Zobacz wyniki ankiety: Czy następca 5D ma szansę pokazać się w Sierpniu/tym roku ?

Głosujących
730. Nie możesz głosować w tej sondzie
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 3929

Wątek: 5D i co dalej... ?

Mieszany widok

Uzależniony

Domyślnie

Panowie. troszke chłodniej do tego podejśc trzeba. owszem. podgrzewanie atmosfery miało sens gdy konkurencja była daleko w tyle. teraz sytuacja się zmieniła .D700 bodajże od piątku bedzie na półkach sklepowych. powiem szczerze. takie podejście jak prezentuje N jest OK. prezentacja , miesiąc na zapełnienia magazynów i do sklepów. to co robi Canon to nie podgrzewanie a odgrzewanie i to pewnie towaru który jakiś czas sobie przeleżał w legendarnych sejfach bo nie było konkurencji i pewnie lekko nieświeży zaczął byc to i pora wypchnąc.

wiem. wiem. niespodoba sie Wam to co napisąłem powyżej ale z punktu widzenia nie nikonowca i nie Canonowca tak to włąsnie wygląda gdy przyjrzec sie temu na spokojnie i bez emocji..

Długo czekałem na 5DII..no i sie nie doczekałem. może szkoda ale czekanie i czytanie przez kolejne miesiące plotek na temat co i czy wogóle bedzie to byłoby absurdalne. za długo Canon to przeciągał
    Ostatnio edytowane przez Canion ; 20-07-2008 o 12:13

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Canion Zobacz posta
    Panowie. troszke chłodniej do tego podejśc trzeba. owszem. podgrzewanie atmosfery miało sens gdy konkurencja była daleko w tyle. teraz sytuacja się zmieniła .D700 bodajże od piątku bedzie na półkach sklepowych. powiem szczerze. takie podejście jak prezentuje N jest OK. prezentacja , miesiąc na zapełnienia magazynów i do sklepów. to co robi Canon to nie podgrzewanie a odgrzewanie i to pewnie towaru który jakiś czas sobie przeleżał w legendarnych sejfach bo nie było konkurencji i pewnie lekko nieświeży zaczął byc to i pora wypchnąc.
    Prawie masz rację.. ale prawie...
    bo do tej pory było mniej więcej tak że Canon coś pokazywał na jakiś tydzień,dwa przed targami (photokiną czy pma) po czym góra 3 tygodnie po targach te aparaty były w sklepie na każdym bez mała rogu ulicy (skoro były w sklepie w kielcach w polsce to tym bardziej były w cywilizacji).. zaraz potem nikon (w okolicach targów - trochę po canonie) zapowiadał super hruper duper canonkillera i jak to było w sierpniu to zaraz potem na boże narodzenie puszkę szczęśliwcy mogli kupić w sklepach .. Jeśli faktycznie teraz D700 bedzie miesiąc po premierze w sklepach i będzie dostepny dla wszystkich chętnych (a nie na zapisy i czekanie miesiącami) to jak na nikona to będzie rekord.. Żeby nie było tak pięknie to canon też miał obsuwe z terminami (1dmk3) ale począwszy od 300d, poprzez 350d, 20d itd. zawsze było jak w zegarku, a co do podgrzewania atmosfery to sami użytkownicy ją podgrzewają i biją pianę.. zauważ że z wyjątkiem Corwina reszta to tropiciele nowości którzy nic nie wiedzą i szukają po forach jakiś tam informacji, canon dopiero jak już coś jest na rzeczy wypuszcza kontrolowane przecieki (dzięki corwin ) ale dopiero jak coś na pewno wyjdzie i żeby nikona przyblokować.. przecież to nie przypadek że w piątek d700 ma być w sklepach a tydzień wcześniej Corwin jako osoba wiarygodna pisze o D700killerze - brawo dla marketingu "Cwanona".. zauważ że półtora roku temu Corwin nic nie pisał o następcy itd. bo wiedział że nic nie będzie.. a jak miało 5d wyjść to też wcześniej to anonsował (poszukaj sobie postów z 2005 roku na ten temat..)..
    Ale reasumując dla nas to bardzo dobrze że takie ruchy są bo dzięki temu coraz lepsze puszki są za coraz mniejsze pieniądze...
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Bywalec Awatar MaciekCi
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

to co robi Canon to nie podgrzewanie a odgrzewanie i to pewnie towaru który jakiś czas sobie przeleżał w legendarnych sejfach bo nie było konkurencji i pewnie lekko nieświeży zaczął byc to i pora wypchnąc.
    Co nie znaczy, że nie będzie lepszy. Ufam Corwin'owi i mam nadzieję, że ta puszka nie zawiedzie, więc pisanie o nieświeżych aparatach nie jest na miejscu. Jeśli jest tak jak mówisz, to Canon zrobił sobie "zaplecze" sprzętu i jest już kilka lat w przód, źle ? Uważam, że bardzo dobrze. W razie problemów firmy, wystarczy czekać i nie wkładać kolejnych $ w badania nad nowościami.

Pożyjemy, zobaczymy.

P.S. Nie piszę jako fan Canona bo sam zastanawiałem się nad D700 , jednak zadałem sobie kilka celnych pytań i czekam na następcę 5D, albo następcę 1DsMkIII , poczekam, mi się nie spieszy a 5D ciągle robi ładne zdjęcia.
    -| Canon 5D | Canon 7D |
    -| 24-70L | 100-400L | 135L | 50/1.4 | 15-85EF-S | M42 | 580EX |

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

wyjdzie pewnie, że cię nie lubię czy nadużywam pozycji moda itd ;-)., nie potrafię jednak przejść obok takich domorosłych mądrości bez odrobiny sarkazmu.

Panowie. troszke chłodniej do tego podejśc trzeba. owszem. p
    oczywiście. Tylko dlaczego płakałeś w tym wątku piec stron temu?
    Mamy konkretną informację i jesteśmy ciekawi co to jest.
    podgrzewanie atmosfery miało sens gdy konkurencja była daleko w tyle. teraz sytuacja się zmieniła .D700 bodajże od piątku będzie na półkach sklepowych. powiem szczerze. takie podejście jak prezentuje N jest OK.
    a jednak wielu nikoniarzom się nie podoba. czekali 5 lat na puszki FF, i na razie mają do dyspozycji tylko segment profi za 9 koła, z odwleczonym terminem dostawy. Canon miał swoja prezentację 3 lata temu. Nie, 5D to nie złota pucha, tylko do tej pory konkurencja dawała ciała na całej linii z N na czele. I dalej daje w cenie poniżej 2000$.

wiem. wiem. niespodoba sie Wam to co napisąłem
    tu nie o podobanie chodzi - mamy słowo konkretnego faceta, który od dawna daje przykłady wiedzy i jak nam mówi ma coś ciekawszego od D700 na biurku, a ty jak zwykle piszesz aby udowodnić jaki jesteś przewidujący, a Canon głupi i spóźniony. Tego się nie da czytać, zamiast płakać kup że sobie tego D700 ;-) Sorry za małą irytację, ale po prostu bijesz pianę. Ja nie muszę do sklepu jak do kibla, ale skory ty musisz to po prostu kupuj!

Corwin, nie zrażaj się i daj jakieś info boś mnie naprawdę mocno zaciekawił.
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

Bywalec
    Miasto
    bialystok

Domyślnie

wiem. wiem. niespodoba sie Wam to co napisąłem powyżej ale z punktu widzenia nie nikonowca i nie Canonowca tak to włąsnie wygląda gdy przyjrzec sie temu na spokojnie i bez emocji..

Długo czekałem na 5DII..no i sie nie doczekałem. może szkoda ale czekanie i czytanie przez kolejne miesiące plotek na temat co i czy wogóle bedzie to byłoby absurdalne. za długo Canon to przeciągał
    imho jak ktoś za przeproszeniem sra kasą to niech zmienia system nawet dwa razy do roku. g.... mnie to obchodzi.
    ale jeśli jesteś nomalny , to sorry ale nie rozumiem jak na podstawie 1 body mozna (nie sprawdzając go) ot tak zmienić system. no chyba, że ze szklarni mamy 50/1.8 no to wtedy ok.
    zapomniałem dodać bo się wyścigł zaczął. 5d lub jego nastepca to moje kolejne body. d700 jest piekne i ma wiele funkcji które chcialbym widzieć w nastepcy 5d ale nawet ze swoja zas.... szklarnią zastanawiał bym sie nad zmiana systemu dla tej puchy. mam nadzieję na szybką prezentację canona i jeszcze szybszy spadek cen nowego/nowych modeli canon
    Ostatnio edytowane przez krisv740 ; 20-07-2008 o 14:08
    canon/yashica/nikon/minolta - i co z tego jak zdjęć nie umiem robić?

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

(.....)

Jest tylko jeden problem Canon niczego jeszcze nie zapowiedział i o żadnym "podgrzewaniu" mowy być nie może. W związku z tym cały Twój wywód traci sens.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów