Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 42

Wątek: Głowica kulowa pod 400L+40D

Początki nałogu Awatar czajna
    Miasto
    Rybnik

Domyślnie

Kumpel ma 322 i nie jest zadowolony, za mały udźwig, po puszczeniu blokady aparat ciut opada i nie jest łatwo ustawić tak jak się chce. Podpina konkurencyjny system na N (dokładnie D300 i np. N70-200VR, S300/2,8 ).
    Ja mam za to 488 i mogę z pewnością polecić. Nie mam co prawda 400mm ale po podpięciu 300mm i telekonwertera od kumpla zestaw jest stabilny i lepiej trzyma niż 322...
    30D+BG-E2; T12-24/4; T28-75/2,8; C70-200/4L; C430EX II; GP324C + M488RC2; Computrekker AW i kilka GB na kartach

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Ja mam głowicę 322 i jest z 40D i 400mm całkiem ok - pewnie zawsze mogłoby być lepiej ale jest całkiem dobrze..
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Zigi Zobacz posta
    A 322MF mocno mnie zaciekawiła - trzeba by gdzieś na żywo zobaczyć. W sumie lampy do tej pory nie używałem a i szkła na cięższe pewnie szybko nie wymienię... A jak z precyzją tego ustrojstwa?
    To zależy o co pytasz.
    Prowadzenie jest moim zdaniem wygodne i precyzyjne.

Ale po puszczeniu blokady przy mocno pochylonym obiektywie to chyba się troche ruszała. Od dobrze ponad roku nie używam więc dokładnie nie pamiętam.
    Krajobraz z 400L pewnie by słabo działał, ale do zwierząt, np ptaków w locie (nawet z tc) bardzo ok.

400 L jest moim zdaniem na granicy używania tej głowicy, ze 100-400L glowica pracuje już źle, ale 100-400 jest trochę cięższy i sporo gorzej wyważony.

Głowica nie jest super stabilna, ale bardzo wygodna w fotografii przyrodniczej.
    Nie wiem czy głowice kulowe MF można używać bez konieczności blokowania tzn ustawić taki opór, że obiektyw będzie nie będzie opadał ale da się od razu używać.

Jak siedzisz w czatowni to typowa sytuacja wygląda tak, żę kilka h czekasz pare minut fotografujesz, moim zdaniem bardzo ważne aby sprzęt był od razu gotowy (dołóż stres) Kumpel, z którym czasami fotografuje kilku zdjęć nie zrobił właśnie z powodu konieczności odblokowywania głowicy kulowej MF (nie pamiętam której)

Pozdrawiam
    PM
    Ostatnio edytowane przez pmc ; 13-05-2008 o 01:03

Uzależniony Awatar Zigi
    Miasto
    niedaleko Częstochowy

Domyślnie

Pisząc o precyzji mam na myśli w sumie kilka spraw. Zależy mi szczególnie na precyzyjnym blokowaniu w wybranej pozycji. Automatyczne zostawanie w wybranej pozycji tez nie byłoby złą prawą.
    Np w mojej sherpie problemem jest nie tyle samo działanie co zablokowanie głowicy w wybranej pozycji. Ot ustawiasz punkt na oczko ptaszka delikatnym ruchem dokręcasz i już oczka nie masz mimo iż ptaszek pozycji nie zmienił.
    Na domiar złego zapinam czasem TC 1,4 a wtedy zestawik dodatkowo uczula się na tą przypadłość. W nowej głowicy wolałbym tego efektu uniknąć.
    Fajnie by tez było gdyby głowica dawała taką sztywność iż można obyć sie bez pilota ale pewnie do tego nogi sherpy są odrobinę za wiotkie (tyle że to już inna sprawa).
    40D, c10-22, c15-85, c50/1.4, 70-200L4, 400L5.6, RUP43, Sherpa 600R +inne graty...
    Moje wiekowe zdjątka na CB & na obiektywnych - zapraszam

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Pisząc o precyzji mam na myśli w sumie kilka spraw. Zależy mi szczególnie na precyzyjnym blokowaniu w wybranej pozycji. Automatyczne zostawanie w wybranej pozycji tez nie byłoby złą prawą.
    Np w mojej sherpie problemem jest nie tyle samo działanie co zablokowanie głowicy w wybranej pozycji. Ot ustawiasz punkt na oczko ptaszka delikatnym ruchem dokręcasz i już oczka nie masz mimo iż ptaszek pozycji nie zmienił.
    Na domiar złego zapinam czasem TC 1,4 a wtedy zestawik dodatkowo uczula się na tą przypadłość. W nowej głowicy wolałbym tego efektu uniknąć.
    Fajnie by tez było gdyby głowica dawała taką sztywność iż można obyć sie bez pilota ale pewnie do tego nogi sherpy są odrobinę za wiotkie (tyle że to już inna sprawa).
    Ja zamieniłem szerpę na manfrotto własnie z tego powodu o jakim piszesz.. teraz jest o niebo lepiej.. być może na innych będzie jeszcze lepiej ale nie mam porównania. Teraz mam 055ProB+322RC2 i jest bardzo dobrze..
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Przydałby sie ktoś kto sprzedaje Markinsa w naszym pięknym kraju za złotówki...
    Jest w .de dystrybuowany przez jakiś Nikoniarzy...
    http://www.markinseurope.com/en/index.php
    https://www.photoproshop.com/index.p...10&language=en

Tylko średnio się to opłaca w porównaniu do US...

Generalnie to jeżeli chcesz porządną głowicę kulową, to nie ma nic innego od Markinsów i reszty na płytki Arca Swiss, tyle że Markins z tego wszystkiego jest najtańszy.
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Uzależniony Awatar Zigi
    Miasto
    niedaleko Częstochowy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez arturs Zobacz posta
    Ja zamieniłem szerpę na manfrotto własnie z tego powodu o jakim piszesz.. teraz jest o niebo lepiej.. być może na innych będzie jeszcze lepiej ale nie mam porównania. Teraz mam 055ProB+322RC2 i jest bardzo dobrze..
    Nogi kiedyś zmienię ale mam nadzieje iż już sama głowica nieco ułatwi życie .
    A jak się zachowuje przy blokowaniu (w porównaniu do sherpy)? Ucieka czy da się zablokować bez zmiany pozycji?
    A ma ktoś porównanie bezpośrednie 488 vs 322?
    40D, c10-22, c15-85, c50/1.4, 70-200L4, 400L5.6, RUP43, Sherpa 600R +inne graty...

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Zigi, posłuchaj tego.

Głowica to nie tylko nośność nominalna.
    To łatwość używania i bezpieczeństwo używania.
    Tańsza głowica będzie się uginać pod ciężarem zestawu, nie będzie trzymać kadru, będzie w widoczny sposób drgała, będzie niewygodna i spowoduje zmarnowanie najlepszych ujęć. Tańsze głowice mają kulę z żywicy, a taka konstrukcja nie zapewni nigdy optymalnego docisku i prowadzenia. Te droższe głowice mają elipsiodę obrotową i to zasadnicza różnica. Dla bezpieczeństwa bardzo ważną rolę odgrywa wielkość kuli, te mniejsze po prostu mają za mały zakres możliwej regulacji, zaraz po pełnej blokadzie następuje za duże zwolnienie. Zamiast czekać na moment będziesz się szkolił w mikro ruchach pokrętła i czuciu gwintu. Co więcej, te dobre głowice mają konstrukcję zabezpieczającą przed zabrudzeniem gniazda kuli, oraz zazwyczaj dają sie demontować w celach konserwacyjnych - tanie głowice tego nie mają, a chyba nie muszę mówić ile tego brudu się tam szybciutko znajdzie.

Poza tym pomyśl sobie, że nawet jeśli nie kupisz większego szkła, to założysz gripa z bateriami, podepniesz lampę ze stofenem i telekonwerter do szkła i waga zestawu się podwoi. Na wierzch jeszcze siatkę maskującą która akurat zamokła na deszczu i waży pół tony i operowanie zestawem staje sie walką o przetrwanie. A nośność głowicy należy dobierać mnożąc 3 razy ciężar zestawu.

Mnie na przykład udało się wykręcić płytkę mocującą z trzpienia osadzonego w kuli. Na skutek niemożliwości doboru optymalnego tarcia zawsze dla bezpieczeństwa musiałem dokręcać śrubę mocniej i po jakimś czasie kula stawiała opór, ale płytka już nie - kręciła się na gwincie. A to jest niby nierozerwalne połączenie.

Cytat Zamieszczone przez Krzychu
    Generalnie to jeżeli chcesz porządną głowicę kulową, to nie ma nic innego od Markinsów i reszty na płytki Arca Swiss, tyle że Markins z tego wszystkiego jest najtańszy
    nieprawda, wspominane przeze mnie Benro robi świeretne podróbki Arca i kosztuje 50% mniej.
    http://www.oehling.cz/inshop/stativy...220013%5D.html
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

Uzależniony Awatar Zigi
    Miasto
    niedaleko Częstochowy

Domyślnie

Trza by się do Czechów wybrać... Nie planuje ktoś przypadkiem w najbliższym czasie zacząć tym tańszym sprzętem handlować u nas ? Gdyby dostępność tego sprzętu u nas była troszkę większa to pewnie bym się na niego skusił - jakoś boję się zagranicznych zakupów.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kubaman Zobacz posta
    nieprawda, wspominane przeze mnie Benro robi świeretne podróbki Arca i kosztuje 50% mniej.
    http://www.oehling.cz/inshop/stativy...220013%5D.html
    O ile z pierwszą częścią postu Kuby się ciężko się nie zgodzić, o tyle jak rzadko, nie zgodzę się z pomysłem kupowania markowych podróbek.

Ani kosztują mało, ani dają pewności jakości.
    Mogą wyglądać tak samo, na pierwszy rzut oka działać tak samo.
    Ale nic nie wiesz czy tak samo są zabezpieczone przed zabrudzeniami,
    czy tak samo dobrze będzie działała za trzy lata czy materiały są tak samo dobrze dobrane (nie mówię lepsze czy gorsze)
    za oryginałem stoi R&D, ktoś kto podrabiał nie koniecznie zna przeznaczenie poszczególnych elementów.
    Moim zdaniem koszt ryzyka jest zbyt wysoki.
    Przy rozłożeniu na kilka lat używania różnica w cenie staje się śmieszna, a w używaniu ... nie wiesz.
    Pytanie czy ułamkowe (w porównaniu do ceny całego zestawu foto) oszczędności są warte ryzyka.

No chyba że masz reprezentatywną próbę losową, która używała tych podróbek w takich warunkach w jakich ty zamierzasz.
    Wtedy warto.

Moja rekomendacja albo znana średnia półka (MF) albo sprawdzona jakość.

jakoś boję się zagranicznych zakupów.
    Niesłusznie IMO.
    Ja w Stanach wydałem kilka tys dolarów na zabawki i nigdy nie miałem kłopotów.
    Problem w tym, że ściągając indywidualnie zapłacisz VAT i cło.
    Na firmę to nie jest problem, prywatnie już boli.

BTW. Jak masz kogoś znajomego w Warszawie to mogę Ci pożyczyć 322
    i tak nie używam.
    Sam sprawdzisz.

Pozdrawiam
    PM
    Ostatnio edytowane przez pmc ; 14-05-2008 o 21:12

Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów