Zobacz wyniki ankiety: Czy następca 5D ma szansę pokazać się w Sierpniu/tym roku ?

Głosujących
730. Nie możesz głosować w tej sondzie
Strona 219 z 393 PierwszyPierwszy ... 119169209217218219220221229269319 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 2 181 do 2 190 z 3929

Wątek: 5D i co dalej... ?

Domyślnie

Body FF na poziomie 1500$ to marketingowo świetny pomysł, szczególnie teraz w obliczu konkurencji z Nikona i za chwilę Sony, ale... trzeba pamiętać że taką puszkę projektuje się/produkuje ok. 1,5 roku tak więc wszystko zależy od tego jak Canon niecałe dwa lata temu przewidział sytuację rynku na 2008 rok...

p.s. chyba, że jest tak jak sugerował Corwin - juz istnieją prototypy, a marketing tylko decyduje którą z puszek wysłać na linię produkcyjną, wówczas ten proces z pewnością jest krótszy
    Ostatnio edytowane przez Arek_Gd ; 17-08-2008 o 13:02
    Nie istnieją reguły opisujące dobrą fotografię, są tylko dobre fotografie. Ansel Adams

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Tylko, że z Canonem jest jeszcze jeden problem. Nie muszą wymyślać niższego modelu FF. Wystarczy, że obniżą jeszcze trochę cenę na 5D i mają minimum rok spokoju i kolejki pod sklepami . Nowe FF może wejść dopiero jak się konkurencja trochę wystrzela z nowości.

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fret Zobacz posta
    Tylko, że z Canonem jest jeszcze jeden problem. Nie muszą wymyślać niższego modelu FF. Wystarczy, że obniżą jeszcze trochę cenę na 5D i mają minimum rok spokoju i kolejki pod sklepami . Nowe FF może wejść dopiero jak się konkurencja trochę wystrzela z nowości.
    teoretycznie moga, ale musza tez myslec o tych uzytkownikach, krorzy przez 3 lata pracy starym 5D doszli juz do wniosku, ze maja nowe zielone papierki (wzglednie miski ryzu, jesli w kraju przekwitlej wisni ) do wydania. a jak pieniadze leza na ulicy i czekaja, zeby je podniesc, to sie wypada schylic

a juz na pewno Canon nie da sie dwa razy prosic - badz co badz ich ksiegowi sa fenomenalnie w wyciskaniu kasy...
    www albo tez flickr

Coś już napisał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    musza tez myslec o tych uzytkownikach, krorzy przez 3 lata pracy starym 5D doszli juz do wniosku, ze maja nowe zielone papierki (wzglednie miski ryzu, jesli w kraju przekwitlej wisni ) do wydania.
    Oczywiście muszą też myśleć o tych, którzy nie chcą kupić 5D, tylko jego następcę.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Tym z zielonymi i FF rzucą 24-70 IS, a nową piątkę trochę później Nie chce mi się wierzyc, żeby im się chciało wprowadzać nowy model FF w obecnej cenie 5D. Zrobili miejsce dla 50D, obniżą trochę cenę 5D i się zrobi piękna luka w ofercie dla 3D

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Tym z zielonymi i FF rzucą 24-70 IS, a nową piątkę trochę później Nie chce mi się wierzyc, żeby im się chciało wprowadzać nowy model FF w obecnej cenie 5D.
    wiesz, sama cena tu jeszcze wszystkiego nie mowi. 20D tez bylo wprowadzone w cenie zastepowanego 10D, a potem jeszcze spadalo.

Zrobili miejsce dla 50D, obniżą trochę cenę 5D i się zrobi piękna luka w ofercie dla 3D
    no oby
    ja bym bardzo chcial 5D, ale 1500 EUR to troche za duzo za ten korpus, na chwile obecna. nie przymierzajac, tanszy jest D300 i choc nie jest to pelnoklatkowy celownik i plastyka, to samemu korpusowi trudno cos zarzucic. a niewatpliwie ma tez sporo zalet
    www albo tez flickr

Domyślnie

W temacie nowej piątki jeszcze nie wróżyłem, więc postanowiłem właśnie coś tu napisać. Tym bardziej, że chciałbym odnieść się do postów niektórych.

Obniżenie ceny piątki jest dobrym krokiem, ale nie na dłuższą metę. Nie może to być napewno próba "wypuszczenia" taniego FF. Canon ewentualnie może rzucić zapowiedź nowych modeli obniżając cenę piątki aby jeszcze skuteczniej wyczyścić magazyny i oddalić lekko w czasie premiery nowych puszek (a przynajmniej nowej puszki - tej tańszej, jeśli taka ma się pojawić). Jeśli miałbym cokolwiek wróżyć, to sądzę, że na bazie obecnej puszki zrobią nowy model, dodając ficzery jakie obecnie są w modzie nie dodając za wiele high-endowych elementów, żeby nie zakosić półki, na którą można wcisnąć ewentualny high-amatorski FF. Tak więc według mnie to jednak usłyszymy niebawem o nowym 5D, który jednak nie będzie podniesieniem obecnego modelu do rangi "cudu" jakim był w swoim czasie EOS 5D. Cena tego modelu będzie prawdopodobnie bardzo atrakcyjna, poniżej 2000 euro - bardzo prawdopodobne.

Patrząc na obecną konkurencję, Canon jednak powinien pokazać również coś pokroju D700, który będzie łącznikiem pomiędzy amatorskimi FF a półką dla zawodowców (zauwązcie, że Nikon takiego łącznika nie ma, jest on na etapie na jakim Canon był trzy lata temu wypuszczając 5D). To może być właśnie taki profi FF dla "ubogich" (i przyznam, że bardzo chciałbym być takim "ubogim" :-) ). Taki, jakim był (według mnie) 5D w momencie swojej premiery.

Z drugiej jednak strony jakoś powyższe mi nie pasuje za bardzo i cały czas jednak sądzę, że Canon pociągnie jedną linię amatorskich FF w postaci 5D MkII wyposażonego w znacząco wzbogacony układ AF, uszczelnienia (bez których, jak skutecznie wmawiają marketingowcy, już nie można się obejść) matrycą wielkości około 17MPix i napompowanymi dzięki konkurencji ISO. Liczę także na matrycę, która będzie potrafiła łapać w obraz z dynamiką znaną z błony fotograficznej (matrycę, na jaką Canon ma patent), choć nie sądzę, żeby chcieli to dać właśnie w piątce a nie w jakimś kolejnym wcieleniu jedynki.

Na koniec chciałem zaznaczyć, że dziwi mnie iż niektórzy sądzą, że wypuszczanie 5D z ficzerami "jedynkopodobnymi" byłoby błędem Canona. Nikona, choć dopiero pionieruje na polu FF postanowił właśnie taki krok podjąć i nie sądzę, żeby na własne życzenie strzelał sobie w kolano. Stąd właśnie moje drugie przypuszczenie, że Canon pozostanie przy jednej linii amatorskich FF, grając agresywnie ceną przy dość dobrym wyposażeniem modelu w bajery. Oczywiście nie będzie to jedynka z urżniętym gripem, ale będzie to solidny aparat za bardzo przyzwoite pieniążki - to wydaje się wymuszać konkurencja. Cena startowa takiego 5D MkII zaczynająca się od 2500 euro nie byłaby wcale taka wysoka.
    hrabia Vader
    zakurzony EOS i szklarnia porośnięta pajęczynami

Bywalec

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez hrabia_vader Zobacz posta
    Liczę także na matrycę, która będzie potrafiła łapać w obraz z dynamiką znaną z błony fotograficznej (matrycę, na jaką Canon ma patent), choć nie sądzę, żeby chcieli to dać właśnie w piątce a nie w jakimś kolejnym wcieleniu jedynki.
    Hop Hop. To już dawno za nami... Ile Twoim zdaniem dynamiki mają klisze? 20 EV?

Miasto
    Poznań

Domyślnie

Wyglada na to że Canon "przesunie" swoje modele o 1 segment w dół, przecież 1000D i duży spadek cen 40D nie są przypadkowe, wydaje mi się że możliwe jest:
    50D z matrycą FF-- 12 mln
    5Dmk2 znaczaco ulepszony, AF,Live View, itp 16 Mpix

Wówczas w lutym przyszłego roku nowe 500D mogloby "przytyć"
    A 1000D znany dzisiaj byłby tanim aparatem na początek

Teraz 450D i 1000D są właściwie podobnymi konstrukcjami,a różnica w cenie jest niewielka

Uzależniony Awatar Riccardo
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez AMD Fan Zobacz posta
    Wyglada na to że Canon "przesunie" swoje modele o 1 segment w dół, przecież 1000D i duży spadek cen 40D nie są przypadkowe, wydaje mi się że możliwe jest:
    50D z matrycą FF-- 12 mln
    5Dmk2 znaczaco ulepszony, AF,Live View, itp 16 Mpix

Wówczas w lutym przyszłego roku nowe 500D mogloby "przytyć"
    A 1000D znany dzisiaj byłby tanim aparatem na początek

Teraz 450D i 1000D są właściwie podobnymi konstrukcjami,a różnica w cenie jest niewielka
    Coś mi się wydaje, że dobrze kombinujesz. Tym bardziej, że nie ma szkieł EF-S "L", więc tym bardziej wydaje mi się prawdopodobne "przesunięcie". Z drugiej strony, może marketingowcy planują zupełnie coś innego i sprawdzi się tylko lekkie podrasowanie 5ki.
    Pozdrawiam
    Riccardo
    --
    Fuji & Ricoh

Strona 219 z 393 PierwszyPierwszy ... 119169209217218219220221229269319 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów