Dzieki za odpowiedz. Czyli CE210W nadaje sie dobrze do fotografii a przy okazji jest uniwersalny czyli jak rozumiem mozna na nim np. ogladac filmy.
W takim razie taki sobie kupie.
jarek
Dzieki za odpowiedz. Czyli CE210W nadaje sie dobrze do fotografii a przy okazji jest uniwersalny czyli jak rozumiem mozna na nim np. ogladac filmy.
W takim razie taki sobie kupie.
jarek
Czy mozna z tego wywnioskowac, ze wiekszosc monitorow LCD dostepnych w sprzedazy ("zwyklych" plaszczakow) ma 6bitowe kodowanie kolorow na kanal? Jesli nie ma na ten temat informacji w opisie/specyfikacji tech. to jest to rownoznaczne z faktem ze producent nie chce sie z oczywistych wzgledow chwalic tymi 6 bitami?
I jakie w tym wszystkim znaczenie ma rodzaj zastosowanej matrycy - TN, VA, IPS?
A co do ww. NECa - 1970NX, to mozna go dostac w okolicach 1300 zlotych. Czy mozna ow monitor uznac za godny uwagi? Czy jego "odpowiednik" na matrycy VA 1970NXp rowniez moze poszczycic sie takimi dobrymi parametrami odwzorowania kolorow?
Ostatnio edytowane przez Zaicev ; 27-12-2007 o 10:37
3 EOSy 2 cyfry 1 analog| blog
W zasadzie każdy monitor Eizo z przedziału pow ok 1,4 tys zł reprezentuje już odpowiedni poziom. Czym oczywiście coraz lepszy, tym droższy. Aby dokładniej dopasować, musiałbym szczegółowo znać zastosowania, preferencje.
Tak, można to tak interpretować. CG19 w warunkach oglądania filmów, szczególnie wieczorami, będzie miał znacznie wyższy punkt czerni.
Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 27-12-2007 o 12:52 Powód: Automerged Doublepost
Masz problem z kolorem, wal śmiało!
e-mail: color@mastiff.pl
Mam pytanie dotyczace kalibracji, którą zasadniczo przeprowadzam bezproblemowo (Eizo CE210W + Eye-One Display 2 + Color Navigator), ale ostatnio uwage moją zwrócił pewien szczegół, do tej pory przeze mnie pomijany.
W głównym okienku ustawień procesu kalibracji Color Navigatora mamy opcję 'Adjust the black level' z mozliwoscią ustawień od 0.2 do 3.5. Do tej pory zawsze pozostawiałem tę opcję odznaczoną (ustawienie domyślne) co równa się wyborowi 'minimal level'. Czy jest to postepowanie słuszne czy też powienienem zadac mu jakąś konkretną wartość? Dodam do tego, że jakość obrazu w trybie skalibrowanym przy tym domyślnym ustawieniu poziomu czerni jest jak dla mnie ok.
5D 17-40/4 24/2.8 50/1.4 50/2.5 macro 135/2L 420EX S95
Tak niestety jest najczęściej. Brakujące barwy, są tworzone sztucznie.
Drugorzędny. Wyświetlacz świeci tak jak się nim steruje. Można z słabego wyświetlacza wycisnąć lepsze efekty niż bez sensu sterując dobrym.
1970NX ma 8 bitowe sterowanie i niezłą matrycę S-IPS LG-Philips. Ma sporo wad, ale to jeden z najtańszych monitorów o sensownym zachowaniu w kolorze. Wersja 1970NXp to inna para kaloszy i nie należy ich porównywać.
W przypadku idealnym czerń powinna wynosić 0 cd/m^2. Niestety na LCD jest to na razie niemożliwe. Na domiar złego w najniższych poziomach jasności monitor najbardziej przekłamuje. Jeśli błędy te są duże i warunki miejsca pracy to umożliwiają, czasem wyjściem jest podniesienie "czerni" z minimum poza zakres największych błędów. Są nawet stosowne normy, zalecające "czerń" na konkretnych poziomach jasności.
Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 27-12-2007 o 13:05 Powód: Automerged Doublepost
Tom01 jeszcze tylko prosba o porownanie NEC SpectraView 2090 i eizo CE210W. Na pewno wezme jeden z tych modeli, pytanie tylko ktory.
jarek
Tom01 co powiesz o EIZO S1932? Czy zaszły znaczące zmiany?
Czy L na obiektywie uczyni mnie Fotografem? Nie... ale w każdym razie poprawi mi humor
Nec SV2090
+ Prawie prosta (idealna) charakterystyka transmitancyjna.
+ Najlepsze możliwe kąty widzenia (nie zmienia się kolor, tylko jasność).
+ Kaptur w komplecie.
- Problemy z powtarzalnością i jakością montażu. Monitor niby fabrycznie mierzony i kalibrowany, ale kupione 2 szt mogą się od siebie różnić.
- Problemy z pikselami.
- Bardzo złe podświetlenie.
- Udokumentowane przypadki utrwalania się obrazu po zaledwie kilku latach.
Eizo CE210W
+ Bardzo wysoka powtarzalność i jakość montażu.
+ Brak problemu z pikselami.
+ Podświetlenie najlepsze w LCD w ogóle.
+ Monitor fabrycznie mierzony i kalibrowany sztuka w sztukę.
- Przy zmianie kąta widzenia, zmienia się kolor i jasność.
- Reprodukcja wysokich, choć nie najwyższych lotów.
Legenda: Powyższe wady i zalety rozpatrujemy w kontekście wysokiej jakości monitorów. Oznacza to, że mają one zupełnie inne wartości bezwzględne, niż w sprzęcie popularnym.
Zmiany są niewielkie, ale monitor upodobnił się własnościami do M1950. kalibruje sie lepiej, ma więcej regulacji.
Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 27-12-2007 o 13:43 Powód: Automerged Doublepost
5D 17-40/4 24/2.8 50/1.4 50/2.5 macro 135/2L 420EX S95
Tom01 dziekuje za konsultacje. Eizo zamowiony, jutro bedzie w domku
jarek