoim jednak zostanę, choć pewnie masz rację - nigdy jej nie porównywałem z innymi, po prostu używałem

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Michaex Zobacz posta
    Ciekawa sprawa, w czasie kiedy tego używałem (jakieś 5 lat temu) była bardzo polecana ;-)
    Wielu ludzi poleca to co posiada tylko z samego powodu posiadania...

Przy lekkim zestawie nie narzekałem. Obecnie nie korzystam z kulki, wimberley wymiata. Przy swoim jednak zostanę, choć pewnie masz rację - nigdy jej nie porównywałem z innymi, po prostu używałem
    Nie potrafiła utrzymać 350D + 70-200/f4L to chyba tłumaczy wiele... Też jej próbowałem używać, tyle że do używania się nie nadawała... Ja z kulki korzystam... I sidekicka...
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Uzależniony Awatar Zigi
    Miasto
    niedaleko Częstochowy

Domyślnie

Manfrotki odpadają. Praktycznie wybór ograniczam do Giottos i Berno. Zerkając na dostępne rysunki , przekroje itp konstrukcja głowic tej pierwszej firmy wydaja się być bardziej zaawansowana technicznie. Może to tylko wrażenie. Niestety ciężko na tej podstawie powiedzieć coś o materiałach...
    40D, c10-22, c15-85, c50/1.4, 70-200L4, 400L5.6, RUP43, Sherpa 600R +inne graty...
    Moje wiekowe zdjątka na CB & na obiektywnych - zapraszam

Coś już napisał

Domyślnie

Wielu ludzi poleca to co posiada tylko z samego powodu posiadania...
    Aż tak nisko mnie nie oceniaj ;-) 1d III nikomu nie polecam.

Nie potrafiła utrzymać 350D + 70-200/f4L to chyba tłumaczy wiele... Też jej próbowałem używać, tyle że do używania się nie nadawała... Ja z kulki korzystam... I sidekicka...
    Masz rację! Dopiero teraz skojarzyłem! Ja jej używałem w specyficzny sposób i dlatego mi odpowiadała! Mianowicie ja jej nie blokowałem, tylko stosowałem jak monopod, bo fotografowałem tylko ruchome obiekty - zwierzaki Nawet nie pamiętam, czy po zablokowaniu z 10d i 100-400 utrzymywała kadr, ale z tego co piszesz, pewnie nie. Przepraszam za zamieszanie.

Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Aż tak nisko mnie nie oceniaj ;-) 1d III nikomu nie polecam.
    Nie pisałem o Tobie akurat....

Masz rację! Dopiero teraz skojarzyłem! Ja jej używałem w specyficzny sposób i dlatego mi odpowiadała! Mianowicie ja jej nie blokowałem, tylko stosowałem jak monopod, bo fotografowałem tylko ruchome obiekty - zwierzaki Nawet nie pamiętam, czy po zablokowaniu z 10d i 100-400 utrzymywała kadr, ale z tego co piszesz, pewnie nie. Przepraszam za zamieszanie.
    W ten sposób też używałem i faktycznie dawała radę, ale jak się zablokowało to już było słabo...
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Uzależniony Awatar Zigi
    Miasto
    niedaleko Częstochowy

Domyślnie

No i zamówiłem Giottos MH 1300-621. Jak dotrze opiszę wrażenia.
    40D, c10-22, c15-85, c50/1.4, 70-200L4, 400L5.6, RUP43, Sherpa 600R +inne graty...

Uzależniony Awatar Zigi
    Miasto
    niedaleko Częstochowy

Domyślnie

Dotarła. W pudełku korpus głowicy 1300 i płytka mocująca 621. Miłą niespodzianką jest dołączenie do głowicy przejściówki na mniejszy gwint. Całkiem spory kawałek metalu za te 360zł. Na żywo jest większy niż by to mogły zdjęcia sugerować.
    Na korpusie skrywającym kulę o średnicy 4cm znalazły miejsce trzy pokrętła. Pierwsze do regulacji luzu i drugie do blokowania (w przypadku mojego sprzętu 1/2 obrotu miedzy odblokowaniem i zablokowaniem kuli, acz dostępny jest jeszcze większy zakres regulacji). Trzecie umożliwia regulację siły potrzebnej do obrotu w w poziomie, co w połączeniu z podziałką
    w stopniach powinno ułatwić tworzeni panoram.
    Maksymalna teoretyczna obciążalność wynosi 20kg. Ciężko ocenić na ile to wartość prawdziwa (nie dysponuję sprzętem który mógłby za symulować tak ciężki zestaw) ale po zablokowaniu całość trzyma potężnie. Po odkręceniu pokrętła blokującego możemy z dowolnie ustawiona siła manewrować zestawem. Możliwe jest i takie ustawienie iż aparat po zdjęciu ręki nie "ucieka".
    Co do samego wykonania - generalnie wygląda porządnie i całkiem ładnie. Bliższe oględziny ujawniły podmalowane czarną farbą rysy na spodniej i bocznej ściance płytki. Przy podstawie pokrętła blokującego przylegającej do korpusu głowicy ktoś zapomniał "dopieścić" wklęsłą krawędź. Są to jednak drobne mankamenty nie mające kompletnie żadnego wpływu na działanie sprzętu.
    Jakość materiałów wydaje się dobra acz raczej ciężko to ocenić bez długoterminowych testów i rozbiórki.
    Akurat w moim przypadku wybrałem gniazdo i płytkę 621, która nie jest niestety zgodna z lubianym standardem arca, choć działa na podobnej zasadzie. Można zamówić sprzęt zachowujący tę zgodność ale cena skacze niemal dwukrotnie.
    Generalnie nie jest to może sprzęt z najwyższej półki ale wydaje się być wystarczająco precyzyjny, sztywny i mocny. A w połączeniu z ceną... przynajmniej dla mnie wydaje się mocno atrakcyjny.

Niestety zgodnie z tym co pisano wcześniej nogi sherpy 600r nie stanowią wystarczającej podpory. Statyw wydaje się zbyt sprężysty i minimalnie uginają się pod naporem ręki kładzionej na aparacie. Podejrzewam, iż winny jest tu sposób blokowania nóg oparty o kawałki wygiętej blachy.
    Nie pozostaje mi nic innego jak rozejrzeć się za jakimiś porządnym w miarę tanim statywem. Może macie jakieś propozycję?
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Zdjęcie przekroju:
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    i płytki 621
    Ostatnio edytowane przez Zigi ; 11-09-2008 o 21:16 Powód: Automerged Doublepost

Uzależniony Awatar Zigi
    Miasto
    niedaleko Częstochowy

Domyślnie

Drobna uwaga z obserwacji praktycznych
    Przy całkowitym odkręceniu pokrętła blokującego głowica ma zbyt "dużo" luzu mimo ustawionej największej siły docisku aby w pełni utrzymać szkło+aparat po sporym wychyleniu środka ciężkości zestawu. Innymi słowy wypada ją, gdy nie trzymamy, blokować lub stosować mniejszy zakres obrotu pokrętła głównego.

Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Na dzień dobry widzę jeden problem z płytką - nie ma kołnierza - mi podoba płytka od manfrotto potrafiła się okręcać przy poziomym obrocie obiektywu bo tarcie było za słabe...
    Markinsy (i cała reszta w sumie też) mają taki kołnierz który się "zapiera" o stopkę mocowania statywowego lub korpus aparatu...
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Uzależniony Awatar Zigi
    Miasto
    niedaleko Częstochowy

Domyślnie

Ta najtańsza nie ma. Ta zdjęcie wyżej ma dwa ząbki blokujące - jeden w wyciętym kawałku. Tyle że tamta wersja kosztuje już tyle że można za to mieć markinsopodobne Benro.
    BTW patrząc na cenę to głowica stanowi konkurencję bardziej dla manfrotto (oprócz najwyższego modelu i wersji NG) niż dla tych pierwszoligowych.

Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów