Cytat Zamieszczone przez trampek Zobacz posta
. szczerze mowiac to nie da sie (wg mnie) osiagnac tkaich samy rezultatow na cropie i FF bez wzgledu na uzyty obiektyw czy technike kadrowania/wycinania.
jeżeli będziemy używać tego samego obiektywu , nie jest to możliwe ( jeśli chcemy uzyskać ten sam kadr oraz identyczną perspektywę )
Moim zdaniem ,w wielu sytuacjach , można jednak uzyskać ten sam lub bardzo zbliżony efekt na cropie i pełnej klatce używając innych , ale ekwiwalentnych obiektywów , manipulując przysłoną
Np
obraz z cropa i obiektuwu 85mm przy przysłonie 1,8 ( 2)
oraz obraz z FF i obiektywu 135 mm wykonywany z tego samego miejsca ale przy przysłonie 2,8 ( może nieco większej)
będzie taki sam w zakresie wielkości kadru , relacji geometrycznych poszczególnych fragmentów oraz będzie miał zbliżoną głębię ostrości
Może ktoś zrobi takie porównanie ( ja nie mogę -bo nie mam piątki) i udowodni że tak nie jest
Jeżeli komuś nie zależy na ekstremalnie małej głębi ostrości ( takiej którą można uzyskać na pełnej klatce , stosując przysłonę mniejszą niż 2,8) crop da podobną plastykę obrazu co FF . Plastykę rozumianą jako rozmycie tła z pominięciem różnic w kolorach oraz rozdzielczości obrazu . Większa ilość pikseli , większy rozmiar pikseli oraz korzystniejsze ekwiwalentne przysłony dla pełnej klatki , dadzą bowiem lepszej jakości obraz dla FF . Tylko o ile lepszy Tutaj nasuwa się następny test
Np
Obraz z cropa i obiektuwu 85mm przy przysłonie 1,8 ( 2) z odległosci np 2m
oraz obraz z FF i tego samego obiektywu wykonywany z odległości 1,25 m ale przy przysłonie 2,8
Kadr będzie taki sam , głębia ostrosci zbliżona przy pewnych przerysowaniach i zniekształceniach perspektywy ( zbyt bliska odległość )
Natomiast zastosowanie tego samego obiektywu będzie bardziej miarodajne dla oceny różnic w jakości obrazu

Moim zdaniem dwa pożyteczne testy
Pierwszy test - czy można uzyskać , w wielu przypadkach ,na cropie magię obrazu FF ?
Drugi test - o ile będzie wtedy gorsza jakość obrazu na cropie w stosunku do tej jaką możemy uzyskać na FF