Podobno ta firma robi przyzwoity sprzęt i nie drogo http://www.elfo.com.pl/.
Rozmawiałem z profesjonalistą, powiedział, że 30mkw studio wystarczy, 5 lamp i można robić cuda.
Podobno ta firma robi przyzwoity sprzęt i nie drogo http://www.elfo.com.pl/.
Rozmawiałem z profesjonalistą, powiedział, że 30mkw studio wystarczy, 5 lamp i można robić cuda.
Co do hostingu/serwera, myślę, że w Twoim przypadku to najlepiejby by było jakbyś zlecił np tp zeby Ci światłowód do domu podciągneli, po tym internecik jakiś porządny powiedzmy 100MBit/s w obie strony. W domku stawiasz sobie serwier z dyskiem ile Ci sie tylko zażyczy, montujesz firewalle hardwarowe softwarowe i masz mnóstwo miejsca, szybko i bezpiecznie.
Co do metrażu studia, żeby Ci sie wygodnie pracowało no to by sie ze 15m odejścia od tła przydało no i conajmniej 4m szerokości co już Ci daje 60mkw, a gdzie jakieś zaplecze/garderoba ect?
W takim studio wypadałoby conajmniej 5 lamp powiesić na szyny pod sufit no i kilka mniejszych "luzem" na statywach (albo zamiast tego jakiś potężny generator) z odpowiednimi modyfikatorami, tak, żebyś mógł bez żadnych ciśnień realizować swoje wszystkie pomysły...
Ja bym mniej/wiecej tak taką inwestycje widział, no chyba że jakoś ciasno budżetem jesteś ograniczony...
EDIT: Orta znalazłem:P
Ostatnio edytowane przez MaciekH ; 28-08-2008 o 02:28
20D+BG-E2 | 28-105/3.5-4.5 | 70-200/2.8 | 50/1.4 | 580EXII | EF-430 | Naneu | 600R
na 30 metrach z piecioma lampami po ca. 5 minutach ty i modele wyziona ducha z przegrzania
pomysl rowniez jakie odejscie musisz miec zeby zrobic portret jakie dla calej postaci a jakie dla kielbasy
5 lamp to tez imo lekka przesada...jedyna sytuacja ktora pamietam a przy ktorej uzylem 6 lamp to byly lodowki robione w namiocie bezcieniowym 5x5x5m w hali fabrycznej u producenta
sugerowalbym trening z 2 lampami + blendy a dopiero pozniej uzupelnianie tego o kolejne swiatla. 3 lampami w zasadzie da sie zrobic 90% studyjnych spraw
Posłuchaj człowieka, bo wcześniejsze pomysły to jak z 1 kwietnia.
Pamiętaj też, że ze studiem jest jak ze sprzętem, nie każde każdemu odpowiada.
Zacznij od dwóch lamp, (dwóch softów, spota, wrót) i najprostszych gładkich teł, później dokupuj to, co Ci będzie niezbędne.
Z pomieszczeniami jest jak z torbą foto, nie znajdziesz "za dużego". Takie 5x7 metrów to minimum, przynajmniej 3.50 wysokie. Musisz mieć pomieszczenie na łazienkę i garderobę, ale to wszystko możesz robić w miarę potrzeb.
Jarek