Ha, ha, ha? Bo nie zrozumiałem...
Tak
Nie
Ha, ha, ha? Bo nie zrozumiałem...
>20MPix* + 5Fps** + 16Bit***? lub dowolna ich kobinacja bedaca wypadkowa mocy DIV i widzimisie marketingu/ksiegowych canona ;-)
* - jesli ktos jest wstanie odroznic na odbitce roznice miedzy 12 vs >20Mpix
** - jesli ilosc FPS wplynie jakos na jakosc jego zdjecia, choc to mocno naciagany argument ;-)
*** - jesli ktos jest w stanie odroznic 14 od 16 bit processing
ad* - kto dziś ogląda zdjęcia na odbitkach?! Mamy XXI wiek, teraz się ogląda mocno powiększone cropy.
ad** - oczywiście, że wpływa. Niedawno mieliśmy OT (niestety przeniesiony) z przykładowymi zdjeciami bezdyskusyjnie udowadniający, że przy 3kl/s zdjęcia ślubne wyglądają, delikatnie mówiąc, nieciekawie. 5kl/s powinno znacząco poprawić jakość zdjęć.
ad*** - no baaa
No baa
A dyskusja jest tutaj: http://canon-board.info/showthread.php?t=36324
Ostatnio edytowane przez lempl ; 24-07-2008 o 10:55
no jak zrobisz 10x15 to nie zobaczyszale to akurat jest ogolnie prawda juz od 2Mpix wzwyz
natomiast 20Mpix to jeszcze daleko do granic rozdzielczosci optycznej przyzwoitych (i nie pisze tu nawet "dobrych") optycznie lensow. z tego mozna 45x30 drukowac do ogladania z nosem w odbitce. i mucha nie siada
dla mnie to tez mocno naciagany argument. a ten o zasadnosci HDR jeszcze bardziej, bo chcialbym zobaczyc kogos sensownego, kto robi HDR-y ze zdjec na tak krotkich czasach ekspozycji, zeby ta ilosc fps miala znaczenie.
a tu bym sie wstrzymal z opinia zanim nie zobacze. jesli z tego ma wyniknac lepsza gladkosc tonalna w cieniach, to ja bardzo poprosze. a na pewno zdecydowanie poprosze te 16 bit jesli pozwoli to zachowac piekna plynnosc tonalna przy mocnym nasycaniu kolorow. bo 12 bit czasem nie wyciaga, a juz szczegolnie przy niebieskim kanale![]()
Wlaśnie, te 16 bit byloby ciekawe do wyciągania detali z cienia. Tym jaśniejszym bitom jest wszystko jedno, czy za nimi jest 6 czy 10 ciemniejszych, ale te ciemne mają z tym problem, w końcu ostatni rozróżnia tylko 2 poziomyNie wiem czy dobrze kombinuję, ale jeśli zakres tonalny jest, powiedzmy 10 bitów, to przy 12 ostatnie EV ma tylko 8 poziomów, przy 14 - 32 poziomy, a przy 16 - 128. To już może być widoczna różnica przy wyciąganiu cieni lub podbijaniu ISO w RAW-ie.