Strona 12 z 15 PierwszyPierwszy ... 21011121314 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 111 do 120 z 146

Wątek: 40D vs. 5D - szybkostrzelnosc - sport.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gwozdzt Zobacz posta
    może i trafne, natomiast moje jest też takie, ze u niektorych (nie będę palcem pokazywał :razz: ) występuje też dziwny "emocjonalny stosunek do NIE_posiadanego sprzętu"
    I tutaj masz rację - chciałbym mieć 5D do spokojniejszych zdjęć, ale do szybkiej reporterki wolę 40D. Nie stać mnie na 5D + 40D więc pewnie kupię 2 razy 40D.

Jeżeli ktoś jest niezadowolony z 5D to chętnie przyjmę :-)

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

HuleLam, widzę że niczego nie zrozumiałeś. Niezła jazda.
    Michał, widzę że raczej zrozumiałeś. Odnośnie twojej wypowiedzi już ci pisałem - twój przykład niczego nie pokazuje w kwestii ilości klatek na sekundę, pokazuje natomiast masę braków w kwestiach zasadniczych odnośnie fotografującego. I 5, 7 10 klatek nic by tym konkretnym przytaczanym zdjęciom nie pomogło. Przynajmniej w mojej ocenie.

Sam natomiast liczę na 5dmk2 z przynajmniej 5 klatkami na sekundę bo chce ją kupić i fotografować ptaki.
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez michal_sokolowski Zobacz posta
    A jesli chodzi o reagowanie to myślę że pewni użytkowanicy 5D i 3 klatek mają jakiś problem... Nie wiem jak to określić, myślę że określenie "emocjonalny stosunek do posiadanego sprzętu" jest trafny - to moje spostrzeżenie.

Ja zacząłem od tego że przydałoby się więcej klatek... I od razu reakcja - atak... Że nie potrafię robić zdjęć, że złej baletnicy itd... Że przecież Zenitem też można było czy Praktiką...

Natomiast nie chciałem nikogo obrazić. Jeżeli kogoś obraziłem to przepraszam.
    mysle ze warto przyjac do wiadomosci ze dla niektorych ilosc klatek na sekunde jest rownie malo istotna jak ksztalt czcionki w numerze seryjnym mam kilka body z rozna iloscia fps i prawde mowiac nawet nie wiem ile ktore ma dokladnie a to wlasnie wynika z faktu ze dla mnie to rzecz zbedna i dla takiego czlowieka jak ja 3 kl/s nie jest wada, dla Ciebie moze jest... nie jest tez zaleta bo po prostu tego nie uzywam i mysle ze sporo uzytkownikow piatek z pelna swiadomoscia kupilo to body nie myslac o fps-ach...
    i jesli w nastepcy nie bedzie 10 kl/s czy nawet 4kl/s nie beda zawiedzeni tylko po prostu kupia to body i beda nim robic zdjecia tak jak dotychczas w trybie single shot

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków/Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kubaman Zobacz posta
    HuleLam, widzę że niczego nie zrozumiałeś.
    a Ty mi coś tłumaczyłeś? cytaty proszę.

Uzależniony Awatar iREM
    Miasto
    Gdansk, Poland, Europe, Earth

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez yggdrassill Zobacz posta
    mysle ze warto przyjac do wiadomosci ze dla niektorych ilosc klatek na sekunde jest rownie malo istotna jak ksztalt czcionki w numerze seryjnym mam kilka body z rozna iloscia fps i prawde mowiac nawet nie wiem ile ktore ma dokladnie a to wlasnie wynika z faktu ze dla mnie to rzecz zbedna i dla takiego czlowieka jak ja 3 kl/s nie jest wada, dla Ciebie moze jest... nie jest tez zaleta bo po prostu tego nie uzywam i mysle ze sporo uzytkownikow piatek z pelna swiadomoscia kupilo to body nie myslac o fps-ach...
    i jesli w nastepcy nie bedzie 10 kl/s czy nawet 4kl/s nie beda zawiedzeni tylko po prostu kupia to body i beda nim robic zdjecia tak jak dotychczas w trybie single shot
    Ty napiszesz że nie jest ważna, ja napiszę że dla mnie jest. Może nie różnica między 6 a 7, ale między 3 a 6 - dla mnie bardzo ważne. Zrób kiedyś portret zbiorowy np. 30tu osobom to zrozumiesz ;-)
    Jeszcze jedno - jak ktoś ma małe dzieciaki to też wie, o czym mówię :-)
    Wszystko można zrobić lepiej.
    www.irem.pl | 500px | foty.irem.pl

Uzależniony
    Miasto
    3miasto

Domyślnie

...Nie zastanawiałem się zbytnio i nie oczekiwałem oceny kadru, światła itp....[/B]
    Nie traktuj tego personalnie - ale przeczytaj co napisałeś.To co uwzględniałeś robiąc to zdjęcie? Co zrobiłeś TY a co APARAT?
    Stałeś sie przystawką?
    ...musiałem robić ze stołka żeby w ogóle coś złapać. [/B]
    jeśli wlazłeś na stołek i PATRZYŁEŚ przez celownik - to już coś.Niestety najczęściej ostatnio to "łapki w górę" i serią, serią!
    ...Że przecież Zenitem też można było czy Praktiką...[/B]
    A poradziłbyś sobie? A może celem eksperymentu ustaw sobie kiedyś M na aparacie i obiektywie i powalcz? Daj SOBIE szansę.
    Przy okazji: co rozumiesz przez pojęcie "szybka reporterka"?
    Są też jakieś inne odmiany :-)?

Pełne uzależnienie Awatar Zielony
    Miasto
    przystanek Warszawa

Domyślnie

Jeżeli chodzi o kadrowanie akurat tego zdjęcia to było tam tak ciasno, że musiałem robić ze stołka - nie było innej opcji, ciekaw jestem jakbyś sobie poradził w tej sytuacji Mistrzu. :-)
    No popatrz. Bidulek jeden, ciasno miał :wink:
    Może coś szerszego wypadało by mieć na takie sytuacje niż 28mm.
    Nie wiem czy to na cropie, czy już po cropie. Jeśli to pierwsze to tym bardziej

Jak piszesz o przystawce poprawiającej kadrowanie to trochę mi się chce śmiać, bo tam było strasznie ciasno, musiałem robić ze stołka żeby w ogóle coś złapać.
    Śmiać to się chce, czytając takie tłumaczenia.

Uzależniony Awatar myst
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez iREM Zobacz posta
    Ty napiszesz że nie jest ważna, ja napiszę że dla mnie jest. Może nie różnica między 6 a 7, ale między 3 a 6 - dla mnie bardzo ważne. Zrób kiedyś portret zbiorowy np. 30tu osobom to zrozumiesz ;-)
    Ostatnio robiłem 'portret zbiorowy' około 180 osobom w trybie single shot... zrobiłem kilka ujęć i część z nich była OK - kwestia zakomunikowania publiczności że będzie zdjęcie i jeśli chcą mieć zdjęcie uszka to niech dalej gadają z koleżanką oczywiście po takim żarcie prócz skupienia na fotografującym masz też uśmiechy na twarzach i to bez 6.5 fps'ów
    Robiłem też 60 dzieciaków na dzień dziecka, i tam było dużo trudniej, ale fpsy też nic by nie pomogły - dzieciaki nie obracają się z prędkością 1/6 sekundy
    5DII, 5D, 24L, 85L + dodatki.

Maciek Toliński

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

nie no... ale przeciez tam jest jak najbardziej kwantyfikator szczegolowy dla niektorych.

jesli chodzi o male dzieciaki, to przyznam, ze daje sobie rade. jak robie dluzszymi ogniskowymi to wlaczam Servo i to by bylo tyle z ulatwien. tak czy siak mam zawsze tryb pojedynczych zdjec i daje sobie rade.

Continuous uzywam sporadycznie przy naswietlaniu klatek do HDR. i tutaj ilosc fps miewa istotne znaczenie, bo w tym kraju po prostu pieronsko wieje
    www albo tez flickr

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez hekselman Zobacz posta
    Nie traktuj tego personalnie - ale przeczytaj co napisałeś.To co uwzględniałeś robiąc to zdjęcie? Co zrobiłeś TY a co APARAT?
    Stałeś sie przystawką?

jeśli wlazłeś na stołek i PATRZYŁEŚ przez celownik - to już coś.Niestety najczęściej ostatnio to "łapki w górę" i serią, serią!

A poradziłbyś sobie? A może celem eksperymentu ustaw sobie kiedyś M na aparacie i obiektywie i powalcz? Daj SOBIE szansę.
    Przy okazji: co rozumiesz przez pojęcie "szybka reporterka"?
    Są też jakieś inne odmiany :-)?
    Widzę że już wszystko wiesz o tym jak ja robię zdjęcia, w jaki sposób i w jakich trybach..... ech, szkoda gadać.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez Zielony Zobacz posta
    No popatrz. Bidulek jeden, ciasno miał :wink:
    Może coś szerszego wypadało by mieć na takie sytuacje niż 28mm.
    Nie wiem czy to na cropie, czy już po cropie. Jeśli to pierwsze to tym bardziej

Śmiać to się chce, czytając takie tłumaczenia.
    chciałbym widzieć Twoje zdjęcie tej sytuacji.... Mistrzu.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    od samego początku właśnie to chcę powiedzieć - że te parę klatek się przydaje.... ale nie dadzą mi.... :-)
    Ostatnio edytowane przez michal_sokolowski ; 15-07-2008 o 11:07 Powód: Automerged Doublepost

Strona 12 z 15 PierwszyPierwszy ... 21011121314 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów