"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Zrobiłem eksperyment z szumami na 40D. Fotka z balkonu przy ISO 1600 RAW i taka sama sRAW. Następnie w DPP zrobiłem 8-bitowe tifffy z sRAW i przeskalowanego RAW do rozmiaru sRAW. Po wnikliwym badaniu szumów stwierdziłem że obrazki wyglądają jednakowo jak dla mnie. Eksperyment potwierdza oczywistość, że dynamika matrycy się nie zmienia.
To trochę wyjaśnia dlaczego obrazowanie w 50D jednak może być na lepszym poziomie niż w 40D mimo zwiększenia liczby pikseli.
http://www.canon-board.info/showpost...postcount=2641
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Ciekaw jestem jak to się sprawdzi w praktyce. Niestety sample na razie nie są zachęcające, ale może to wina ustawień aparatu (przeostrzenie, brak szczegółów) i tego że to jpg. Teoretycznie sRAW2 powinien dać rewelacyjną dynamikę i poziom szumów , a prawie 4mpix dobrej jakości to zwykle i tak więcej niż potrzeba jeśli fotka nie wymaga poważnego kadrowania na kompie.
Dynamika chyba nie może być poprawiona w sposób jak mówisz?
Właśnie wychodzi mi na to że D90 zmiecie 50D filmami HD i nowym kitem 18-105 któremu Canon nie ma co przeciwstawić (nie licząc "legendarnego" 17-85 ;-) ).
A wszystko dlatego, że Cwanon postanowił się scwanić i polecieć w popierdułkę klasy "15MPix" zamiast wrzucić FF 12MPix co zapewniłoby mu jakąś przewagę.
Pozdrowienia
maurycyj
Ciekawe ile razy jeszcze usłyszymy te "smuty" o 15 mpx-ach i fatalnym błędzie Canona. Czy Wy na prawdę myślicie, że w Canonie siedzą sami idioci? Firma musi zarabiać i wypuszczać konkurencyjne produkty. Konkurencja obecnie polega min. na tym, że daje się więcej mpx niż inni. To zrozumie nawet dziecko z przedszkola ;-). I czy się to komuś podoba czy nie tak wygląda obecnie ten rynek. Wygląda na to że Canon robi co może żeby nie wpuścić użytkowników w całkowite maliny (dając np. sRaw-y) i dając technologię matryc, która wróży że wcale nie będzie tak źle jakby niektórzy chcieli.
Kapitan Wagner