Cytat Zamieszczone przez muflon Zobacz posta
Czy są jakieś monitory spełniające następujące warunki:

• 27" - no, ewentualnie jakieś okolice 26", ale nie 24". >27" też niechętnie.
  • nie wide-gamut - do pracy w sRGB - poczta, WWW, trochę obróbki zdjęć, ale bez zabaw z kalibracją/profilowaniem
  • VGA/DVI, hub USB mile widziany, HDMI/PIP/Composite/głośniki/itp niepotrzebne
  • solidne wykonanie - jakość, regulacja wysokości mile widziana, pivot niekonieczny
  • jakość obrazu lepsza od mojego Samsunga 930BF ;-)
  • podsumowując: jakościowo/cenowo w okolicach Samsunga 275T / NECa 2690WUXi, na pewno poniżej SX2761W

275T/2690WUXi pasowałyby mi idealnie (zarówno cenowo jak i pod względem jakości/możliwości), tyle że one są kolorystycznie "za dobre"... szeroki gamut, raczej pod profilowanie i pracę w Adobe RGB. Na drugim końcu mam zabawki typu Acer AL2623W czy AL2723W - pierwszego oglądałem w sklepie, i mnie nie przekonał- to taka jednak zupełnie dolna półka, której jedynym atutem jest stosunek "/$ .

Alternatywnie: w jakim stopniu da się Samsunga/NECa "skręcić" w OSD, żeby zbliżyć się do sRGB? Obydwa mają 6-gałkową regulację kolorów, a NEC nawet osobny tryb... na ile to działa?
Nec 2690WUXi oraz Eizo SX2761 posiadają tryby emulacji sRGB. O ile mi wiadomo - nic sensownego-wąskogamutowego tej wielkości się raczej nie znajdzie.

Cytat Zamieszczone przez gase1 Zobacz posta
witam serdecznie chciałbym zakupić monitor do obróbki zdjęć po przeczytaniu kilku postó juz niczego nie jestem pewien czy NEC 24 MS 2470WNX wide DVI Pivot byłby dobrą opcją w granicy cenowej do 2500? czy jednak zainwestować w EIZO
wcześniej nie maiłem do czynienia z lcdkami ewentualnie jakieś inne opcje? proszę o pomoc
Jako alternatywę dla takiego-se 2470WNX mogę zaproponować mniejszego, ale lepszego Eizo S2231W. Jeśli priorytetem jest jakość wyświetlanego obrazu i szerokie możliwości regulacji - skłaniałbym się ku Eizo. Jeśli wymagania w stosunku do jakości monitora nie są zbyt wielkie - Nec będzie wygodniejszy (jest większy i ma większą rozdzielczość). Jako panel do prac biurowych, grania, oglądania filmów i zdjęć powinien dobrze się sprawdzić. W zaawansowanych zastosowaniach fotograficznych lepszy (acz mniejszy) będzie Eizo.