musisz wiedzieć ile chcesz wydać
potem dokładnie się zastanowić co chcesz robić
potem polecam stronę chipa gdzie są rankingi podzespołów - w miarę rzetelne.
potem idziesz do sklepów (nie jednego) i słuchasz propozycji jednocześnie męcząc pytaniami w stylu dlaczego pentium a nie amd, dlaczego gforce a nie radeon, dlaczego asus a nie gigabyte itp.
potem starasz się przetrawić pozyskaną wiedzę i jak masz znajomych ludzi zajmujących się komputerami to konsultujesz i ustalasz faktyczną listę komponentów.
potem znowu strona chipa z rankingami
żeby się dowiedzieć czy komponenty do siebie będą pasowały - wchodzisz na stronę komputronika i w konfiguratorze wybierasz podzespoły - jeżeli nie wykaże błędów to masz duże szanse że będzie działało.
Przechodziłem drogę przez mękę w styczniu (choć odrobinę na komputerkach się znam) i wybór moim zdaniem jest super.
Przy okazji nasłuchałem sie tylu bzdur od sprzedawców że kilka sklepów skreśliłem z listy bo pan np. twierdził że karta grafiki nie wpływa na szybkość wyświetlania obrazu, że lepiej mieć pod winXP 8 gb ramu bo zapas zawsze sie przyda, że przy zakupie duysku nie ma co zwracać uwagi na bufor tylko na wielkość GB i nie ma żadnego znaczenia czy zapis jest prostopadły czy równoległy, że jak jest np. icore 2 duo to szybkość procka jest podawana jako 1/2 faktycznej - czyli nie ma faktycznie 3 Ghz tylko 6 Ghz, o quada nie zapytałem bo to chyba sie powinno mnożyć x4że moc zasilacza nie ma większego znaczenia, że wystarczy 250 W (przy kompie w którym docelowo mają być dwie grafiki, cztery dyski, dwa napędy)