Strona 23 z 109 PierwszyPierwszy ... 1321222324253373 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 221 do 230 z 1086

Wątek: Canon 50D - już oficjalnie

Bywalec

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez remol71 Zobacz posta
    Dynamika matrycy to cecha fizyczna. Wszelkie sztuczki niczego nie zmienią.
    A niby czemu nie? Wyobraź sobie, że każdy z 4 (sub) pixeli ma inną czułość, a potem jest to składane do kupy

Coś już napisał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Ciekawe ile razy jeszcze usłyszymy te "smuty" o 15 mpx-ach i fatalnym błędzie Canona. Czy Wy na prawdę myślicie, że w Canonie siedzą sami idioci? Firma musi zarabiać i wypuszczać konkurencyjne produkty. Konkurencja obecnie polega min. na tym, że daje się więcej mpx niż inni. To zrozumie nawet dziecko z przedszkola ;-). I czy się to komuś podoba czy nie tak wygląda obecnie ten rynek. Wygląda na to że Canon robi co może żeby nie wpuścić użytkowników w całkowite maliny (dając np. sRaw-y) i dając technologię matryc, która wróży że wcale nie będzie tak źle jakby niektórzy chcieli.
    sRAW? Karty pamięci podrożały czy jak?
    Dzień po 50D Nikon zawistował coś, na co Canon nie ma _żadnej_ odpowiedzi więc o jakich konkurencyjnych produktach mówimy?

Pozdrowienia
    maurycyj

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez maurycyj Zobacz posta
    Właśnie wychodzi mi na to że D90 zmiecie 50D filmami HD
    Tak sobie tylko myślę, że kręcenie filmów przy małej GO i braku AF nie będzie takie "fajne", jak na papierze...

Cytat Zamieszczone przez KvM Zobacz posta
    A niby czemu nie? Wyobraź sobie, że każdy z 4 (sub) pixeli ma inną czułość, a potem jest to składane do kupy
    Czyli mniej więcej tak, jak w Fuji? Albo może jeden pod drugim za jakiś czas?
    EOS - conditio sine Kwanon...

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

sRAW? Karty pamięci podrożały czy jak?
    Mógłbyś jaśniej?

Dzień po 50D Nikon zawistował coś, na co Canon nie ma _żadnej_ odpowiedzi więc o jakich konkurencyjnych produktach mówimy?

Pozdrowienia
    maurycyj
    A coś przeoczyłem? Bo po za D90 (które jest aparatem z niższej półki niż 50D/40D) nic nie zauważyłem.
    Chyba nie masz na myśli filmików HD, bo przecież rozmawiamy poważnie ...chyba .
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Bywalec

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bahrd Zobacz posta
    Tak sobie tylko myślę, że kręcenie filmów przy małej GO i braku AF nie będzie takie "fajne", jak na papierze...

Czyli mniej więcej tak, jak w Fuji? Albo może jeden pod drugim za jakiś czas?
    Niekoniecznie tak jak w fuji. Wyobraź sobie, że masz pixel składający się z kwadratu 4 sub pixeli (będących jedynie wyodrębnionymi standardowymi pixelami). 2 sub pixele mają standardową czułość np ISO 200 pozostałe odpowiednio ISO 100 (do rozszerzonej rejestracji świateł) i ISO 400 do rozszerzonej rejestracji cieni. Zyskujesz 2 EV na dynamice, a to bardzo dużo. Podany przykład to najprostsze i prymitywne rozwiązanie.

Uzależniony Awatar comatus
    Miasto
    Wybrzeże Pucyfiku

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Mógłbyś jaśniej?
    Chyba chodzi o to, ze skoro karty są tak tanie to przecież można robić matryce i 50MPx. Po co komu sRAW (tak to rozumiem ja )

Pełne uzależnienie

Domyślnie

O tym klient o tym w MM nie przeczyta (podobnie jak i o tzw. "AF" Canona) za to podejrzewam, że jest to coś co Nikon jest w stanie załatwić czymś na kształt D90s.
    Tak, ale jak się rozejdzie wieść od tych "early adopters", że w zasadzie wszystko trzeba ręcznie (ostrość, przysłona), to będzie tak właśnie jak z AF i 1D Mk III - że nie działa. Ponadto obiektywy non-G (gdzie przysłonę możesz sobie ustawić wajchą) nie mają (zwykle) stabilizacji, a kręcenie filmów z ręki bez niej też łatwe nie jest.
    Oczywiście - mnie ten pomysł z "HDTV Ready" bardzo się podoba - i pewnie już niedługo pojawi się w innych modelach, tak Nikona jak i Canona (który zresztą od jakiegoś czasu kamery produkuje, chyba...)

Cytat Zamieszczone przez KvM Zobacz posta
    Podany przykład to najprostsze i prymitywne rozwiązanie.
    Jasne.

Po co aparatem z 15MPix robić zdjęcia 7MPix? Kiedy 8GB kosztuje 80 PLN?
    Canon w swoim dobrodziejstwie spóźnił się jakieś 5 lat...
    Nie sztuka spamiętać - sztuka przesłać (odpowiednio szybko)...
    Za Kolekcjonerem - wyluzuj trochę, będą nowe aparaty, nowe obiektywy...
    Ostatnio edytowane przez Bahrd ; 27-08-2008 o 22:33

Pełne uzależnienie Awatar mgtan

Domyślnie

Panowie o czym wy tak biadolicie momentami... czuje sie jak w sklepie "nie dla idiotów"... "a bo ta lustrzanka może filmy kręcić"... no do k... nędzy... to aparat czy aparacik kieszonkowy... pozatym co to za film? HD? 720p to raz... dzięk mono to dwa... max 5 minut...to trzy. Te filmy to poprostu bajer reklamowy i tyle... to komórki już nie mają takich limitów. 9 tak wiem nie krecą 720p... To jest podejrzewam zabieg celowy - to ograniczenie i AF manualny, bo w innym razie by zagroziło to innym produktom do rejstracji materiału w HD (Full HD)

nastepna kwestia 15Mpx... i co z tego... spójrcie na upakowanie pixeli niech bedzie w jedynce Canona. 22Mpx dla FF... a tak naprawde niczym nowym sa aparaty o dwa i trzy razy wyższejrozdzielczości.
    Po co negowac te 15Mpx... nie potrzebujecie to robicie na 10Mpx i tyle. Co do szumów - wcale sie nie ździwie jak ISO 3200 w 50D będzie na poziomie ISO 1600 w 40D.... to źle? nie wydaje mi sie.
    Ostatnio edytowane przez mgtan ; 27-08-2008 o 22:39
    Canon 40D + BG-E2N => 5D MkII
    24-105 f/4 IS USM L + 50 f/1.4
    Speedlite 580EX II,SanDisk Extreme 8GB, Benro A-500EX + KB-1A...

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mgtan Zobacz posta
    To jest podejrzewam zabieg celowy - to ograniczenie i AF manualny, bo w innym razie by zagroziło to innym produktom do rejstracji materiału w HD (Full HD)
    Tylko, że Nikon w ogóle nie produkuje kamer wideo, więc coś w Twoim rozumowaniu szwankuje...

Bywalec
    Miasto
    wawa

Domyślnie

z punktu widzenia rynkowego, powtórzę co było już napisane - IMHO nikon wyszedł na prowadzenie, ponieważ zaatakował canona ideologicznie [filmy] a mając na uwadze fakt że lustrzanki wchodzą do uzytku masowego, to hd na 24 klatkach jest trafną odpowiedzią na zapotrzebowanie rynku. i nie ma co się denerwować. niepokoi mnie tylko ten wyścig megapikseli, w kompaktach za wiele dobrego z tego nie wynika....
    C550D, T12-24, C50 1.4 USM, C18-200IS, METZ 58-AF1

Strona 23 z 109 PierwszyPierwszy ... 1321222324253373 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów