Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
kryją, w końcu obiektyw musi odwzorowywać na płaszczyźnie koło. Jeśli nie to ze względu na dodatki typu osłona przeciwsłoneczna z dłuższymi skrzydełkami na dłuższym boku kadru no i z tyłu obiektywu "telewizorek".
ano, jak juz bylo napisane - nie musza kryc. pomijajac nawet to jakie okregi obiektywy musialyby rzucac. bo, de facto, nie wszystkie obiektywy rzucaja. na forum Steinmullerow bylo kiedys zdjecie zrobione Sigma 18-125 zapieta do Marka. trzeba by mocno naciagnac definicje kola, zeby ta figure nazwac kolem

a pomiar matrycowy, który uwzględnia w razie pomiaru całej klatki czarne boki kadru? (choc fakt, że zadziwiająco mało wpływa na wynik, sprawdzałem).
nie wiem jaka to jest calka w przypadku Nikona. w Canonie jest ona dosc skoncentrowana w srodku i podejrzewam, ze w Nikonie nie bedzie wyraznie inaczej

Przy okazji - niektóre starsze obiektywy firm niezależnych (Sigma itp) mimo, że są DX, to nie sa wykrywane jako DX, bo tego nie umieszczono w ich chipie. Sigma darmowo zmienia coś w szkle, nawet po gwarancji.
albo z innej beczki - bodajze Nikkor DX 55-200 kryje normalnie cala klatke (z mocnym spadkiem jasnosci w rogach, ale zawsze). takze ta "cropowosc" szkiel to rozna bywa

2. następne body moga mieć np 24 MPx i wtedy crop z nich będzie miał 10 MPx. Jeśli chcesz napisać że taka praca to idiotyzm (nie przejmuje sie :smile, to ja juz wcześniej napisałem, że być może gdy taki zestaw będę miał, to tak będę robił, zostawiając sobie sigmę 10-20 i 18-200 VR.
nie odmawiaj sobie
z tym, ze ja powtorze oryginalne stwierdzenie:
2600 EUR po to, zeby korzystac z 5Mpix w cropie to nie jest sensowny zakup. jak juz sie kupuje takie body to po to zeby korzystac z jego calych mozliwosci, a wiec szkiel FF