Pokaż wyniki od 1 do 10 z 66

Wątek: Stary pecet nowe możliwości

Widok wątkowy

Początki nałogu Awatar tom170
    Miasto
    Gogolin/Opole

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolaj Zobacz posta
    Udowadnianie, że lepiej kupić procek generację starszy od generację nowszego to filozofowanie. Producenci wszelkiej maści oprogramowania, zapowiadając nowe wersje swoich produktów informują, że kładą duży nacisk na obsługę wielordzeniowych procesorów.

Tak mówi Adobe o CS4, tak mówi producent mojej ulubionej wywoływarki rawów - Bibble Pro i inni. Staram się nie wymieniać komputera częściej niż raz na 3 lata. Kupowanie teraz sprzętu wbrew tym zapowiedziom nie jest zgodne z moim tokiem rozumowania.
    Jeśli przy procku 2 rdzeniowym bedzie 99% użycia to na 4 rdzeniach nie idzie sporo szybciej. Ale wtedy już warto kupić chocby Q6600 i podkrecic do 3GHz jest taniej z 500zł a ta sama (podobna) wydajność A może coś z nowszych lecz tańszych czterordzeniowców. Ja 2 lata temu kupilem C2D 1.8GHz i nawet na tle dzisiejszych procesorów po podkreceniu do 3.3GHz nie wyglada blado. Ciekawe jak obecny Adobe Photoshop chodzi bo z tego co sprawdzalem u mnie to tylko radial blur korzystał z 2 rdzeni. Reszta z wyrywkowo testowanych filtrów oraz zapis do JPG nie wykazały nic takiego albo wykonywały się za szybko. Albo wogóle bo za mało ramu mialem na testowy plik 10 000 x 10 000 pixeli

A tak przy okazji widać, że ten bibble 5 to chyba najszybsza wywoływarka Bo u mnie w PS jak wolalem to chwile trwało nawet jedno zdjęcie. jakby to pomnożyć przez 1000 a matryca tylko 10mpix to by ok 1.5-2 godz trwalo 1000 plików. Musze sobie ściągnąć tego bibble na testy :]

A co do Manfreda.. kup sobie w www.esc.pl kupowałem tam już 2 razy jestem zadowolony i ceny mają niższe niż u Ciebie przynajmniej za procesor 950zł zamiast ponad 1050zł. Albo zastanów się nad wersją 2.66 dużo nie tracisz a 6 MB cache niewiele chyba zmieni a zresztą podkręcenie do 2.83 to nawet bez zmiany napięcia i wentylatora nie sprawi Ci problemu a juz 300zł w kieszeni.
    Ostatnio edytowane przez tom170 ; 01-09-2008 o 22:27
    EOS 400D + KIT + 50mm f1.8 + 70-300mm F4-5.6 SIGMA APO DG MACRO + MiniTrekkerAW + Sherpa 600R no i 4GB karta

Uprawnienia umieszczania postów