Może tak. Zgrubie i szybko, moża by się bardziej postarać ale na takim małym źle się pracuje.
--
Roobert.
Może tak. Zgrubie i szybko, moża by się bardziej postarać ale na takim małym źle się pracuje.
--
Roobert.
Co tu sie pięknego porobiło. Wątek sprowadził sie do wymiany RAWów i prezentowania wizji poszczególnych uzytkowników. To nie o to chodzi!
Zdjęcia robić a nie w PS ratować.
Tzn. tak teoria mówio praktykę mnie nie pytajcie;p
TU możesz przypuścić atak odwetowy, nie krępuj się
to w tym zlego że zamiast skupić się na zrobieniu dobrego zdjęcia to wy ze słabych zdjęć próbujecie coś zrobić. Poza tym najpierw nauczcie się robić zdjęcie a potem je obrabiać.
uu Pani Profesorjuż nie będziemy .. hahah
PS
W czasch PS, 12 i więcej milionowych matryc po****da sztuka kadrowania, czy przejmowania się brakiem doświetenia oraz innymi sprawami które moża poprawiac później. Pojawiaja się fotografowie którzy wogóle nie uzywają lapm ani blend. Używają wysokich ISO oraz bardzo jasnych stałek. Gadanie, że obróbka jest mało ważna czy też kolejnym etapem to bzdury. Dziś to jedność zresztą kiedyś robiło to się chemią ale mało kto o tym wiedział.
No i co z tego wynika? Że każdy głupi może zrobić byle jakie zdjęcie i naprawić je w PS? Nie tędy droga do bycia dobrym fotografem.
Żadna ze mnie Pani Profesor i daruj sobie tę nutkę ironii. Sama używam komputera przecież ale nie żeby ratowac każde zdjęcie a tylko te, które mają ciekawe kadry lub coś je wyróżnia z pozostałych. Fotografia to własnie kadry, światło, chwila...a nie dłubanina w komputerze by dodać uroku zdjeciom poprzez wycropowanie, dodanie efektów świetlnych itp.
allgsm...zobacz oostatnie swojwe zdjecie, trafiles ostroscia w sam punkt oka. Na przedostatnim zdjeciu z tej serii mysle, ze ostrosc ustawiales na rzesie i dlatego tak moze wyszlo? A probowales manualnie ustawiac ostrosc? No i generalnie, gratuluje postepow![]()
Ostatnio edytowane przez Paenka ; 28-07-2008 o 13:18
Młoda gniewna widzęDaleko nie trzeba szukać http://canon-board.info/showthread.php?t=23082
--
Robert.
Paenka, ja nie zadalem pytania jak sie pozbyc tego swiatla w PS-ie dlatego ,ze chce pstrykac tak o i pozniej upiekszac zdjecia na super hiper ;-) Ale poprostu chce wiedziec jak cos takiego sie robi, i czasami w nielicznych przypadkach mysle sie przyda. Bo pomysl ,ze uchwycilas ten moment ta chwile wszystko jest super a tu taki bubel sie wkradl i co wtedy ? A jesli nie mozemy powtorzyc ujecia ? A pozostala czesc fotki jest super ? No ale nie oto chodzi ;-) w tym watku.
Co do ostrosci to jest moja zmora ostatnio, strzelalem wczoraj fotki na statywie ,zona jak posag, punkt AF centralnei na oku a tu bach rzesy ostre albo brwi ;-( Dzisiaj jak dobrze pojdzie to znajomy mi to sprawdzi ,bo faktycznie moze mam BF FF ;-(
http://www.tomaszgruszecki.com gg:1326595 Pozdrawiam.