powinni w sumie dodać z 10 głośników i jakiś porządny telewizor w tej puszce, to by można w wolnej chwili się zrelaksować![]()
Tak
Nie
powinni w sumie dodać z 10 głośników i jakiś porządny telewizor w tej puszce, to by można w wolnej chwili się zrelaksować![]()
5DII, 5D, 24L, 85L + dodatki.
Maciek Toliński
Aż się boje kupic staruszka jak tak narzekacie na jego af :P Gorszy jest od tego z 350D?
350D | 30D | 30D | 5D mkII
Canon EF: 28/1.8 | 50/1.4 | 85/1.8 | 300/4 L IS | 17-40/4 L | 24-105/4 L
Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 27-08-2008 o 19:31 Powód: Automerged Doublepost
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
"Kiepski AF 5D" to jest klasyczna bzdura, która powstała na forach takich jak CB. AF tego aparatu jest lepszy niż w 30D, ale że gorszy i mniej rozbudowany niż w 1D czy D200 to przyczepiono mu nalepkę "kiepski".
Kiepski to on jest biorąc pod uwagę oczekiwania niektórych np. fotografów ślubnych na dorobku, którzy by chcieli dorobić się używając taniego body do zdjęć w ciemnych kościołach i mieć 100% trafionych zdjęć bo przecież powtórzyć się nie da.
yyy, tak serio ?
mi w zupełności wystarczał AF z 300d (miał straszne opinie) - ślubów i F1 nie fotografuję
w 5d AF mi więcej niż wystarcza
- jak pisał poprzednik - mit o "zwalonym" AF w 5d powstał w wyniku wypowiedzi kilku osób na tym forum o "trochę gorszym" AF niż np. w 1d,
a potem ten kamyczek stoczył się z wielkiego zaśnieżonego szczytu canon-board forum i zrobiła się lawina, która ten fajny korpus pogrzebała
ciekawe, swoją drogą, czemu ludziska nie uczepili się autofocusa w 30d ? przecież jest taki sam, albo nawet gorszy niż w 5d ? o co tu kurde kaman ?
pamiętam jeszcze posty, jak to ludzie chwalą AF z 20d, "o potrzebie naprawy" poprzez konieczną wymianę 300/350d na 20/30d, bo przecież te badziewne plastiki to ni huhu, fotki nie strzelą - teraz jest tak samo - tylko 5d to chłopiec do bicia - a obiekt westchnień - 1d, 1ds, "nowy, ulepszony
5d mkII" :-?
lepsze jutro było wczoraj
Ostatnio edytowane przez Allensteiner ; 27-08-2008 o 20:50
Moj problem z AF 5d polega na tym , ze bardzo czesto fotografuje na b malych przyslonach 1,2-do 4. Aparat ma praktycznie niezawodny środek (punkt AF).
Celując środkiem i potem przekadrowując - w punkty mocne, złote itp - często - gubie ostrość - nie z powodu AF - tylko ruchu przekadrowującego. DLATEGO DLA MNIE AF MOGLBY MIEC 5 punktow krzyzowych - w PUNKTACH MOCNYCH OBRAZU i środku - rozlożenie prawie jak 5 na kostce do gry - i te punkty gdyby były na tyle niezawodne jak w obecnej 5ce - p. środkowy.
Nie potepiam obecnej 5 i jej AF. Nie jestem fot. ślubnym, ale mam problemy z AF w nagłych szybkich sytuacjach, sport (oprócz środkowego punktu AF) - zdjecia przedmiotow w ruchu itp. Przy tak malych GO - ja wole ciemna matowke ee-s do jasnych szkieł i manual AF - bez przekadrowywania sceny- nawyki z PRAKTIC-i
![]()
Kocham moją piąteczkę - obrazki z niej powstające - wreszcie mam aparat na miarę zwykłej manualnej praktici. Wreszcie praca jak na tradycyjnym małym obrazku - poprzednia cyfra - chyba 1sza lustrzanka cyfrowa Olek 2500L - (jak nowa) większość żywota przeleżała w szafie. Czasem fociłem jakieś techn.-medyczne rzeczy do ppointa. Długo nie moglem przekonać się do fot cyfrowej. Mimo że 5d mam krótko - "i to staroć przecież, techniczny trup" - szybko się jej nie pozbędę![]()
ale generalnie mało która lustrzanka ma punkty af w mocnych punktach kadru, nawet jak jest ich 150 to są mniej więcej zbliżone do centrum, szczerze mówiąc nie wiem czemu tak jest, tak jak Ty wolałbym 5 sensownie rozmieszczonych punktów i tyle;
a z drugiej strony jak to było w analogowych eos-ach ? przecież one miały raczej mało punktów AF i to też centralnie - jak ktoś używał jasnych szkieł to też musiał przekadrowywać i miał ten sam problem, nieprawdaż ?
najlepiej w takich sytuacjach to chyba wydać tę parę złotych na jaśniejszą matówkę do 5d + AF OFF i jazda z manualem![]()