Strona 63 z 378 PierwszyPierwszy ... 1353616263646573113163 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 621 do 630 z 3771

Wątek: Monitory - porady, problemy itd.

Dopiero zaczyna Awatar Drzamich
    Miasto
    Ostrzeszów

Domyślnie

Mam monitor LCD 19''

Jakiś czas temu pojawiły się na nim dziwne miniaturowe plamki. Jakaś mucha pochodziła czy co?

Kiedy monitor jest włączony to przez te plamki widać tak jakby pomoczyć kineskop telewizora - tak jakby był mokry. Kiedy monitor jest wyłączony widać jakiś dziwne zaschnięte kropeczki. Zwykle czyszczę monitor po prostu mokra szmatka i wycieram chusteczkami. Wiem że nie jest to może zbyt dobry sposób, ale mi wystarcza. Niestety te plamki za Chiny nie chcą zejść. Myślę że po użyciu specjalnych chusteczek do LCD też nie zeszłyby. Co robić?

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Czy są jakieś monitory spełniające następujące warunki:

• 27" - no, ewentualnie jakieś okolice 26", ale nie 24". >27" też niechętnie.
    • nie wide-gamut - do pracy w sRGB - poczta, WWW, trochę obróbki zdjęć, ale bez zabaw z kalibracją/profilowaniem
    • VGA/DVI, hub USB mile widziany, HDMI/PIP/Composite/głośniki/itp niepotrzebne
    • solidne wykonanie - jakość, regulacja wysokości mile widziana, pivot niekonieczny
    • jakość obrazu lepsza od mojego Samsunga 930BF ;-)
    • podsumowując: jakościowo/cenowo w okolicach Samsunga 275T / NECa 2690WUXi, na pewno poniżej SX2761W

275T/2690WUXi pasowałyby mi idealnie (zarówno cenowo jak i pod względem jakości/możliwości), tyle że one są kolorystycznie "za dobre"... szeroki gamut, raczej pod profilowanie i pracę w Adobe RGB. Na drugim końcu mam zabawki typu Acer AL2623W czy AL2723W - pierwszego oglądałem w sklepie, i mnie nie przekonał- to taka jednak zupełnie dolna półka, której jedynym atutem jest stosunek "/$ .

Alternatywnie: w jakim stopniu da się Samsunga/NECa "skręcić" w OSD, żeby zbliżyć się do sRGB? Obydwa mają 6-gałkową regulację kolorów, a NEC nawet osobny tryb... na ile to działa?

Dopiero zaczyna

Domyślnie

witam serdecznie chciałbym zakupić monitor do obróbki zdjęć po przeczytaniu kilku postó juz niczego nie jestem pewien czy NEC 24 MS 2470WNX wide DVI Pivot byłby dobrą opcją w granicy cenowej do 2500? czy jednak zainwestować w EIZO
    wcześniej nie maiłem do czynienia z lcdkami ewentualnie jakieś inne opcje? proszę o pomoc

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez muflon Zobacz posta
    Czy są jakieś monitory spełniające następujące warunki:

• 27" - no, ewentualnie jakieś okolice 26", ale nie 24". >27" też niechętnie.
    • nie wide-gamut - do pracy w sRGB - poczta, WWW, trochę obróbki zdjęć, ale bez zabaw z kalibracją/profilowaniem
    • VGA/DVI, hub USB mile widziany, HDMI/PIP/Composite/głośniki/itp niepotrzebne
    • solidne wykonanie - jakość, regulacja wysokości mile widziana, pivot niekonieczny
    • jakość obrazu lepsza od mojego Samsunga 930BF ;-)
    • podsumowując: jakościowo/cenowo w okolicach Samsunga 275T / NECa 2690WUXi, na pewno poniżej SX2761W

275T/2690WUXi pasowałyby mi idealnie (zarówno cenowo jak i pod względem jakości/możliwości), tyle że one są kolorystycznie "za dobre"... szeroki gamut, raczej pod profilowanie i pracę w Adobe RGB. Na drugim końcu mam zabawki typu Acer AL2623W czy AL2723W - pierwszego oglądałem w sklepie, i mnie nie przekonał- to taka jednak zupełnie dolna półka, której jedynym atutem jest stosunek "/$ .

Alternatywnie: w jakim stopniu da się Samsunga/NECa "skręcić" w OSD, żeby zbliżyć się do sRGB? Obydwa mają 6-gałkową regulację kolorów, a NEC nawet osobny tryb... na ile to działa?
    Nec 2690WUXi oraz Eizo SX2761 posiadają tryby emulacji sRGB. O ile mi wiadomo - nic sensownego-wąskogamutowego tej wielkości się raczej nie znajdzie.

Cytat Zamieszczone przez gase1 Zobacz posta
    witam serdecznie chciałbym zakupić monitor do obróbki zdjęć po przeczytaniu kilku postó juz niczego nie jestem pewien czy NEC 24 MS 2470WNX wide DVI Pivot byłby dobrą opcją w granicy cenowej do 2500? czy jednak zainwestować w EIZO
    wcześniej nie maiłem do czynienia z lcdkami ewentualnie jakieś inne opcje? proszę o pomoc
    Jako alternatywę dla takiego-se 2470WNX mogę zaproponować mniejszego, ale lepszego Eizo S2231W. Jeśli priorytetem jest jakość wyświetlanego obrazu i szerokie możliwości regulacji - skłaniałbym się ku Eizo. Jeśli wymagania w stosunku do jakości monitora nie są zbyt wielkie - Nec będzie wygodniejszy (jest większy i ma większą rozdzielczość). Jako panel do prac biurowych, grania, oglądania filmów i zdjęć powinien dobrze się sprawdzić. W zaawansowanych zastosowaniach fotograficznych lepszy (acz mniejszy) będzie Eizo.

Pełne uzależnienie Awatar m_o_b_y
    Miasto
    Wa-wa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez czornyj Zobacz posta
    Jako alternatywę dla takiego-se 2470WNX mogę zaproponować mniejszego, ale lepszego Eizo S2231W. Jeśli priorytetem jest jakość wyświetlanego obrazu i szerokie możliwości regulacji - skłaniałbym się ku Eizo. Jeśli wymagania w stosunku do jakości monitora nie są zbyt wielkie - Nec będzie wygodniejszy (jest większy i ma większą rozdzielczość). Jako panel do prac biurowych, grania, oglądania filmów i zdjęć powinien dobrze się sprawdzić. W zaawansowanych zastosowaniach fotograficznych lepszy (acz mniejszy) będzie Eizo.

A wolno wiedzieć czemu NEC, który ma porządną matrycę, traktujesz jako monitor tylko do prac biurowych, skoro w różnych testach podkreślana jest wysoka jakość obrazu, uzyskiwana na tym monitorze ?

Pytam, bo właśnie obecnie łamię sobie głowę nad wyborem monitora: czy NEC 2470 WNX BK PVA, czy EIZO S2231W, ktore są w podobnym cenowo pułapie, tyle że NEC za tę samą cenę daje większy ekran.

Nb. Ostatnio wiele osób narzeka na problemy z martwymi pikselami w monitorach EIZO.
    Czekam na odpowiedź.
    Pozdrówka
    Ostatnio edytowane przez m_o_b_y ; 02-09-2008 o 21:14
    m_o_b_y
    --------------------------------------------------------
    Poszedłem w lewo, chociaż mogłem pójść i w prawo.
    Witold Gombrowicz

Dopiero zaczyna Awatar Mario32
    Miasto
    Łomża

Domyślnie

Witam, czy któryś z kolegów forumowiczów posiada monitor NEC 2490WUXi?
    Dziś nabyłem ten model i w związku z tym mam kilka pytań dotyczących ustawień.
    Aparat i obiektyw

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Nec 2690WUXi oraz Eizo SX2761 posiadają tryby emulacji sRGB.
    zgadza się
    Mulfon, polecam ci ten monitor NECa
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

Dopiero zaczyna

Domyślnie

ja osobiście nie mam zamiaru rzucać się z motyką na księżyc tzn może troszeczkę uściślę potrzebuję monitora głownie do obróbki zdjęć (od czasu do czasu jakieś imprezy okolicznościowe )nie mniej jednak nie chciałbym by była to ogronma suma na początek czyli jedyne 2000-2500 (Eizo za 10000 odpada narazie) dopiero zaczynam uczyć się fotografii stąd moje pytanie dotyczące monitora
    jeśli chodzi o przekatną to 22 mogę przeboleć względem 24 jednak pytanie jest następujące co wybrać tak jak wcześniej pisaliście większą rozdzielczość i przekątną czy szerokie możliwości regulacji? czytałem wypowiedzi na bencharku opinie iż nec 2470WNX jest chwalony jednym z najlepszych odwzorowań brazów ile w tym prawdy?

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gase1 Zobacz posta
    ja osobiście nie mam zamiaru rzucać się z motyką na księżyc tzn może troszeczkę uściślę potrzebuję monitora głownie do obróbki zdjęć (od czasu do czasu jakieś imprezy okolicznościowe )nie mniej jednak nie chciałbym by była to ogronma suma na początek czyli jedyne 2000-2500 (Eizo za 10000 odpada narazie) dopiero zaczynam uczyć się fotografii stąd moje pytanie dotyczące monitora
    jeśli chodzi o przekatną to 22 mogę przeboleć względem 24 jednak pytanie jest następujące co wybrać tak jak wcześniej pisaliście większą rozdzielczość i przekątną czy szerokie możliwości regulacji? czytałem wypowiedzi na bencharku opinie iż nec 2470WNX jest chwalony jednym z najlepszych odwzorowań brazów ile w tym prawdy?
    Cytat Zamieszczone przez m_o_b_y Zobacz posta
    A wolno wiedzieć czemu NEC, który ma porządną matrycę, traktujesz jako monitor tylko do prac biurowych, skoro w różnych testach podkreślana jest wysoka jakość obrazu, uzyskiwana na tym monitorze ?

Pytam, bo właśnie obecnie łamię sobie głowę nad wyborem monitora: czy NEC 2470 WNX BK PVA, czy EIZO S2231W, ktore są w podobnym cenowo pułapie, tyle że NEC za tę samą cenę daje większy ekran.

Nb. Ostatnio wiele osób narzeka na problemy z martwymi pikselami w monitorach EIZO.
    Czekam na odpowiedź.
    Pozdrówka
    Monitory Eizo są fabrycznie nienajgorzej (statystycznie rzecz biorąc) prekalibrowane do gradacji gamma 2,2. Po podregulowaniu punktu bieli mamy więc całkiem poprawnie skalibrowany monitor, o płynnych przejściach tonalnych, dobrym oddaniu detalu w cieniach i światłach. Dzięki nieco poszerzonemu gamutowi uzyskamy wierniejszą reprodukcję barw podczas symulacji wyglądu powiększeń z drukarek atramentowych i z minilabu. Dla testera szpejów komputerowych testującego "monitory i inne dyski twarde" są to drobne niuanse bez wielkiego znaczenia (zresztą na tle monitora za 1000 z 24 matrycą TN Nec swą jakością urywa obserwatorowi łeb z płucami), jednak do zastosowań graficznych i fotograficznych monitor tego typu nadaje się nieco lepiej.

Dylematu czy kupić coś o nieco lepszej jakości obrazu, czy raczej coś o większej przekątnej nie jestem w stanie za nikogo rozstrzygnąć. Dla jednego idiotyzmem będzie kupno mniejszego i drogiego monitora, gdy można mieć za to dwie "********e" 24-ki. U drugiego taki "syf" jak Nec serii NX wywołuje swym obrazem torsje, S2231 od bidy nada się dla niego do układania pasjansa, a na jako-takim, pieprzonym poziomie będzie dopiero Eizo CG211.

Cytat Zamieszczone przez Mario32 Zobacz posta
    Witam, czy któryś z kolegów forumowiczów posiada monitor NEC 2490WUXi?
    Dziś nabyłem ten model i w związku z tym mam kilka pytań dotyczących ustawień.
    A co chcesz wiedzieć?

Pełne uzależnienie Awatar m_o_b_y
    Miasto
    Wa-wa

Domyślnie

Monitory Eizo są fabrycznie nienajgorzej (statystycznie rzecz biorąc) prekalibrowane do gradacji gamma 2,2. Po podregulowaniu punktu bieli mamy więc całkiem poprawnie skalibrowany monitor, o płynnych przejściach tonalnych, dobrym oddaniu detalu w cieniach i światłach. Dzięki nieco poszerzonemu gamutowi uzyskamy wierniejszą reprodukcję barw podczas symulacji wyglądu powiększeń z drukarek atramentowych i z minilabu. Dla testera szpejów komputerowych testującego "monitory i inne dyski twarde" są to drobne niuanse bez wielkiego znaczenia (zresztą na tle monitora za 1000 z 24 matrycą TN Nec swą jakością urywa obserwatorowi łeb z płucami), jednak do zastosowań graficznych i fotograficznych monitor tego typu nadaje się nieco lepiej.

Dylematu czy kupić coś o nieco lepszej jakości obrazu, czy raczej coś o większej przekątnej nie jestem w stanie za nikogo rozstrzygnąć. Dla jednego idiotyzmem będzie kupno mniejszego i drogiego monitora, gdy można mieć za to dwie "********e" 24-ki na TN . U drugiego taki "syf" jak Nec serii NX wywołuje swym obrazem torsje, S2231 od bidy nada się dla niego do układania pasjansa, a na jako-takim, pieprzonym poziomie będzie dopiero Eizo CG211.

Chyba trochę sobie ustawiłeś temat pod z góry zadany wniosek.
    Przecież nie mówimy tu o matrycach TN, tylko o PVA, które występują zarówno w monitorach EIZO, jak i w monitorach NEC.
    Pytanie brzmi, czy Twoim zdaniem warto dorzucić 1000 PLN za EIZO S2431 z matrycą PVN, czy może do obróbki zdjęć wystarczy NEC 2470 z podobną matrycą PVN.
    Nb. EIZO pewnie będzie z jakimiś martwymi subpikselami, czy pikselami, jak to się ostatnio dość często zdarza.
    Pozdrówka
    m_o_b_y
    --------------------------------------------------------
    Poszedłem w lewo, chociaż mogłem pójść i w prawo.
    Witold Gombrowicz

Strona 63 z 378 PierwszyPierwszy ... 1353616263646573113163 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów