Zobacz wyniki ankiety: Czy następca 5D ma szansę pokazać się w Sierpniu/tym roku ?

Głosujących
730. Nie możesz głosować w tej sondzie
Strona 272 z 393 PierwszyPierwszy ... 172222262270271272273274282322372 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 2 711 do 2 720 z 3929

Wątek: 5D i co dalej... ?

Pełne uzależnienie Awatar oskarkowy
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
    Unfortunately 21 mpix zaczyna być więcej niż rozdzielczość optyczna obiektywów do FF. Sens pogoni za mpix ma granice w fizyce/optyce.
    Ale to są tylko pojedyncze sztuki, w dodatku najczęściej dość stare. Jakieś 20/2.8, 35/2 i podobne. Nowe, popularne szkła dają sobie spokojnie radę. Mało tego, nawet niezależne wypadają całkiem dobrze.
    Miałem możliwość podłączenia sigmę 150/2.8 do DsIII i nie miałem najmniejszych zarzutów do tego połączenia.

Cytat Zamieszczone przez dzik Zobacz posta
    Ale praktyka wykazuje ze jednak jest jeszcze zapas, odpowiednik 30mpix ma 450D i zanotowal poprawe w stosunku do 10mpix, nie widac tez mydla.
    Bo nie masz możliwości obejrzenia obrazu z tej części obiektywu, gdzie mydło występuje aż miło. Wszystko ma swoje granie, na szczęście praktycznie nikt z nas amatorów nie drukuje codziennie A0 w 300dpi, więc szkła, które są spokojnie wystarczą.
    Jarek

Bywalec
    Miasto
    Boruja Kościelna

Domyślnie

Gietrzy - ale to info juz bylo pare postow wczesniej

Co pakowania matryc Mpix - moim zdaniem, przy technologii C, mogliby sprobowac (a moze juz dawno R&D nad tym pracuje?) powalczyc z matrycami typu FOVEON Nie ma siatki Bayer'a, nie ma potrzeby interpolowania obrazu z sasiednich pikseli, skupiaja sie na tym, bo to nie szumialo (FOVEON'y grzeja sie strasznie), jest FF, dopracowuja rozpietosc tonalna, rozdzielczosc super
    No dooobra, koniec marzen
    ...ani krzty talentu + 1,5kg sprzetu...
    (40D + T 17-50 /f2.8 i glod na wiecej)

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Max78 Zobacz posta
    Gietrzy - ale to info juz bylo pare postow wczesniej
    Nie chodzi mi o specyfikację tylko o groźby Canon Inc w stosunku do canonrumors - tego nie widzę kilka stron wcześniej.

Bywalec
    Miasto
    Boruja Kościelna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gietrzy Zobacz posta
    Nie chodzi mi o specyfikację tylko o groźby Canon Inc w stosunku do canonrumors - tego nie widzę kilka stron wcześniej.
    Faktycznie - mea-culpa Publicznie przepraszam za niedopatrzenie z mojej strony tej czesci posta (sorki, ale nie ma ikonki 'piwo' ).
    ...ani krzty talentu + 1,5kg sprzetu...
    (40D + T 17-50 /f2.8 i glod na wiecej)

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków/Szczecin

Domyślnie

Unfortunately 21 mpix zaczyna być więcej niż rozdzielczość optyczna obiektywów do FF. Sens pogoni za mpix ma granice w fizyce/optyce.
    Wiesz, ale to jest 21 (czy ileśtam) pikseli w macierzy Bayera. Zwiększanie upakowania (trochę) powyżej limitu dyfrakcyjnego może nam dać:
    1. Brak mory przy braku filtru antyaliasowego - to obiektyw będzie naszym filtrem
    2. Brak jakichkolwiek artefaktów demozaikowania Bayerowskiego - i żadna Sigma nie będzie nam mówić i wrzeszczeć, że czarne jest zielone!
    Fotograf platoniczny

Domyślnie

ale 15 MPx na cropie 1,6 to znacznie więcej niz 21 na FF. Jeśli optyka się wyrabia na body 50D,to znaczy, że 21 MPx nie jest jeszcze żadną granicą. Ja kiedys próbowałem przeliczać rozdzielczosci z dobrych szkieł na dość otwartych przysłonach i powychodziła mi granica w okolicach 40 MPx. Nie wiem czy dobrze liczyłem, ale 50D da nam trochę odpowiedzi. To chyba na dziś najgęściej upakowana matryca (nie rozpatrywałem Oly, z innych powodów)
    Nikon, Leica, Hasselblad, Mamiya, FKD i jeszcze kilka innych ...

Początki nałogu Awatar mathom
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gietrzy Zobacz posta
    canon inc. straszy canonrumors!!!
    ihmo marketingowy strzał w kolano ... powinni się cieszyć, że społeczność darzy ich takim poparciem, że nowych puszek się nie mogą doczekać... dziwną politykę prowadzi ta firma...

Pełne uzależnienie Awatar Kolaj
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez HuleLam Zobacz posta
    Wiesz, ale to jest 21 (czy ileśtam) pikseli w macierzy Bayera. Zwiększanie upakowania (trochę) powyżej limitu dyfrakcyjnego może nam dać:
    1. Brak mory przy braku filtru antyaliasowego - to obiektyw będzie naszym filtrem
    Chyba nikt tego nie chce! Wtedy to już każde szkło będzie mydlić
    BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Duże korporacje już tak mają, że wolą wszystko kontrolować same. Z drugiej strony gość używa ich logo i nazwy więc /nie popadając w paranoję/ nie powinien znów robić z siebie męczennika .
    Co do postępowania Canona - jeśli to sprawa incydentalna to pewnie wynik tego, że jakiś urzędas jest nadgorliwy. Jeśli to jakaś odgórna akcja to może to nawet dotknąć naszego forum.
    Szczerze mówiąc smród jaki pozostaje po czymś takim robi więcej szkód niż pożytku IMHO.
    Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 28-08-2008 o 19:09
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Początki nałogu Awatar mathom
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Szczerze mówiąc smród jaki pozostaje po czymś takim robi więcej szkód niż pożytku IMHO.
    I właśnie o tym mówię. Co do loga to idąc tym tropem trzeba by zamknąć większość siteów o grach, sprzęcie takie allegro itp. itd. i otworzyć w każdej firmie, która ma trademarki dział wydawania koncesji

Strona 272 z 393 PierwszyPierwszy ... 172222262270271272273274282322372 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów