Czolem,
Czytam od pewnego czasu ten watek i czas skorzystac z Waszej wiedzy

Potrzebuje kupic monitor dajacy precyzyjne odwzorowanie kolorow. Duzy monitor do wybierania zdjec juz mam - HP LP3065. Teraz potrzebuje cos na czym moglbym w 100% polegac
Typ zdjec, to w wiekszosci portrety w najrozniejszym swietle. Zastosowanie plikow - do druku w roznego rodzaju czasopismach, ksiazkach, reklamach i w domu czyli na drukarce - HP B9180.
Wypozyczono mi wlasnie nowy monitor HP LP2480zx. Podobno to jest naprawde niezly sprzet.
http://h10010.www1.hp.com/wwpc/us/en...7-3648397.html
Niestety jest na tyle nowy, ze nie dostalem go razem z kalibratorem, tylko sam monitor. Czyli raczej monitor jest do "ogladania" niz testowania

. Dodatkowo, upraszczajac, zeby wykorzystac w pelni
jego mozliwosci, potrzebna jest karta nowego typu z display portem dajaca 10 bitowa informacje o kolorze.
Kalibrator dedykowany do tego monitora to po prostu i1d2, tylko pytanie z jakim softem. Czy jest sens kalibrowac go tym kalibratorem, ze standardowym softem? Tylko problem jest taki, ze mam
wczesniejsza wersje tego urzadzenia, wiec pewnie juz w ogole, nie ma sensu taki proces kalibracji.
Czy ktos z was zetknal sie z tym sprzetem, lub wie cos na jego temat? W sieci jak na razie jest malo w tym temacie. Nie mam doswiadczenia w kwestii oceniania/porownywania monitorow i zamiast
zmudnie zglebiac wiedze na temat kalibrowania i co za tym idzie tracic czas, wole przeczytac konkluzje na temat jakosci danego monitora.
I podstawowe pytanie, czy za 4500 zl mam szanse kupic lepszy monitor 24"
Licze na Was, ze cos poradzicie