Pokaż wyniki od 1 do 10 z 3317

Wątek: Nowości od Nikona? (matryca, puszki itd)

Mieszany widok

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    (....)
    Byc może miałeś walnięte szkło, choć w to też powątpiewam. Testy ( np na optyczne) nie pokazują jakiejkolwiek przewagi szkła canonowskiego w kwestii rysunku (a wręcz przeciwnie, wykresy MTF leżą niżej)
    (.....)
    Jacku - wykresy, tabelki testy są świetne ale według mojej oceny nie pokazują magii jaką produkuje ta eL-a. I też jej będę bronił jak Rejtan ;-), szczególnie przed osobami które miały możliwość porównać ją tylko w necie. Opinie o rzekomej boskości nikkora wzięły się głównie stąd, że "taka panuje opinia" 8). I nie twierdzę tu, że któreś jest lepsze, a któreś gorsze. Po prostu trzeba wziąć do ręki i posmakować , a nie czytać MTF-y.

BTW: Te uwagi o testach i MTF nie odnoszą się do Ciebie. Mam tu na myśli kilka osób z żółtego forum, które bardzo łatwo ferują wyroki na podstawie testów lub zasłyszanych opini z sieci.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    .. Opinie o rzekomej boskości nikkora wzięły się głównie stąd, że "taka panuje opinia" 8). I nie twierdzę tu, że któreś jest lepsze, a któreś gorsze.
    No właśnie - ja nie moge przyrównywac (poza czytaniem MTF) zooma N i C, ale mogę przyrównywać N 70-200 i 85/1.4. To ostatnie szkło jest uważane za fantastyczne, a ja jeszcze wyżej cenię zooma 70-200, co powinno co nieco mówić o tym, jak dobry to obiektyw. A większość pewnie wyżej ceni 85/1.4 (pewnie za obraz na 1.4 :smile: )
    Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 04-09-2008 o 13:52
    Nikon, Leica, Hasselblad, Mamiya, FKD i jeszcze kilka innych ...

Uzależniony Awatar habakuk
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

No właśnie - ja nie moge przyrównywac (poza czytaniem MTF) zooma N i C
    ja zaś to zrobiłem własnoręcznie ;-)

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

No właśnie - ja nie moge przyrównywac (poza czytaniem MTF) zooma N i C, ale mogę przyrównywać N 70-200 i 85/1.4. To ostatnie szkło jest uważane za fantastyczne, a ja jeszcze wyżej cenię zooma 70-200, co powinno co nieco mówić o tym, jak dobry to obiektyw. A większość pewnie wyżej ceni 85/1.4 (pewnie za obraz na 1.4 :smile: )
    Jacku tyle że wykresy MTF (jeszcze na różnych matrycach) tak na prawdę niewiele mówią o jakości szkła. Głównie pokazują jak dane szkło pracuje na danym body. Jak sam wiesz liczy się sporo czynników, które są albo trudno mierzalne albo w ogóle - kolor, kontrast, plastyka. 35L jest tego najlepszym przykładem - szkło ma w testach niemal same wady , a produkuje obrazki z tym "czymś" co dla niektórych powoduje "drżenie powiek" .
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    .. a produkuje obrazki z tym "czymś" co dla niektórych powoduje "drżenie powiek" .
    no widzicie, a tak się nabijacie z duszy nikona. Jest coś niemierzalnego? Jest? Chyba nie.
    Nikon, Leica, Hasselblad, Mamiya, FKD i jeszcze kilka innych ...

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

no widzicie, a tak się nabijacie z duszy nikona. Jest coś niemierzalnego? Jest? Chyba nie.
    mierzalne, mierzalne... tylko jeszcze trwaja prace nad odpowiednia miara...
    www albo tez flickr

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów