Strona 1 z 7 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 66

Wątek: Stary pecet nowe możliwości

Uzależniony
    Miasto
    Góralem jestem i nikt kto ma okowite nie jest mi obcy.

Domyślnie Stary pecet nowe możliwości

1. obudowa ATX 300 WATT
    2. Płyta główna GIGABYTE GA-8PE 800
    3. Procek Celeron 1.7 GHz
    4. Dysk Baracuda 60 gb
    5. Pamięć DDR 512 MB 333
    6 Karta graficzna MX-440
    7 nagrywarka CD i DVD
    Najwyższa pora zmienić sprzęt ale nie mam za bardzo kasy (4000 tys dałem za w/w) chciałbym tak jak w tytule wymienić niektóre podzespoły aby dalej cieszyć się tylko i wyłącznie obróbką zdjęć jakaś muzyka jakiś film i tyle. Co do kwoty to myślę że od 1000-1500 więcej chyba nie ma sensu. Jeśli ktoś by miał na tyle ochoty aby coś mi doradzić (skonfigurować ) byłbym niezmiernie wdzięczny. Zakupu raczej dokonałbym gdzieś na Alledrogo. Samego złożenia dokona mój znajomy ale myślę że bez litra okowity ani rusz. Pozdrawiam z górskim Hejjj

Pełne uzależnienie Awatar mate00sh
    Miasto
    Warszawa & Mysiadło

Domyślnie

Pamięć, pamięć i jeszcze raz pamięć... 512 MB to zdecydowanie za mało na zabawę w obróbkę zdjęć. 1-2 GB powinno być ok. Procka zmień na pełnoprawnego Pentium4. Do tego pewnie przyda Ci się większy dysk. Reszta raczej ujdzie - sam mam podobną konfigurację i daje radę.
    "Aparat fotograficzny jest dla artysty kolejnym narzędziem. Jeżeli się nad tym zastanowić, to jest to mechanizm podobny do skrzypiec. To artysta jest w stanie tworzyć sztukę nie aparat." - Brett Weston

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Komputer mocno leciwy, ciężko jest modyfikować w sensowny sposób.

Obecnie ceny sprzętu komputerowego są bardzo niskie, tak niskie jak nigdy nie były (IMHO), mówisz, że za swój zestaw dałeś 4 tyś, ale nawet w momencie kupna to nie był sprzęt nawet ze średnio-wyżej półki (vide Celeron), dziś sprzęt z naprawdę wysokiej półki można kupić za 2500 zł (bez grafiki do grania i dodatków w postaci monitora itd).
    Moim zdaniem jedyne sensowne minimum, to płyta główna, procek i pamięć.
    Poniżej 1000zł masz zestaw:
    Intel Core2 Duo E7200 2,53GHz (S775) BOX
    Asus P5K Intel P35
    OCZ Technology 2x 2GB DDR2 800MHz Vista

Zwracam uwagę na 4 GB ramu!

Na takim zestawie to możesz spokojnie obrabiać zdjęcia 20 MPx pod Vistą na Photoshopie CS3 bez zająknięcia.

Do tego powinieneś dokupić dysk 500GB na sata, ok 200zł kosztuje i za resztę lepszy zasilacz.

Ale dla mnie to jest rzeźba w g... bo już i tak w tym jest prawie cały nowy komp. Brakuje kilku tylko elementów do kompletu, obudowy i nagrywarki dvd raptem. Na upartego zmieścisz się z tym wszystkim nawet w tych 1500zł.

Podsumowując MOJĄ opinię na ten temat:
    Moim zdaniem nie warto w ogóle dokładać w stary sprzęt, ablo nie więcej niż kilka stówek. Najlepiej zostawić stary sprzęt taki jak jest jako drugi, backup czy oddać/sprzedać. Nie rozbierać, bo tylko będą z tego kłopoty.

Korzystając z dobrych cen kupić cały nowy komputer który może zmieścić się w 1500zł, ale najlepiej w 2000zł, gdzie komputer poradzi sobie ze wszystkimi zadaniami które przednim postawisz, włącznie z obróbką naprawdę wymagających zdjęć.

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

.....
    Ostatnio edytowane przez sid ; 29-08-2008 o 19:52

Bywalec
    Miasto
    Boruja Kościelna

Domyślnie

SID dobrze sugeruje - zostaw ten sprzet jak jest i nie inwestuj w toto.

Celerony, to wykastrowane procki, ktorym nie dane bylo byc pentiumem (ktore swoja droga tez niezbyt udana konstrukcja sa).
    Konfig proponowany przez SIDa wystarczy do obrobki foto.
    Procek Core 2 Duo ok 2GHz w technologii 45nm (mniej pradu zzera, mniej sie grzeje - ciszej i rachunki za prad nizsze), plyta na chipsecie dosc udanym, 4GB RAMu i spory dysk, a to zasilane np Tagan'em 430W (starsze serie np U15 sa taniutkie, a pewne i niezawodne) - i komp do fotek w zupelnosci starczy!!!

Pozdro
    ...ani krzty talentu + 1,5kg sprzetu...
    (40D + T 17-50 /f2.8 i glod na wiecej)

Uzależniony
    Miasto

Domyślnie

Panowie serdeczne dzięki tak zrobię sprawdzę ceny i wio biore sie za robotę

Uzależniony
    Miasto

Domyślnie

A mam pytanie bo chyba nie opłaca sie przekładać co niektórych komponentów i pakować nowe części do starej obudowy. Znalazłem taką ofertę http://www.allegro.pl/item425598740_...b_czytnik.html pomijam 8gb ramu bo i tak chce pracować na xp Co należałoby tutaj wymienić ?

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez manfred1 Zobacz posta
    A mam pytanie bo chyba nie opłaca sie przekładać co niektórych komponentów i pakować nowe części do starej obudowy. Znalazłem taką ofertę http://www.allegro.pl/item425598740_...b_czytnik.html pomijam 8gb ramu bo i tak chce pracować na xp Co należałoby tutaj wymienić ?
    Na grafice możesz oszczędzić trochę, zasilacz jest chyba noname.

Zostaw sobie trochę kasy na kupno photoshopa :P
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Uzależniony
    Miasto

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomasz Golinski Zobacz posta
    Zostaw sobie trochę kasy na kupno photoshopa :P

W pracy mam 7 i powiem szczerze wystarczy mi spokojnie. Dzięki muszę się wybrać do tej firmy i "posłuchać" wiatraków bo mój obecny pecet wyje jak sieczkarnia.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    3city

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez manfred1 Zobacz posta
    w sumie to chyba nic - powinien wystarczyć do photoshopa, filmu i muzyki...
    Loty widokowe nad morzem - teraz mnie pochłaniają, 1Ds kurzy się na półce...

Strona 1 z 7 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów