Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 42

Wątek: Głowica kulowa pod 400L+40D

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

pmc, o marce Benro pisali na swoich stronach pozytywnie bardzo zarówno Rob Gailbraight jak i Luminous Landscape. To nie jest przypadkowa marka, dlatego ja podałem.

(tak a propos, chcieli kiedyś żebym był ich reprezentantem na Polskę więc dostałem dokładne informacje na przykład na temat zwrotów - 2% ich produkcji, czyli naprawdę bardzo mało).
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kubaman Zobacz posta
    pmc, o marce Benro pisali na swoich stronach pozytywnie bardzo zarówno Rob Gailbraight jak i Luminous Landscape. To nie jest przypadkowa marka, dlatego ja podałem.
    Ok, uznaję to jako reprezentatywną próbę losową
    Zgadzam się w takim razie, że to może być sensowny zakup.

BTW.
    Kuba - porównywałeś organoleptycznie Benro /Markinsa/ Arca inne tego typu?
    Jakie wrażenia?
    Z czystej ciekawości.

Pozdr
    PM

Uzależniony Awatar Zigi
    Miasto
    niedaleko Częstochowy

Domyślnie

Jako, że wakacje minęły a ja nadal bez nowej głowicy pozwolę sobie na odkopanie tematu. Zakup musiał nieco przesunąć w czasie. Już miałem zamawiać 488rc2 ale coś mnie tknęło i wpisałem co nieco w wyszukiwarkę.
    W międzyczasie pojawiły się na rynku naszym wspomniane Benro (lekkie modele) i np: Giottos. I już wiem, iż manfrotki raczej nie wybiorę acz jeszcze kilka dylematów pozostało...

Zastanawiam się nad modelami:
    BENRO KS-0 (Max 8kg) - dwa oddzielne pokrętła do ustawiania siły docisku i odblokowania
    Benro KJ-0A (Max 8kg - wspomniany wcześniej podrób markinsa) z jednym pokrętłem

produkcji Chińskiej
    Giottos MH 1302-655 (Max 8kg)
    Giottos MH 1301-656 (Max 12kg) http://www.giottos.com/
    Tu tez możliwy model o udźwigu 20kg:
    MH 1300-621C (MAks 20kg i waga 0,7kg) jak na razie faworyt..
    ... choć czy warto dla zestawu, który waży 2,5kg.... może wystarczą i te o 8kg udźwigu

Co o nich sądzicie??
    Ostatnio edytowane przez Zigi ; 07-09-2008 o 21:54
    40D, c10-22, c15-85, c50/1.4, 70-200L4, 400L5.6, RUP43, Sherpa 600R +inne graty...
    Moje wiekowe zdjątka na CB & na obiektywnych - zapraszam

Coś już napisał

Domyślnie

Odpowiadam na pytanie postawione w pierwszym poście wątku: z własnego doświadczenia mogę polecić 486 rc2. Używałem jej do 100-400 + 10d. Bardzo komfortowa, w zupełności wystarczająca. Oczywiście z czasem się wyrobiła, ale to raczej normalne. Lekka i wygodna w użytkowaniu.

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Michaex Zobacz posta
    Odpowiadam na pytanie postawione w pierwszym poście wątku: z własnego doświadczenia mogę polecić 486 rc2. Używałem jej do 100-400 + 10d. Bardzo komfortowa, w zupełności wystarczająca. Oczywiście z czasem się wyrobiła, ale to raczej normalne. Lekka i wygodna w użytkowaniu.
    Ani ona komfortowa ani wystarczająca - też z własnego doświadczenia. To jedna z najgorszych (wyłączając zabawki po kilkadziesiąt pln) głowic na rynku...
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Uzależniony

Domyślnie

Zigi - akurat trafiłeś bo 3 dni temu macałem obie głowice, mianowicie Giottos 1302-655 za ok 450zł i Benro KB-0A za ok 250zł. Obie niemalże identyczne wizualnie , parametry również - ok 400gr wagi, 8kg nośności, wymiary.
    Pojęcia nie mam skąd taka różnica w cenie - ekspertem w dziedzinie statywów nie jestem, potrzebowałem głowicę lekką, mocną do węglowego Velbona i raczej niezbyt ciężkich szkieł - max to 70-200/2,8.
    Bez wahania wybrałem Benro. 5d z w.w. tele nawet w pozycji pionowej jest jak w imadle - naprawdę solidnie wykonany produkt, bardzo stabilny.
    Nie wiem jak z trwałością ale jak nie katuję statywu codziennie. Poza tym za podobny produkt u Manfrotto musiałbym zapłacić chyba trzykrotnie więcej...
    Jeśli chodzi o mnie to polecam !

Uzależniony Awatar Zigi
    Miasto
    niedaleko Częstochowy

Domyślnie

Benro wygrało tylko ceną czy czymś jeszcze??
    Cena Giottos w dużym stopniu zależy od zastosowanego typu płytki. Co ciekawe model z udźwigiem 20kg i nieco inną płytką (621) jest tańszy niż ten który oglądałeś. W ekstremalnym przypadku za najbardziej wypasiony model szybko złączki z płytką płaci się drugie tyle co za samą głowicę bez tego elementu. Inna sprawa, iż to jednak produkt Chiński a i przy tym niezły kloc - 0,7kg...
    40D, c10-22, c15-85, c50/1.4, 70-200L4, 400L5.6, RUP43, Sherpa 600R +inne graty...

Uzależniony

Domyślnie

Benro wygrał, gdyż za dużo mniejsze pieniądze zaoferował - przynajmniej w moim mniemaniu - to samo co Giottos. Wykonanie prawie identyczne - nie doszukałem się istotnych różnic. Zgadza się, płytka była inna - taka na korku z podziałką - sory za laickie opisy ale naprawdę statywy to absolutnie nie moja dziedzina . Obie równie solidne, dobrze wykonane, odpowiednio spełniały swoje zadanie bez względu na płytkę - wybrałem Benro.

Muszę tylko dokupić - i tu proszę o poradę - jakąś redukcję gwintową - w Velbonie Pro mam 1/4" a w głowicy bodajże 3/8"...? Gdzie dostanę takie coś i jak to ma wyglądać bom zielony w tym temacie ... ?

Uzależniony Awatar Zigi
    Miasto
    niedaleko Częstochowy

Domyślnie

A nie masz w głowicy velbona wkręconej przejściówki przypadkiem (w fabrycznej głowicy od 600r takowa jest zastosowana) .
    BTW pewne niepokojące wieści odnośnie Berno z http://www.tomwebsterphoto.com/...
    Za to jest do nabycia i model o teoretycznej 12kg nośności...
    Ostatnio edytowane przez Zigi ; 07-09-2008 o 23:46

Uzależniony

Domyślnie

no właśnie przejściówki nie mam... dlatego muszę dokupić.
    co do Twojego linka - wszędzie, gdzie mowa o Benro pada ta strona. Jak wyrocznia. Jeśli częstotliwość usterek jest proporcjonalna do opinii negatywnych - czyli póki co jednej - nie mam się co martwić
    Wiesz ile widziałem rozsypanych głowic Manfrotto? I o czym to świadczy...?

Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów