Cytat Zamieszczone przez Kubaman Zobacz posta
Akustyk, a jest tu gdzieś argument o zbędności uszczelek
no ale to jest podejscie od du... strony.
fakt numer jeden jest taki, ze dodanie uszczelek nie robi istotnej roznicy w koszcie produkcji (o koszcie sprzedazy nie wspominam, bo Canon potrafi nieludzko doic nawet za kompletne bzdury).
fakt numer dwa, to to ze mnie przydalyby sie uszczelki bylbym sklonny zaplacic za aparat wiecej z tego tylko tytulu
faktu numer trzy to taki, ze je chce miec
a nieodmiennie 1 + 2 = 3

Chodzi o rzeczywiste potrzeby jak pisałem.
Fakt, że niższy model konkurencji ma wbudowany budzik i konsolę do gier nie ma tu nic do rzeczy. Można sobie wszak kupić kilo uszczelek na targu i będą podobnie przydatne jak ten Pentax
fakt jest taki, ze jesli producent deklaruje uszczelnienie korpusu to ja go biore w deszcz i nim robie zdjecia, bo w razie czego moge oddac jako niespelniajacy warunkow umowy.

z xxD tego nie zrobie, a zdjecia, ktore potencjalnie moglbym w warunkach deszczowych zrobic, nie zarobia na siebie tyle, zebyw razie czego splacic nowy korpus. wiec koniec koncow ich nie zrobie

Ale ale, nie o to tu idzie: jedna rzecz mnie ciekawi. Z tych okazji, które odpuściłeś ze względu na puszkę. Jakie to okazje i jak byś chciał rozwiązać kwestię praktyczną - zalewającego przednią soczewkę deszczu? W takich warunkach fotografowanie nie ma sensu imho.
to akurat nie jest wielki problem. ot, chocby Marumi chwali sie filtrami z powlokami, po ktorych woda splywa. przy w miare normalnym deszczu to starczy.

no a przy rasowej pompie z nieba to juz jest fotografia podwodna, a to mnie nie kreci