Strona 14 z 15 PierwszyPierwszy ... 412131415 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 131 do 140 z 146

Wątek: 40D vs. 5D - szybkostrzelnosc - sport.

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez michal_sokolowski Zobacz posta
    wiesz, ok, przyznaję że te zdjęcia nie są rewelacją, ale zastanawia mnie to, że
    ludzie "wróżą" to co będę robił i jak robił po obejrzeniu 2 fotek...
    ja bym nie miał śmiałości tak oceniać kogoś - to taka moja refleksja...
    ludzie prowadzą tutaj dyskusję/plotkują na temat sprzętu i swoich oczekiwań odnośnie następcy 5D. Większość dzisiejszych użytkowników 5D zgodnie twierdzi, że szybkostrzelność jest sprawą trzeciorzędną. Ty odwrotnie. Zaserwowałeś nam na poparcie swojej gorącej tezy sample. Krzywe, źle naświetlone, nietrafione z ostrością, źle skadrowane, poruszone. Można by długo. Habakuk odpowiedział celną uwagą z przykładem. Już to powinno dać ci do myślenia. Nikt nie ocenia twoich umiejętności. Przykład który podałeś nie ma nic wspólnego z fps. widać natomiast masę innych problemów po stronie fotografa które należało by wcześniej poprawić. Dlatego sobie z ciebie trochę podworowałem kilkanaście postów wyżej.

Wdałeś się w batalię, która niestety jest skazana na porażkę, chyba że pokażesz lepszego sampla. Nie lepszego technicznie tylko merytorycznie. Na wszystkie te uwagi reagujesz przeklinaniem, zaczepkami, na koniec poruszasz rzewną nutę i chyba zaraz się obrazisz

Z całej dyskusji wyłania się przecież prosty wniosek: więcej klatek na sekundę jest bardzo przydatne i fajnie żeby się w 5DII znalazło, ale to najpierw fotografujący musi dorosnąć do tego aby wykorzystać swój sprzęt właściwie, a później jeszcze musi ich potrzebować. Mnie się wydaje, że by mi się przydało i chyba nawet potrafił bym to wykorzystać przy ptakach. W teatrze już mi niepotrzebne mimo skoków itp.
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

Uzależniony Awatar merger
    Miasto
    wroclove

Domyślnie

powyzsze tyczy sie nie tylko slubow i wesel, ale rowniez sportu, w ktorym wlasnie szybkostrzelnosc czesto przeszkadza i zamiast miec dopracowany kadr i oswietlenie, to sie wali seriami seriami. jak sie zna dyscypline, to wiadomo kiedy nacisnac spust.

dlatego niespecjalnie podoba mi sie koncowka tematu 'sport'. zostawilbym 'szybkostrzelnosc'.
    Ostatnio edytowane przez merger ; 15-07-2008 o 11:39
    5d | 40d | tokina 10-17 fish | canon 24/1.4L | canon 85/1.8 | canon 135/2L | canon 400/5.6L
    430ex | 2 x sunpak 555 | metz 60 ct-4 | 2 x elfo 500 | elfo 1200 | PW plus II | sekonic L-758DR

adam chrabąszcz | extreme sport | galeria CB

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kubaman Zobacz posta
    ludzie prowadzą tutaj dyskusję/plotkują na temat sprzętu i swoich oczekiwań odnośnie następcy 5D. Większość dzisiejszych użytkowników 5D zgodnie twierdzi, że szybkostrzelność jest sprawą trzeciorzędną. Ty odwrotnie. Zaserwowałeś nam na poparcie swojej gorącej tezy sample. Krzywe, źle naświetlone, nietrafione z ostrością, źle skadrowane, poruszone. Można by długo. Habakuk odpowiedział celną uwagą z przykładem. Już to powinno dać ci do myślenia. Nikt nie ocenia twoich umiejętności. Przykład który podałeś nie ma nic wspólnego z fps. widać natomiast masę innych problemów po stronie fotografa które należało by wcześniej poprawić. Dlatego sobie z ciebie trochę podworowałem kilkanaście postów wyżej.

Wdałeś się w batalię, która niestety jest skazana na porażkę, chyba że pokażesz lepszego sampla. Nie lepszego technicznie tylko merytorycznie. Na wszystkie te uwagi reagujesz przeklinaniem, zaczepkami, na koniec poruszasz rzewną nutę i chyba zaraz się obrazisz

Z całej dyskusji wyłania się przecież prosty wniosek: więcej klatek na sekundę jest bardzo przydatne i fajnie żeby się w 5DII znalazło, ale to najpierw fotografujący musi dorosnąć do tego aby wykorzystać swój sprzęt właściwie, a później jeszcze musi ich potrzebować. Mnie się wydaje, że by mi się przydało i chyba nawet potrafił bym to wykorzystać przy ptakach. W teatrze już mi niepotrzebne mimo skoków itp.
    według mnie są sytuacje - ujęcia, kiedy np. 5 klatek zamiast 3 pomaga....
    dla mnie problemem jest np. mruganie ludzi - może to brzmi śmiesznie, ale często ujęcie jest popsute właśnie bo jedno z "Młodych" mrugnie.. mając 6,5 klaty zamiast 3 klatek mam większą szansę na to jedno dobre... Czy nie tak ?

OK, wygrzębię coś i pokażę.

Uzależniony Awatar habakuk
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez michal_sokolowski Zobacz posta
    przeniesione z: http://canon-board.info/showthread.php?t=21820

a mnie wkurza to że 5D jest wolny, tylko 3 klaty na sekundę. Do reporterki za mało, no i AF słabszy niż w 40D (podobno).
    Mam zamiar niedługo coś kupić i mam 2 opcje: albo 40D albo 1D mk III, czy to nie chore że pomiędzy tymi dwoma nie ma czegoś szybkiego ?
    michał. juz całkiem na spokojnie. chcesz robić śluby, tak? przemyśl wybór puszki bardzo starannie. fotografujesz teraz - widzę z exifa - 350d. przejście na 40d da ci w obrazowaniu progres, ale to nie będzie tak gigantyczny skok jak w przypadku zakupu 5d. a slub to nie rajd i tu ceni sie przede wsyztskim jakośc obrazka. plastyka, iso, detal, kolory. 40d ci tego nie da.

Uzależniony

Domyślnie

Rozwiązaniem może być 5D + 40D
    Bedzie i jakość i szybkość.
    Jednocześnie zabezpieczony będzie backup - bo biorąc na siebie zlecenie ślubu to chyba bez zapasowego body to nikt nie powinien się tam wybierać
    40D|BG-E2N|70-200/2.8 IS L|24-105/4L IS|17-55/2.8 IS |85/1.8|50/1.4|430EX|580EX II|Sherpa 600R

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez habakuk Zobacz posta
    michał. juz całkiem na spokojnie. chcesz robić śluby, tak? przemyśl wybór puszki bardzo starannie. fotografujesz teraz - widzę z exifa - 350d. przejście na 40d da ci w obrazowaniu progres, ale to nie będzie tak gigantyczny skok jak w przypadku zakupu 5d. a slub to nie rajd i tu ceni sie przede wsyztskim jakośc obrazka. plastyka, iso, detal, kolory. 40d ci tego nie da.
    tak, rozkręcam się w robieniu ślubów/wesel.

"jakośc obrazka. plastyka, iso, detal, kolory. 40d ci tego nie da." - czy przy odbitkach A4 to naprawdę będzie widoczne ?
    Aż się nie chce wierzyć... Nie przeczę tylko się dziwię...
    będę musiał porównać te 2 puszki pod tym kątem... Ktoś tu pisał że przy 20x30 cm różnicy nie widać....
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez marekk_ok Zobacz posta
    Rozwiązaniem może być 5D + 40D
    Bedzie i jakość i szybkość.
    Jednocześnie zabezpieczony będzie backup - bo biorąc na siebie zlecenie ślubu to chyba bez zapasowego body to nikt nie powinien się tam wybierać
    tak, mam 2 aparaty. swoje 350 i pożyczone 400D.

moje marzenie to 1D mark III - tam jest chyba back-up na SD ?
    Jak to działa ? Ktoś to stosuje ?
    Ostatnio edytowane przez michal_sokolowski ; 15-07-2008 o 12:03 Powód: Automerged Doublepost

Domyślnie

Chcesz mieć więcej klatek, bo któreś z młodych mrugnie? I 3 klatki ci nie wystarczą? Nice.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pinio Zobacz posta
    Chcesz mieć więcej klatek, bo któreś z młodych mrugnie? I 3 klatki ci nie wystarczą? Nice.
    Miłego dnia życzę.

Uzależniony Awatar iREM
    Miasto
    Gdansk, Poland, Europe, Earth

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez yggdrassill Zobacz posta
    nie dalej jak 3 tygodnie temu taki zbiorowy robilem czesto robie tez malym dzieciom zdjecia, robie slubne i przyrodnicze - i dalej twierdze, ze dla mnie nie jest wazna ilosc fps
    dla ciebie jest i masz 40d - inne potrzeby/priorytety - inne body
    Zabrałem głos w tym wątku tylko dlatego, że uważam, że ilość klatek nie powinna być ograniczeniem w profesjonalnej puszce, niezależnie od tego czy się tego potrzebuje czy nie.
    Są sytuacje w których nie da się uprzedzić, krzyknąć, prosić "o mrugnięcie bo zaraz wyleci ptaszek". Dlatego zawsze mam włączony tryb seryjny (poza pejzażem ofkoz). Jeśli chodzi o dzieciaki - moja ma teraz 1,5 roku i potrafi być naprawdę szybka. Natomiast walenie na pałę serią nie wymaga komentarza, szkoda czasu... :-/

Do pełnej klatki na pewno kiedyś dojdę, póki co - stara piątka nie odpowiada mi z wielu powodów, choć zdaje sobie w pełni sprawę jak dużą przewagę mają foty z FF...
    Wszystko można zrobić lepiej.
    www.irem.pl | 500px | foty.irem.pl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez iREM Zobacz posta
    Zabrałem głos w tym wątku tylko dlatego, że uważam, że ilość klatek nie powinna być ograniczeniem w profesjonalnej puszce, niezależnie od tego czy się tego potrzebuje czy nie.
    Są sytuacje w których nie da się uprzedzić, krzyknąć, prosić "o mrugnięcie bo zaraz wyleci ptaszek". Dlatego zawsze mam włączony tryb seryjny (poza pejzażem ofkoz). Jeśli chodzi o dzieciaki - moja ma teraz 1,5 roku i potrafi być naprawdę szybka. Natomiast walenie na pałę serią nie wymaga komentarza, szkoda czasu... :-/

Do pełnej klatki na pewno kiedyś dojdę, póki co - stara piątka nie odpowiada mi z wielu powodów, choć zdaje sobie w pełni sprawę jak dużą przewagę mają foty z FF...
    kwestia tego do czego przeznaczona jest puszka - 5d nie bylo kierowane do reporterow sportowych lecz fotografow studyjnych i slubnych wiec trudno mowic o ograniczeniu... tak samo trudno mowic o ograniczeniu w przypadku sredniego formatu cyfrowego jesli ma 1 - 1,5 kl/sek
    tutaj sa inne priorytety

Strona 14 z 15 PierwszyPierwszy ... 412131415 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów