Strona 24 z 109 PierwszyPierwszy ... 1422232425263474 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 231 do 240 z 1086

Wątek: Canon 50D - już oficjalnie

Bywalec Awatar milinet
    Miasto
    Konin, Poznań, Jarocin

Domyślnie

Ale potencjał jest żeby z lustra zrobić dobrą kamerę HD.... bardzo dobrą Wystarczy uporać się z nagrzewaniem czujnika bo wydaje mi się że bezkarnie długo pracować nie mogą, póki co w D90 jest to fjutczer i to bardzo ograniczony ale myślę że niedługo będzie działał i AF i będzie można przysłoną regulować, która firma pierwsza to zrobi... stawiam na Ssssss..... aczkolwiek pozostałaby jeszcze kwestia baterii która na długo by nie starczyła ciągle machając AFem i trzymając przysłonę ;-) Póki co nie ma czego nikoniarzom zazdrościć ;-)

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gwozdzt Zobacz posta
    II/ jeśli mogłoby być więcej pozycji:
    • Single shot
    • Continuous L
    • Continuous H
    • Self-Timer
    • Self-Timer + MLU
    • MLU
    Ja tylko się zastanawiam czemu jeśli używamy Self-Timera domyślnie lustro nie podnosi się na chwilę przed zrobieniem zdjęcia? Przecież i tak wtedy aparat stoi na statywie...

No ale mówicie że można sobie to zaprogramować na klawiszu Cx. Muszę spróbować

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tnt Zobacz posta
    z punktu widzenia rynkowego, powtórzę co było już napisane - IMHO nikon wyszedł na prowadzenie, ponieważ zaatakował canona ideologicznie [filmy] a mając na uwadze fakt że lustrzanki wchodzą do uzytku masowego, to hd na 24 klatkach jest trafną odpowiedzią na zapotrzebowanie rynku. i nie ma co się denerwować. niepokoi mnie tylko ten wyścig megapikseli, w kompaktach za wiele dobrego z tego nie wynika....
    Powiem tak. Rynkowo jest to na pewno dobre posunięcie tak samo jak danie 15 Mpx przez Canona czym też nieźle namieszają. Osobiście jednak bardziej mi się podoba nowa matryca w Canonie niż filmiki. O wychodzeniu na prowadzenie to bym nie myślał w tym kontekście, bo przecież to by oznaczało że inne aparaty Nikona są już rynkowo przegrane, a przecież tak nie jest. Czy HD będzie trafną odopowiedzią na zapotrzebowanie rynku hmmm..... czas pokaże. Ja bym chyba wolał tę funkcję mniej rozdętą nazewniczo, a bardziej użyteczną (czyli np. dłuższe sekwencje i pełny automat).

BTW. Ze wstępnych testów krążących po sieci wynika, że AF w 50-tce działa sporo sprawniej niż w 40D. Ciekawe czyżby Digic IV??
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Uzależniony Awatar habakuk
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

a ja od filmików, nawet pełnometrażowych, wolałbym stanowczo ISO100 i czas 1/8000. i tu widzę największy brak/ból w nowym nikonie.

Pełne uzależnienie Awatar KuchateK
    Miasto
    USA

Domyślnie

Wy tu gadu gadu o guziczkach... Widac jednak, ze nikt nie przegladnal dpreview dokladnie Jest dosc ciekawa sprawa z tymi guziczkami... Nowa puszka dorobila sie programowalnego guzika FUNC. (zastapil stary guzik JUMP).

W custom function numer IV-7 mozna nieco sobie ustawic:
    IV-7: Assign FUNC. button 0: LCD brightness
    1: Image quality
    2: Exposure comp/AEB setting
    3: Image jump with dial
    4: Live View function settings
    Tyle, ze ta zmiana jest gorsza jak jej brak. Brak MLU na liscie dowodzi, ze w praktyce Canon ma wszystkich gleboko w d****, bo o tym MLU to juz w tylu miejscach mozna poczytac ze gluchy by zalapal.

Usuniecie C3 (nikon ma piec z mozliwoscia nadania nazwy), dorzucenie CA, 25 jezykow, wykrywanie twarzy, brak limitow czasu w Av czy przyslony w Tv, zero konfiguracji ISO i kolejne braki bzdur typu "kilka linijek kodu" dowodza, ze Canon moze i slucha (chwalili sie ostatnio), ale tylko klientow bez pojecia, ktorzy leca na puste ulotkowe slogany typu pierdylion megapixeli i HD fotografujac w porywach w trybach "kreatywnych".

Swoja droga paranoja HD jest juz posunieta tak daleko, ze Kodak zamiast starego Gold'a sprzedaje filmy (zelatyne ktos pamieta?) oznaczone HD.

Imho mam nadzieje, ze Canon sie w koncu na tym swoim dawkowaniu kroplomierzem przejedzie tak, ze bedzie mial nudnosci przez trzy lata.
    ...

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez milinet Zobacz posta
    Wystarczy uporać się z nagrzewaniem czujnika bo wydaje mi się że bezkarnie długo pracować nie mogą,
    Matryce w aparatach z LV już całkiem nieźle sobie radzą z przegrzewaniem, a w linku od Kolekcjonera, piszą, że będzie nawet lepiej.

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    BTW. Ze wstępnych testów krążących po sieci wynika, że AF w 50-tce działa sporo sprawniej niż w 40D. Ciekawe czyżby Digic IV??
    Kuchatek zauważył, że do AF jest osobny układ w 1D. Pewnie tu też.
    EOS - conditio sine Kwanon...

Pełne uzależnienie Awatar KuchateK
    Miasto
    USA

Domyślnie

Canon sam o tym pisal. AF, obsluga guziczkow, wyswietlaczy, pewnie systemu plikow (kart CF) i paru innych... Tym zajmuja sie osobne procesory. W 1D dwa z racji duzej szybkosci wymaganej od AF. Stad ten DOS w 10D/300D. Choc sporo funkcji moze byc laczona z DIGIC'em i Canon w kazdej chwili moze dorzucic DIGIC'owi obsluge AF. Do czasu az nic nie napisza oficjalnie w jakims PDF'ie mozemy sobie tylko gdybac.
    ...

krzysiekxp
    Guest

Domyślnie

Ale biadolicie na tego Canona. Pamietajcie ze nikon wspolpracuje z sony a Canon sam musi o wszystko zadbac. Pozatym kto wam kaze co rok wymienac body. Wypuszczaja te rozne cudaki dla ludzi co chca je kupowac a ze wszyscy sie pchaja teraz na rynek dslr to i canon daje ludzim tu upgrajdzik tu bajerek i macie kosmetyczne zmiany. Dla ludzi ktorzy wieksza uwage przykladaja do zdjec Canon wypuszcza dokladnie co chca. JA na poczatku pamietam jak narzekalem na wolne 300d i inne jego mankamenty. Dostalem 20d ktory w swoim czasie pozamiatal rynek i pomimo ze sie juz zestarzal troche to zdjecia wciaz robi piekne. Dlatych co narzekali na brak ff wyszlo 5d i znowu rynek pozamiatany. Mnie jako amatora 20d mocno koplo po kieszeni swego czasu i dopiero teraz powoli przymierzam sie do 5d. Bardzo mnie ciesza wszystkie usprawnienia i bajerki w nowych body a najbardziej mnie cieszy ze nie musze za nie placic. Canon dal ludzim co chcieli pouzywaja wypowiedza sie co trzeba usuna co trzeba poprawia i mysle ze po wszystki testach znowu wypuszcza jedno body ktore pozamiata rynek i warte bedzie wydania kasy. Moze to bedzie aktualny nastepca 5d a moze trzeba poczekac jeszcze ze 2 latka. Gdzie wam sie spieszy tak z tym wydawaniem kasy? Czy "zabytki" jak 20d albo 5d to zle zdjecia robia? Ja tam nie patrze na specyfikacje i fjuczersy w nowym 50D wazne ze jest i zbija cene poprzednich modeli i z tego powinniscie sie cieszyc. Nie moga robic raz na 3 lata bardzo dobrego body bo po pierwsze z czegos musza zyc a podrugie gdzies trzeba przetestowac te wszystkie upgrady i mysle ze cala seria xxxd oraz xxd jest swietnym polem testowym. Ja sobie teraz kupie sprawdzone 5D i spokojnie poczekam na kolejny aparat legende ktory bedzie mial wszystko dopracowane.

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Tylko dzięki tej grupie "patałachów" masz te wszystkie zabawki.
    Sądzę że jedni reagują śmiechem jak czytają coś takiego, inni zdziwieniem do jakiego stopnia niektórzy ludzie nie rozumieją współczesnego rynku i jego wymogów.
    Rozumieją tylko pewne rzeczy zawsze będą wkurzać i ma każdy do tego prawo.
    Wiadomo że świata nie zmeinimy ale ponarzekać zawsze można)

Mam takie pytanie jesio "Czy fotopolis.pl jest zaręczony z Nikonem bo non stop jakies specjalne dodatki dotyczące nikona d300 potem d700 a teraz d90 a gdzie dla Canona 50D chocby?? czyzby jednostronność??" )

relax
    Ostatnio edytowane przez Gregolius ; 28-08-2008 o 08:13
    CANON Laik

Pełne uzależnienie Awatar sal
    Miasto
    Gdzieś w lesie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez KuchateK Zobacz posta
    Tyle, ze ta zmiana jest gorsza jak jej brak. Brak MLU na liscie dowodzi, ze w praktyce Canon ma wszystkich gleboko w d****, bo o tym MLU to juz w tylu miejscach mozna poczytac ze gluchy by zalapal.
    Pamiętasz ile _lat_ wszyscy (a szczególnie dpreview) marudzili na otwieranie klapki karty w czasie zapisu zdjęć na kartę...?
    W końcu, łaskawie naprawili :-)
    Szansa jest, pytanie tylko czy to się np. da zrobić firmwarem (problemu nie widzę, skoro i tak opcja w menu jest do tego, więc kwestia podmapowania tego w C.Fn)
    Czasu nie mam, ale mam kompakt...

Strona 24 z 109 PierwszyPierwszy ... 1422232425263474 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów