Strona 74 z 109 PierwszyPierwszy ... 2464727374757684 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 731 do 740 z 1086

Wątek: Canon 50D - już oficjalnie

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez KMV10 Zobacz posta
    20D/30D były głośne, ale nic się nie urywało.
    30D i 20D mają zupełnie różną głośność klapania lustra, 30D jest wyraźnie cichsze.

Uzależniony
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Chętnie bym pożyczył na 1-2 dni polską instrukcję od kogoś mieszkającego w 3mieście lub okolicach. Oddam z załącznikiem w bursztynowym kolorze.
    Jeżeli ktoś ma ochotę na język włoski, francuski, niderlandzki oddam za darmo.
    Przyszedł mi do głowy taki pomysł. Może ktoś z koleżanek/kolegów mógłby udostępnić forumowiczom fragmenty instrukcji polskiej odnoszące się wyłącznie do różnic w funkcjach pomiędzy 40D a 50D. Instrukcja do40D jest do ściagnięcia z netu (bez problemu) a uzupełniona o fragmenty różniace 40D od 50D załatwia wszystko.
    Ostatnio edytowane przez januszP. ; 12-10-2008 o 08:04

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MMM Zobacz posta
    30D i 20D mają zupełnie różną głośność klapania lustra, 30D jest wyraźnie cichsze.
    Ciekawe. 30D które miałem w łapach waliło że hey! (może kwestia egzemplarza)
    W takim układzie 40D jest najcichsze.

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

30D miało przeprojektowaną migawkę względem 20D - była o tym mowa przy premierze 30D. Różnica w głośności IMHO bardzo wyraźna. Co do 40D i 30D to dźwięk migawki w tym pierwszym jest bardziej stłumiony w porównaniu do 30D - może przez to 40-tka wydaje się cichsza.
    Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 12-10-2008 o 12:22
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

czepili sie tej migawki... a bzdure w postaci "bo kolko tylnie jest do ****, bo mozna niechcaco przestawic", ktora fotopolis powtarza po raz kolejny przy okazji Canona, chyba nikt nie przyuwazyl?

a moze by panowie z redakcji fotopolis sobie w koncu otworzyli instrukcje do ktoregos Canona (x)xD na rozdziale o wlaczniku aparatu?
    www albo tez flickr

Początki nałogu Awatar roofman

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    czepili sie tej migawki... a bzdure w postaci "bo kolko tylnie jest do ****, bo mozna niechcaco przestawic", ktora fotopolis powtarza po raz kolejny przy okazji Canona, chyba nikt nie przyuwazyl?

a moze by panowie z redakcji fotopolis sobie w koncu otworzyli instrukcje do ktoregos Canona (x)xD na rozdziale o wlaczniku aparatu?
    Ale to chyba nie o to chodzi w sumie.... hipotetyczna sytuacja:
    strzelasz foty, potrzebujesz przestawić parametr tylnym kółkiem bez odrywania wzroku od wizjera... kupa. Najpierw musisz to kółko odblokować. Przestawiasz, blokujesz. Za 10 sekund znowu masz coś przestawić... eee.. zablokowane. Trza najpierw odblokować. I tak kilka razy... w końcu wkur..sz się i zostawiasz niezablokowane. Po kilku strzałach stwierdzasz że kupa... przestawiasz parametry nosem/policzkiem (zależy kto którooczny jest). Chyba o to redakcji fotopolis chodzi... ale ja się nie znam...

Uzależniony
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Myślę, ze stworzono nadymany sztuczny problem. "Bo przecież nie można się nie przyczepić" Z rzeczonym kółkiem mam do czynienia od b. dawna czyli od Eos-a 33 analoga i od tej pory uważam, ze to jeden z najlepszych pomysłów canona bardzo ułatwiający prace z aparatem. I właściwie dla tego kółeczka pozostałem z canonem. Nie zdarzyło mi sie żebym zchrzanił coś przez przypadkowe poruszenie kółkiem. Może mam za mały nos i wklęsłe policzki nie wiem. Ale myślę że jest to argument z serii "a u was biją murzynów"

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez januszP. Zobacz posta
    Myślę, ze stworzono nadymany sztuczny problem. "Bo przecież nie można się nie przyczepić" Z rzeczonym kółkiem mam do czynienia od b. dawna czyli od Eos-a 33 analoga i od tej pory uważam, ze to jeden z najlepszych pomysłów canona bardzo ułatwiający prace z aparatem. I właściwie dla tego kółeczka pozostałem z canonem. Nie zdarzyło mi sie żebym zchrzanił coś przez przypadkowe poruszenie kółkiem. Może mam za mały nos i wklęsłe policzki nie wiem. Ale myślę że jest to argument z serii "a u was biją murzynów"
    Dokładnie... problem 'nadymany'... ale jak widać wraca jak bumerang
    Rozwiązanie moim zdaniem nadzwyczaj proste... skoro kółko jest na ostro ząbkowane to wystarczyło by aby... dużo ciaśniej chodziło i byłoby git. Delikatne trącenie nie powodowałoby zmiany ustawień i wszyscy byliby zadowoleni.

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez roofman Zobacz posta
    Ale to chyba nie o to chodzi w sumie.... hipotetyczna sytuacja:
    strzelasz foty, potrzebujesz przestawić parametr tylnym kółkiem bez odrywania wzroku od wizjera... kupa. Najpierw musisz to kółko odblokować. Przestawiasz, blokujesz. Za 10 sekund znowu masz coś przestawić... eee.. zablokowane. Trza najpierw odblokować. I tak kilka razy... w końcu wkur..sz się i zostawiasz niezablokowane. Po kilku strzałach stwierdzasz że kupa... przestawiasz parametry nosem/policzkiem (zależy kto którooczny jest). Chyba o to redakcji fotopolis chodzi... ale ja się nie znam...
    szczerze, to nigdy bym nie pomyslal, ze mozna miec taki problem.

przy robieniu normalnych zdjec takie przypadkowe przestawianie kolka tylnego zdarza mi sie raz na ruski rok i nigdy nie stanowi problemu (w ujeciach jakie robie zawsze jest czas na skontrolowanie doboru czasu/przeslony). jedyna sytuacja w ktorej sie z tym problemem napotkalem to focenie samolotow, gdzie zwyczajowo pracuje w manualu i steruje czasem przy tej samej przeslonie. i zeby jej nie ruszyc po prostu blokuje kolko tylne. koniec.

nigdy bym nie pomyslal, ze to moze byc problemem. mozna wydmuchac jakis teoretyczny scenariusz, w ktorym kolko komus przeszkadza ale to zasadniczo nie ma racji bytu.

swoja droga, to z ciekawosci przylozylem sobie wlasne 30D do oka. jestem "prawo-oczny" i moj nos wypada na wysokosci przyciskow na lewo od ekraniku. za grzyba nie widze jak ten redaktorek sobie moze przestawiac kolko poza przypadkiem, gdy jest "lewo-oczny", w ktorym, zreszta, siada calkowicie ergonomia xxD, bo pomijajac to kolko, to i ergonomia wybieraka AF pada (ciezko dolozyc kciuka), stabilnosc uchwytu aparatu i miejsce na nasade dloni z tylu gripa.

de facto, wypadalo by o tym fakcie napisac przy podanej informacji. dla osob "prawo-ocznych" ta wada nie istnieje, chyba ze im nos wyrasta z prawego policzka. a poniekad, nie zauwazylem uwag wynikajacych z uzywania innego oka przy innych modelach aparatow, ze podrzuce tylko te dwa:
    http://fotopolis.pl/index.php?n=7486
    http://a900.fotopolis.pl/index.php?n=7826
    gdzie "lewo-oczni" bezdyskusyjnie nie beda mieli latwego zycia ze zmiana trybu pomiaru czy tez wlaczeniem/wylaczeniem stabilizacji odpowiednio. co mamy na ten temat w artykule? zgadza sie: nic, nothing, niets, nada, niczewo

reasumujac: moim zdaniem ta uwaga jest z tylka wzieta i bez wartosci. w ergonomii 50D mozna znalezc inne wady o znacznie wiekszym znaczeniu uzytkowym. znajdowanie w tym miejscu wady jest dla mnie kompletna bzdura

Cytat Zamieszczone przez roofman Zobacz posta
    Dokładnie... problem 'nadymany'... ale jak widać wraca jak bumerang
    Rozwiązanie moim zdaniem nadzwyczaj proste... skoro kółko jest na ostro ząbkowane to wystarczyło by aby... dużo ciaśniej chodziło i byłoby git. Delikatne trącenie nie powodowałoby zmiany ustawień i wszyscy byliby zadowoleni.
    jako uzytkownik xxD zdecydowanie wole lekko chodzace kolko. tyle ode mnie

wersje z ciasno chodzacym kolkiem moze niech beda na zamowienie dla redaktorow fotopolis, bo najwidoczniej tylko oni z tym maja problemy
    Ostatnio edytowane przez akustyk ; 12-10-2008 o 14:26
    www albo tez flickr

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    szczerze, to nigdy bym nie pomyslal, ze mozna miec taki problem.

przy robieniu normalnych zdjec takie przypadkowe przestawianie kolka tylnego zdarza mi sie raz na ruski rok i nigdy nie stanowi problemu (w ujeciach jakie robie zawsze jest czas na skontrolowanie doboru czasu/przeslony).
    Ja na codzień nie pracuję na Canonach ale problem zauważyłem - niestety.
    Być może właśnie przez to że nie jestem przyzwyczajony traktować TEGO miejsca jako 'święte i nietykalne'. Już podczas podawania mi puszki przez kogoś potrafię niechcąco pojechać kółkiem równo... zależy jak złape puszkę Podający akurat wie że na TO miejsce należy uważać z paluszkami.
    Na temat przyzwyczajeń/ergonomii/itd były na forum elaboraty wygłaszane. Nikt nie znajdzie złotego środka, zawsze komuś coś się nie spodoba.
    Jak słusznie zauważył przedpiśćca problem nadmuchany jest i podchwytywany od czasu do czasu przez ludzi którzy... czegoś muszą się czepić aby 'wykazać' się znajomością 'wad' i zalet' opisywanego sprzętu.
    Ja bym zostawił ten temat... niech na fotopolis testują se po swojemu, na optycznych po swojemu, a my i tak z częścią tych testów zgadzać się nie musimy.
    Tobie to nie przeszkadza - fajnie, znaczy że widać jak lekko należy traktować opisy na portalach 'testujących' sprzęt. Na pewno nie ma co opierać się na ich opisach i wnioskach w podejmowaniu decyzji bądź wydawaniu wyroku na dany sprzęt.

Strona 74 z 109 PierwszyPierwszy ... 2464727374757684 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów