"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Niekoniecznie tak jak w fuji. Wyobraź sobie, że masz pixel składający się z kwadratu 4 sub pixeli (będących jedynie wyodrębnionymi standardowymi pixelami). 2 sub pixele mają standardową czułość np ISO 200 pozostałe odpowiednio ISO 100 (do rozszerzonej rejestracji świateł) i ISO 400 do rozszerzonej rejestracji cieni. Zyskujesz 2 EV na dynamice, a to bardzo dużo. Podany przykład to najprostsze i prymitywne rozwiązanie.
Tak, ale jak się rozejdzie wieść od tych "early adopters", że w zasadzie wszystko trzeba ręcznie (ostrość, przysłona), to będzie tak właśnie jak z AF i 1D Mk III - że nie działa. Ponadto obiektywy non-G (gdzie przysłonę możesz sobie ustawić wajchą) nie mają (zwykle) stabilizacji, a kręcenie filmów z ręki bez niej też łatwe nie jest.
Oczywiście - mnie ten pomysł z "HDTV Ready" bardzo się podoba - i pewnie już niedługo pojawi się w innych modelach, tak Nikona jak i Canona (który zresztą od jakiegoś czasu kamery produkuje, chyba...)
Jasne.
Nie sztuka spamiętać - sztuka przesłać (odpowiednio szybko)...
Za Kolekcjonerem - wyluzuj trochę, będą nowe aparaty, nowe obiektywy...
Ostatnio edytowane przez Bahrd ; 27-08-2008 o 22:33
EOS - conditio sine Kwanon...
Panowie o czym wy tak biadolicie momentami... czuje sie jak w sklepie "nie dla idiotów"... "a bo ta lustrzanka może filmy kręcić"... no do k... nędzy... to aparat czy aparacik kieszonkowy... pozatym co to za film? HD? 720p to raz... dzięk mono to dwa... max 5 minut...to trzy. Te filmy to poprostu bajer reklamowy i tyle... to komórki już nie mają takich limitów. 9 tak wiem nie krecą 720p... To jest podejrzewam zabieg celowy - to ograniczenie i AF manualny, bo w innym razie by zagroziło to innym produktom do rejstracji materiału w HD (Full HD)
nastepna kwestia 15Mpx... i co z tego... spójrcie na upakowanie pixeli niech bedzie w jedynce Canona. 22Mpx dla FF... a tak naprawde niczym nowym sa aparaty o dwa i trzy razy wyższejrozdzielczości.
Po co negowac te 15Mpx... nie potrzebujecie to robicie na 10Mpx i tyle. Co do szumów - wcale sie nie ździwie jak ISO 3200 w 50D będzie na poziomie ISO 1600 w 40D.... to źle? nie wydaje mi sie.
Ostatnio edytowane przez mgtan ; 27-08-2008 o 22:39
Canon 40D + BG-E2N => 5D MkII
24-105 f/4 IS USM L + 50 f/1.4
Speedlite 580EX II,SanDisk Extreme 8GB, Benro A-500EX + KB-1A...
z punktu widzenia rynkowego, powtórzę co było już napisane - IMHO nikon wyszedł na prowadzenie, ponieważ zaatakował canona ideologicznie [filmy] a mając na uwadze fakt że lustrzanki wchodzą do uzytku masowego, to hd na 24 klatkach jest trafną odpowiedzią na zapotrzebowanie rynku. i nie ma co się denerwować. niepokoi mnie tylko ten wyścig megapikseli, w kompaktach za wiele dobrego z tego nie wynika....
C550D, T12-24, C50 1.4 USM, C18-200IS, METZ 58-AF1