W Polsce też da się kupić szkło w dobrym/b. dobrym stanie za 2700-2800. Z USA masz i tak bez gwarancji, no chyba, że masz taką możliwość.
Tak
Nie
W Polsce też da się kupić szkło w dobrym/b. dobrym stanie za 2700-2800. Z USA masz i tak bez gwarancji, no chyba, że masz taką możliwość.
a ja się zastanawiam czy jak sprzedam 30D teraz to kupić 5D teraz czy czekać na następcę. 5D teraz cenę ma rewelacyjną...
30D + 50 f1.8 + 70-300 USM + 17-85 IS + 70-200 f2.8L + 24-70 f2.8L + 580EX Stofen
kupuj nie pożałujesz. Ja gdybym dalej czekał to teraz bym żałował wielu ujęć.
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Ja się noszę z zamiarem dokupienia 5D, zostawiając 40D pod 100-400. 5D chciałbym domontować do 24, 50, 85, 150. Uwielbiam małą GO jaką daje lustrzanka a FF tylko to może zmienić na plusChyba, że będę walczył z AF w 5D ale nie spodziewam się jakiejś drastyczniej klapy. Zastanawiam się czasem, czy nie poczekać na następce 5D ale przeważają dwie sprawy: ciekawość nowych FF-horyzontów i ewentualna cena nowego następcy. Możecie mi dopomóc w decyzji?
(wiem wiem, trochę trollowe pytanie ale jednak to trochę złociszy do wydania, nie robię fot zarobkowo a jedno body już mam)
.
dr11 - ja przesiadłem sie 2 tyg temu, jestem tez amatorem, z fotek nie mam zalamanego groszaMialem 30D i nie narzekalem, jednak cena 5D zwlaszcza tutah w Uk (kolo 4000-4300zł) jest super wiec kupilem nowke
Ze stalkami rewelacja, ogolnie ostrzej jest jak bylo
Sprezdalem 30D oraz 10-22 zeby jakos zrekompensowac zakup. 10-22 wymienilem na 17-40, dołozylem 2 tys zł i mam 5D
Nastepca jak sie pojawi bedzie na pewno na poziomie 6-8tys zł, tak mysle, jak nie wiecejMysle ze jesli nie chcesz bajerow ktorych 5D nie ma to przy obecnej cenie nie ma nic lepszego w canonie dla amatora
![]()
5Dmk3 + 1Dsmk2 + Fuji X-T1
Crazy Apple Fanboy
Ex Linux User
Nie spotkałem się by ktokolwiek żałował przesiadki na piątkę. Ciśnienie rynku na nowy model jest duże, więc myślę że cena będzie odpowiednia. Oczywiście to gdybanie i wróżenie z fusów, ale myślę że 9k zł jest realne. To praktycznie podwójna cena piątki. Ja dałem nieco więcej rok temu, ale ani przez moment nie żałuję, a teraz bym się nie zastanawiał.
Z ff masz wszystko bliżej, szerzej, szkła pracują tak jak zostały zaprojektowane. Do tego inna ergonomia obudowy. Kiedy go bierzesz do ręki i wykonujesz kilka ujęć słysząc ten dzwięk, a potem otwierasz pliki w kompie, nie masz wątpliwości.
Przynajmniej ja nie mam. A gdzieś tam daleko w jakimś zakamarku myśli jawi się w przyszłości 1 Ds MkIII....
C-F-K - forever
Mellan, a zarabiasz na zdjeciach ?
Ci ktorzy foca sluby i zyja ze zdjec spokojnie moga sobie kupowac sprzecior w stylu wlasnie 5tki i kupki eLek, ale ciekawi mnie, czy sa tacy amatorzy ktorzy sie szarpią na piatkę dla samych zdjec i przyjemnosci z nią focenia![]()
5Dmk3 + 1Dsmk2 + Fuji X-T1
Crazy Apple Fanboy
Ex Linux User
Pośrednio, moje zarobki nie są uzależnione od ilości zdjęć jakie wykonuję. Te zresztą wykonuję służbową 20-stka i słabszymi szkiełkami. Zajmuję się dokumentami reklamowymi i wszystkim co ma kontakt z elementami graficznymi czy zdjęciami w firmie plus pomoc przy wystawach produktów.
śmiało więc można stwierdzić, że zestaw z mojej stopki nie zarabia na siebie :-?
Póki co...;-)
Swoją drogą myślę, że amatorów o jakich mówisz jest forum całkiem wielu.
C-F-K - forever