Strona 51 z 114 PierwszyPierwszy ... 41495051525361101 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 501 do 510 z 1137

Wątek: Jaki komputer?

Domyślnie

@Vitez
    W tym przypadku podoła=wykorzysta w grach.

Lepiej wziąć E2160/E2180 lub wyskrobać jeszcze trochę $ i kupić E7200.

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kojiro Zobacz posta
    @Vitez
    W tym przypadku podoła=wykorzysta w grach.
    Ale kto/co ma kogo/co wykorzystać w grach?
    I procek i karta nadają sie do gier... ale niezależnie od siebie.
    Można zadać osobno pytania "czy ten procek nada się do gier i czy ta karta nada sie do gier" nie zapominając podać przykładowe gry.
    Ale "czy procek podoła karcie graficznej" ? Nie widzę związku...

Uzależniony
    Miasto
    Koszalin i okolice

Domyślnie

A to jest raczej pytanie, czy karta będzie wąskim gardłem, czy procek ....
    Vitez pamiętaj, że karta obrabia grafikę dopiero jak procek da jej jakieś zadania do obrabiania .... takie naczynia połączone.

Coś już napisał

Domyślnie

Można zadać osobno pytania "czy ten procek nada się do gier i czy ta karta nada sie do gier" nie zapominając podać przykładowe gry.
    No wlasnie najbardziej mi chodzi o gry np. Crisis
    Zastanawiam sie czy jest sens kupowac dobra grafike do do tego procka
    E4600 ???
    30D+pare szkiełek

Coś już napisał

Domyślnie

Jak na razie z grafiki jestem bardzo zadowolony, wszystko śmiga na wysokich detalach.
    POLECAM
    Ostatnio edytowane przez Witos ; 23-07-2008 o 21:12
    30D+pare szkiełek

Pełne uzależnienie Awatar sal
    Miasto
    Gdzieś w lesie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez Zobacz posta
    Ale "czy procek podoła karcie graficznej" ? Nie widzę związku...
    No to Ty chyba wielu komputerów w życiu nie złożyłeś...
    Aktualnie GPU mają taką moc i wydajność, że często wydajność innych podzespołów (CPU, RAM) ogranicza wydajność karty graficznej.
    Czasu nie mam, ale mam kompakt...

Uzależniony Awatar Max_im

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sal Zobacz posta
    Aktualnie GPU mają taką moc i wydajność, że często wydajność innych podzespołów (CPU, RAM) ogranicza wydajność karty graficznej.

no a ty chyba nie wiesz co piszesz (właściwie na pewno)

Pełne uzależnienie Awatar sal
    Miasto
    Gdzieś w lesie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Max_im Zobacz posta
    Oczywiście.
    Czyli podsumujmy - sugerujesz, że słaby CPU + mocny GPU będzie miał (szczególnie w wysokich rozdzielczościach, bo inaczej nie ma sensu kupować mocnego GPU) taką samą wydajność 3D, jak mocny CPU + mocny GPU?
    Suuuuper.
    Czasu nie mam, ale mam kompakt...

Początki nałogu Awatar tom170
    Miasto
    Gogolin/Opole

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Amat Zobacz posta
    Dla XP granica to 2GB.
    Dopiero Vista obsługuje więcej i faktycznie przekroczenie tej granicy czyni komfort w "grafice".
    Im więcej tym lepiej ,ale tu może być właśnie kolizja z systemem.
    Nie wiem jak z Linuxem w tej materii i oprogramowaniem pod niego.
    Niestety ani Ty ani C80 nie macie racji. W XP w wersji 32bit chocbyś mial 8GB ramu na płycie wykryte zostanie 3.25 w windowsie w zakladce system nie pamiętam dokladnie czy tyle ale jakoś tak. W wersji 64bit XP powinno obsłużyć 4GB wynika to z tego ile pamięci można zaadresować na 64bitach.

Chociaż nie wiem do końca jak to jest z systemami bo wg mnie na 32bitach da sie zaadresować 4096MB gdyż ((2^32)/1024)/1024 to właśnie 4096MB

Vista z tego co sie orientuje powinna obsłużyć 4GB niezależnie od wersji.

Jeśli chodzi o obróbke grafiki to najważniejsze są CPU i RAM więc jeśli chcesz tanio to polecam najtańszego core2duo czyli seria E4000 + 2GB RAM np kingstona DDR800 lub OCZ DDR800 albo coś w tym stylu to ok 150-180zl kosztuje. Na BOXowej wersji wentyla procka bez podnoszenia napięcia puścisz na 3GHz i to Ci w zupełności wystarczy. A pamięci ustala się asynchronicznie do CPU czyli nie musza być pamięci taktowane taką szyną jaką jest procesor. W przypadku Intela c2d liczy sie szyne tak jakby x4 wiec gdy masz 266 to naprawde jest 1066. Ale mniejsza z tym pamięci możesz ustawić za pomocą dzielnika szyny np ja mam 2.5 i procka na 370FSB * 4 = 1480 a 370*9 = 3333MHz wtedy przy 370*2.5 to jest 925MHz chodzą pamieci... zazwyczaj są dostępne takie dzielniki 1:1 1:2 1:2.5 1:2.66 i czhyba 1:3 na płytach. Zależy co kupisz do OC polecam chipset P965 P35 P45. W każdym razie najlatwiej podać kwote w której chcesz sie zmieścić i co chcesz z tym kompem robić bo jak nie chcesz uruchamiać gier to z 300zł zaoszczędzisz na k. grafiki a jak chcesz grac kupujesz RADEONA 4850 za ok 550zl i masz b. dobra wydajność za niską kase.

PS. Mozesz mieć pamięci ustawione na ok 600-800MHz ale co Ci to da zaoszczedzisz 20-30zl na pamięciach??? A to daje Ci sporo wydajności gdyż programy graficzne bazują na RAM + CPU.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez Max_im Zobacz posta
    Niestety SAL ma racje. Mialem kiedys taka sytuację... 8800GTX + AMD Athlon 3200+ podkrecony z 2.2 na 2.5GHz... Po przejsciu z AMD na C2D uzyskałem prawie 2krotny wzrost wydajności gdyż poprostu fizyka w grach tak obciążała CPU, że nie wystarczało mu mocy obliczeniowej do innych działań np. wysylania poleceń do GPU. (próbuje to na koński rozum wytłumaczyć) poprostu CPU sie zapychał i GPU sie nudził. Żeby wykorzystać w pełni k. grafiki musisz mieć mocny procek.

PS. On nic nie pisał o wysokich rozdzielczościach. Ciekawe czy masz monitor 1900x1200 czy dla ciebie wysoka rozdzialka to 1280x1024 ale IMHO wiadomo w najcieższych przypadkach jak np. Crysis i rozdzialka 1900x1200 z AAx2 chociaz nie wiem po co to komu to jak wyciągniesz 15FPS przy slabym CPU czy 20FPS przy mocnym CPU to niby mała różnica a jednak 25%.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez Witos Zobacz posta
    No wlasnie najbardziej mi chodzi o gry np. Crisis
    Zastanawiam sie czy jest sens kupowac dobra grafike do do tego procka
    E4600 ???
    PS. jest sens bo ten procek jest dobry jak kazdy C2D i podkrecisz go lekko na ponad 3GHz.
    Ostatnio edytowane przez tom170 ; 23-07-2008 o 23:38 Powód: Automerged Doublepost
    EOS 400D + KIT + 50mm f1.8 + 70-300mm F4-5.6 SIGMA APO DG MACRO + MiniTrekkerAW + Sherpa 600R no i 4GB karta

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sal Zobacz posta
    Widać inaczej rozumiemy słowo "podoła" .
    Dla mnie to słowo ma znaczenie zerojedynkowe. Czyli "czy jeśli mam za słabego procka to karta mi na nim będzie działać?" (odpowiedź jest prosta - tak, będzie działać, każdy procek "podoła" mocnej karcie graficznej, oby tylko karta do płyty głównej pasowała) a nie "czy jeśli mam słabego procka to będzie mi on ograniczać wydajność po kupnie mocnej karty?" . Bo to drugie stwierdzenie jest prawdziwe samo z siebie i nazwałbym je po prostu głupim pytaniem .

Strona 51 z 114 PierwszyPierwszy ... 41495051525361101 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów