Pokaż wyniki od 1 do 10 z 53

Wątek: 50 1.8 II tylko do portretów?

Mieszany widok

Dajmos
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez asdfasfd Zobacz posta
    Czego to się człowiek na forum nie nauczy. Muszę sobie chyba te "najlepsze" porady gdzieś spisywać i wydam kiedyś książkę.
    Chętnie kupię i przeczytam

A wracając do tematu, mi zdarza się trzaskać foty z przysłoną 1,8 i też tragedii nie ma. Jest za to bardzo ładna (mała) głębia ostrości. I tak jak koledzy wspomnieli, AF lubi się gubić kiedy się ściemnia.

Zablokowany

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Dajmos Zobacz posta
    To w takim razie biorę się do pracy. Może po sprzedaży uda się zebrać chociaż na polaryzacyjny do EF 200/1.8 ;-)

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Maciej Wroński Zobacz posta
    Natomiast w duzych ciemnosciach pomaga przymkniecie przeslony do powiedzmy f/2.2 i juz jest lepiej z lapaniem ostrosci. Generalnie trzeba sie po prostu dobrze zrozumiec z tym obiektywem
    Cytat Zamieszczone przez asdfasfd Zobacz posta
    Czego to się człowiek na forum nie nauczy. Muszę sobie chyba te "najlepsze" porady gdzieś spisywać i wydam kiedyś książkę.

A wracając do tematu, mi zdarza się trzaskać foty z przysłoną 1,8 i też tragedii nie ma. Jest za to bardzo ładna (mała) głębia ostrości. I tak jak koledzy wspomnieli, AF lubi się gubić kiedy się ściemnia.
    Dajmos, chyba nie załapałeś sarkazmu w odpowiedzi asdfasfd bo to co napisał Maciej Wroński o przymknięciu przysłony do 2,2 i że to pomaga na ostrzenie to ewidentna bzdura (chyba że ma wersję tego szkła z ręcznie zamykaną przysłoną..) bo korpus zawsze ustawia ostrość na maksymalnie otwartym otworze przysłony (bo przecież wtedy ma najwięcej swiatła niezbędnego do ostrzenia) i dopiero przysłonę przymyka po wciśnięciu spustu.
    lepiej na 2.2 to może być z paru powodów - masz FF/BF i przy przymknięciu GO jest większa i jest lepiej, albo po prostu już tak nie mydli jak na 1.8 i jest po prostu ostrzej.. co do wersji 1.4 to jest zdecydowanie szybsza, dokładniejsza i ma ładniejszy bokeh..
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Domyślnie

Witam ,

Faktycznie nie pomyslalem od strony mechanicznej z ta przeslona. Napisalem tak poniewaz na 2ch imprezach mialem kilka razy pod rzad taki przypadek ze dopiero po ustawieniu w body (akurat 400d) f/2.0 obiektyw lapal ostrosc. Widocznie to zbieg okolicznosci.

Początki nałogu Awatar mathom
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Też mam podobne problemy z tym obiektywem. Ciasne portrety z bliska - bajka. Cała postać na 1/2 kadru to zazwyczaj 1m FF. Przy przysłonach >=4 tego aż tak nie widać (obiekt zazwyczaj zmieści się w GO), ale przy 2.0 jest masakra. Nie wiem czy ten typ tak ma, czy mam felerny egzemplarz. Problem występował zarówno na mojej starej 400tce i na nowej 40stce.

ps. tammi 17-50 o dziwo ostrzy prawie w punkt ...
    ps2. pewnie go zmienię, ale raczej na coś ~30mm - 50mm na cropie jest jakieś takie nijakie...
    Ostatnio edytowane przez mathom ; 14-08-2008 o 15:57

Dajmos
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez arturs Zobacz posta
    Dajmos, chyba nie załapałeś sarkazmu w odpowiedzi asdfasfd bo to co napisał Maciej Wroński o przymknięciu przysłony do 2,2 i że to pomaga na ostrzenie to ewidentna bzdura (chyba że ma wersję tego szkła z ręcznie zamykaną przysłoną..) bo korpus zawsze ustawia ostrość na maksymalnie otwartym otworze przysłony (bo przecież wtedy ma najwięcej swiatła niezbędnego do ostrzenia) i dopiero przysłonę przymyka po wciśnięciu spustu.
    Wiem o tym mistrzu. Aż takim laikiem nie jestem.
    Chodziło mi tylko o to, że da się zrobić przyzwoite (jeśli chodzi o ostrość) zdjęcie tym obiektywem na przysłonie 1,8.
    Tylko rzeczywiście odległość od ostrzonego obiektu musi być wtedy nienajwiększa.

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Wiem o tym mistrzu.
    Nie jestem mistrzem w niczym jeszcze, a w fotografii to już na pewno
    ale się staram

Chodziło mi tylko o to, że da się zrobić przyzwoite (jeśli chodzi o ostrość) zdjęcie tym obiektywem na przysłonie 1,8.
    Tylko rzeczywiście odległość od ostrzonego obiektu musi być wtedy nienajwiększa.
    Ale poproszę o rozjaśnienie tego powyżej fragmentu bo szczerze mówiąc nie wiem co miałeś na myśli..
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Dajmos
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez arturs Zobacz posta
    Ale poproszę o rozjaśnienie tego powyżej fragmentu bo szczerze mówiąc nie wiem co miałeś na myśli..
    Miałem na myśli to, że im dalej stoi obiekt fotografowany, tym więcej nietrafionych zdjęć "udaje" mi się zrobić tym obiektywem na przysłonie 1,8.
    Ale dajmy sobie już z tym spokój, i tak pewnie wyjdzie na to, że głupoty gadam.

Ważne, że Bodzius jest zadowolony

Uprawnienia umieszczania postów