Strona 35 z 113 PierwszyPierwszy ... 2533343536374585 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 341 do 350 z 1126

Wątek: FF vs crop - sample

Coś już napisał

Domyślnie

Przeglądnołem cały ten bardzo długi wątek i nie znalazłem istotnego wg mnie porównania
    zdjęcie portretowe
    zrobione dla obu puszek tym samym obiektywem np 50 1.4 ewent 85 1.8
    w taki sposób aby uzyskać ten sam kadr oraz tą samą głębię ostrości
    mianowicie
    z 40 d z odległosci np 2 m przy przysłonie 1,8
    z 50 d z odległości o tyle bliższej aby uzyskać ten sam kadr -ok 1,25 m
    oraz przysłonie odpowiednio większej -moze 2,8
    Można by udowodnić w ten sposób lub też nie
    po pierwsze -czy można przy cropie uzyskać manipulując przysłoną (pomijając przysłony ekstremalne 1,2 1,4)tak samo magiczną plastykę i bokeh jak w 5d
    po drugie - o ile wtedy obraz z 5d będzie lepszy pod względem rozdzielczosci od tego z 40d(wpływ matrycy oraz korzystniejszej przysłony ustawionej w5d)

Domyślnie

W przypadku zdjęć z 30D i 40D dokonałbym jeszcze malutkiej korekcji obiektywu w PS.
    Mam wrażenie - porównując kadr z 5D i 40D,03D, że postać dla cropów jest jakby troszeczkę wypchana. Czy wynika to jednak w 100% z obiektywu czy może cropy delikatnie zniekształcają perspektywę.
    A może to 5D zniekształca ją wizualnie na plus, przez co, pomijając głebie ostrości zdjecie wydaje sie bardziej przestrzenne i miłe dla oka. Co o tym myślicie?

Pozdrawiam
    M>S>

Coś już napisał

Domyślnie

zdjęcia z 30/40 d były robione z mniejszej odległości co daje inną perspektywę
    Matryca (crop / FF) nie ma wpływy na persopektywę
    Jedynie odległość ma wpływ

Domyślnie

Odległość, głębia wszystko jest oczywiste. Tylko czy ktoś z Was spotkał sie z tym, że 40D, 30D lub 5D lekko zniekształcają perspektywę, przez co zdjęcie - minimalnie odrealnione wydaje sie dużo atrakcyjniesze?

Początki nałogu
    Miasto
    Otwock

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez VanMurder Zobacz posta
    dla mnie w piątce zieleń jest żywsza, bokeh przyjemniejszy i wygląda mniej płasko niż na 40d i 30d

zwróćcie uwagę na długość nosa modelki na kadrze z 5D i 40D
    pozdrawiam
    Ale za to na zdjęciu z 5ti, kolor skóry jest jakiś taki trupio-bladozielony, na fotce z 40D modelka jest taka bardziej zdrowa ;-)

Również nie wypowiadam się co do długości nosa, bo raczej różnica spowodowana jest delikatnie innym ustawieniem modelki. Podejrzewam, że zdjęcia robione były z podobnej odległości, więc perspektywa nie powinna się zmienić - ale może się mylę...
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez sluzalekmichal Zobacz posta
    Odległość, głębia wszystko jest oczywiste. Tylko czy ktoś z Was spotkał sie z tym, że 40D, 30D lub 5D lekko zniekształcają perspektywę, przez co zdjęcie - minimalnie odrealnione wydaje sie dużo atrakcyjniesze?
    No i właśnie to jest ta przewaga zestawu 5D + 35L. Fajne zniekształcenie perspektywy, bo zdjęcie robi się z mniejszej odległości niż w przypadku zestawu crop + 35L, dodatkowo lepsza winieta i mniejsza GO i to jest ta magia... Zdjęcie wychodzi dość mocno przerysowane, ale to daje tą atrakcyjność i inność odbioru niż standardowa perspektywa, którą człowiek ma na codzień, aż do porzygania ;-)
    Ostatnio edytowane przez kmleon ; 27-06-2008 o 09:57 Powód: Automerged Doublepost

Początki nałogu Awatar jatzzek
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sluzalekmichal Zobacz posta
    ...Czy wynika to jednak w 100% z obiektywu czy może cropy delikatnie zniekształcają perspektywę.
    A może to 5D zniekształca ją wizualnie na plus...
    A co masz na myśli mówiąc "5D zniekształca" albo "cropy zniekształcają"? Chcesz powiedzieć, że puszka może modyfikować perspektywę i dystorsje obrazu rzutowanego przez układ optyczny jakim jest obiektyw? Czy zdjęcia, o których piszesz są robione tym samym układem optycznym i przy trzymaniu tych samych parametrów (odległość do obiektu, przysłona)? Jeśli tak to obraz rzutowany na FF i crop ma w obu przypadkach identyczną perspektywę i dystorsję (tyle tylko, że crop widzi tylko centralną część tego obrazu, przez co dystorsja może być mniejsza). Perspektywa z cropowaniem nie ulega zmianie (więc nie ma zjawiska jej spłaszczenia lub wydłużenia).

Dla mnie przejście z 40D na 5D oznacza:

- że mogę podejść bliżej, co daje mi lubiany przeze mnie efekt odcięcia od tła (i wykorzystanie magii superjasnych stałek typu 35/1.4L lub 85/1.2L)

- że mam szerzej, co daje mi dostęp do fajnych szerokich obiektywów

- że mam większą winietę (wynika to z budowy matrycy i sposobu w jaki nie-telecentryczne obiektywy rzutują światło) - jest to uznawane za wadę optyczną ale ja winietę bardzo lubię

- że mam duży i jasny wizjer

- że nie muszę się martwić przy pracy na ISO1600 (co wynika z większej podatności dużych pikseli na "łapanie" fotonów)

Ot i cała filozofia.
    Ostatnio edytowane przez jatzzek ; 27-06-2008 o 10:04
    why waste your time looking for proof?
    what if the answer is never the truth?

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kmleon Zobacz posta
    ... na fotce z 40D modelka jest taka bardziej zdrowa ;-)
    Zeby zaraz nie wyszło że 40D "produkuje" bardziej zdrowe modelki
    40D|BG-E2N|70-200/2.8 IS L|24-105/4L IS|17-55/2.8 IS |85/1.8|50/1.4|430EX|580EX II|Sherpa 600R

Domyślnie

Zauważ jatzzek, że ja pytam a nie twierdze. Mam wiedze w tym zakresie ale zawsze są mądrzejsi od których warto zdobywać nową wiedzę. To że wyższość 5d polega głównie na wspaniałej winiecie i pięknym oddawaniu głebi ostrości wiedzą chyba wszyscy. No cóż za cos przecież sie płaci.
    Pozdrawiam
    m.s.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez marekk_ok Zobacz posta
    Zeby zaraz nie wyszło że 40D "produkuje" bardziej zdrowe modelki

Jakby bardziej pojadła czy co?
    Ostatnio edytowane przez sluzalekmichal ; 27-06-2008 o 10:13 Powód: Automerged Doublepost

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Józefów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez qNick Zobacz posta
    Po ostatnich przykładach jak i po samplach które wstawił VanMurder ewidentnie widać że 5 bardziej doświetla i stąd może te kolory są żywsze, (...)
    To pewnie dlatego ,że zgodnie z pomiarami na dpreview: ISO 100 na 5D = ISO 125 na 40D

ISO 5D
    ISO 40D
    300D, kit, 50 1.8, Tamron 70-300, 430EX

Coś już napisał

Domyślnie

Bingant pisze - Na moje oko różnica pomiędzy 5D, a xxD widoczna jest tylko na zdjęciach przy f 1.2-1.4 i to na drogich stałkach

Z tego wynika ,że kupowanie 5d kalkuluje sę tylko przy zakupie w. wym. stałek ?
    Dlatego też prosiłem parę postów wyżej o zrobienie sampli , które potwierdzą lub nie to założenie

Strona 35 z 113 PierwszyPierwszy ... 2533343536374585 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów