Strona 176 z 282 PierwszyPierwszy ... 76126166174175176177178186226276 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 751 do 1 760 z 3111

Wątek: Pierwsze kroki z portretem prosze o wskazowki

Mieszany widok

Uzależniony Awatar gunia1990
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

na 1. kiebpskie b&w, ostrosci brakuje
    a drugim ostrośc na nogach niestety
    kadrowanie calkiem ok, ale tła do drugiego zdjecia zupełnie nie rozumiem

Coś już napisał
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gunia1990 Zobacz posta
    na 1. kiebpskie b&w, ostrosci brakuje
    a drugim ostrośc na nogach niestety
    kadrowanie calkiem ok, ale tła do drugiego zdjecia zupełnie nie rozumiem
    Zastanawiam się co zrobiłem źle z ostrością:
    obiektyw Sigma 70-300 APO DG, puszka 350D, AF ustawiony na centralny punkt, celowany na bliższe oko modelki... tymczasem większość fotek z tej sesji jest ostrzejsza nieco wcześniej. Robiłem test AF na FF/BF przy pomocy karty testowej opisywanej w jednym z wątków tego forum i wszystko wydaje się być w warunkach laboratoryjnych OK. Czy może z tym szkłem przy ogniskowej 70mm powiniennem szukać głębi ostrości z większymi przesłonami? (foty robiłem między 4-5.6, wszystkie na 70mm)....

Poza tym dziękuję za słowa krytyki, nie za bardzo rozumię tylko słów, że "murek odcina głowę modelce...". Jeśli w tym wątku coś podobnego było, przepraszam za ponawianie pytania - wątek stał się baaardzo duży, ale jest też kopalnią wiedzy - zupełnie z resztą jak całe CB

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Unikać poziomych linii które przebiegają za łączeniami poszczególnych części ciała osoby pozującej.

Co zrobiłeś źle? Sigma 70-300 nie jest za super, tym bardziej z 350tką. Rób kilka zdjęć tego samego kadru (nie serią, tylko z ponownym ustawieniem ostrości) i wybieraj w domu te trafione. A jak cię stać, to zmień puchę na XXd, lub szkło przynajmniej na C 50 1.8 (które też ma problemy z AF na puchach trzycyfrowych, ale da się przeżyć).

Domyślnie

Sigma 70-300 jest zdecydowanie niesuper. Szczególnie do portretów
    "chcesz mieć tele z górnej półki, jedz suchary zamiast bułki"
    Canon 400D, Tamron 90/2.8, kit, Helios 2/58 i mnóstwo pomysłów na zdjęcia...
    www.wieladek.ovh.org

Pełne uzależnienie Awatar canis_lupus
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Mogę sie podpiąć do tematu? Bardzo prosze o ostrą krytykę bo może niedługo będę miał okazję popstrykać trochę portretów - może się czegoś nauczę.
    Jedne z pierwszych portretowych pstryków (nie zdjęć):
    1:

2:

3:
    Ostatnio edytowane przez canis_lupus ; 26-12-2008 o 14:53
    "I love You Cię" Różyczko...
    Galeria ,
    Druga galeria,

Domyślnie

Na drugim za bardzo widać flesh, a na trzecim zdjęciu trochę za ciasno skadrowane. W 1 przeszkadzają mi poucinane kończyny...
    pzdr B.
    5d+5d mark II+ S35A+C 85 f/1.8 + C 20-35 f/3.5-4.5, C 70-210 3.5-4.5 580 ex II, YN 565 EX (czasem 17-40 L i 50 f/1.4), arsat 80/2.8 tilt

Domyślnie

Tradycyjnie można by poprosić Cię o powrót do korzeni, czyli rozpoczęcie czytania tego wątku od początku - wszystko w nim zostało powiedziane.
    Ale z drugiej strony, komu chciałoby się czytać taką kobyłkę...
    Ad1.
    Nie potrafię zrozumieć o co chodzi. Kadr jak w "4 Pancernych", największą uwagę przyciąga Pacman. Dobre, miękkie światło, niestety tło zjadło całość - najmniejszego wydobycia modelki z ujęcia. Czy wspominałem już o kadrze?
    Ad2.
    Za podobne kadry powinny być przewidziane kary finansowe. Poucinałeś wszystko, co tylko możliwe. Do tego strzeliłeś brutalnie wbudowaną lampą spłaszczając obraz do granic przyzwoitości. No i fatalna konwersja c-b. Niezbyt korzystne uchwycenie modelki stanowi przy tym ujęciu jedynie wisieńkę na torcie.
    Ad3.
    W sumie uwagi podobne do "2".

Powinienem w sumie być może w jakikolwiek sposób złagodzić opinię, ale moim zdaniem masz za długi staż na forum, by stosować taryfę ulgową.
    Jeśli możesz - korzystaj ze światłą naturalnego. Jeśli warunki na to nie pozwalają a masz zewnętrzną lampę - strzelaj w sufit lub kombinuj z dyfuzorem, blendą lub czymkolwiek, co zmiękcza światło. Zanim strzelisz - pomyśl. O tym jaki będzie kadr, jakie masz tło. Sprawdź, czy w tle nie ma przeszkadzajek w postaci kontaktów, ręczników, poduszek, koców z przeintelektualizowanym wzorem, łyżki do butów lub luźno leżących elementów roweru "Wigry2" z Bydgoskich Zakładów Rowerowych "Romet". Po prostu ogarnij całość PRZED naciśnięciem spustu.
    Z mojej strony to chyba tyle...
    Powodzenia.
    Z poważaniem - Michu, Licencjonowany Pogromca Vampirów :)=

Bywalec Awatar RAdoCanon
    Miasto
    Rzeszow

Domyślnie

yyyy...właściwie to nie wiem co mógłbym jeszcze dodać...moze zacznij od nieucinania brody. Radziłbym przeczytać watek od początku
    5dm2

Bywalec
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Fotka, szukałem cienia ale go nie znalazłem >_> Na następną sesje biorę blende

.

Bywalec Awatar RAdoCanon
    Miasto
    Rzeszow

Domyślnie

kolory mi się podobają
    mogę się założyć, ze z odsłoniętymi ustami lepiej zdjęcie by wyszło. Masz może z całą twarzą
    5dm2

Strona 176 z 282 PierwszyPierwszy ... 76126166174175176177178186226276 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów