Strona 10 z 15 PierwszyPierwszy ... 89101112 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 91 do 100 z 146

Wątek: 40D vs. 5D - szybkostrzelnosc - sport.

Pełne uzależnienie Awatar pan.kolega

Domyślnie

Trza byc w butach na weselu. Ja to bym sie bal wybierac na te kotlety z jednym cialem. Bierze sie 5D (1Ds) do romantycznych ujec i 40D (1D) do szybszych zdjec z tancow, miotania szklem, itd. i nie ma zadnych rozterek i dyskusji.

Dopiero zaczyna Awatar etheriel

Domyślnie

Macie problemy..

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez habakuk Zobacz posta
    hm, czy to jednak na pewno zawalił brak fps? ;-)
    Fuks zwykły, ot co! Widzisz przecież, że u Michała i klatek brakuje, i AF do bani, i w ogóle zdjęcia jakieś takie nie takie. Gdyby 5d miał 10fps, to nawet bez fuksa każdy by robił takie zdjęcia jak Ty.

Uzależniony
    Miasto
    3miasto

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez etheriel Zobacz posta
    Macie problemy..
    No mają...
    Bo jest taka szkoła: "walić ile wlezie potem się arcydzieła wybierze" - i dla jej przedstawicieli temat "ile fps" to: być albo nie być.
    Przez ciekawość tylko zapytam: sztukę naciskania spustu w aparacie i "wyciskania" fps'ów też nazywa się fotografowaniem?
    Kreatywność po obejrzeniu co aparat zrobił?
    O tempora, o mores ...

Uzależniony
    Miasto
    Krosno

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez michal_sokolowski Zobacz posta
    ja bym sie tym zdjeciem nie chwalil ale coz...
    zamiast wiekszej liczby fps moze jakas lektura o podstawie kadrowania albo ekspozycji....
    nie zeby wyszlo ze mowie ze nie robisz bardzo dobrych zdjec ale to konkretnie IMHO jest do bani
    a co do fps - przydaje sie ale moim zdaniem jezeli komus naprawde trzeba szybkostrzelnej puchy to albo 40d jako druga albo ktoras z jedynek
    mysle ze canon da w nastepcy 5d z 4fps - i mysle ze to spokojnie wystarczy
    bardziej przydalby sie dobry af chodz w mojej opini po testowaniu 5d da sie nim robic zdjecia

pozdrawiam:wink::wink::wink:
    Ostatnio edytowane przez 777 ; 15-07-2008 o 01:06 Powód: Automerged Doublepost
    6D 30D 35 85 70-200 430EX

Pozdrawiam

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez 777 Zobacz posta
    chodzć w mojej opini po testowaniu 5d da sie nim robic zdjecia
    (maly, acz brzydki ort.)

a to stwierdzenie to przeciez jakas herezja jest. oczywiscie, ze 5d nie da sie robic zdjec. w ogole, to kawal zlomu, ktory nadaje sie tylko do wywalenia

tak z innej beczki - na poczatku mojej przygody z cyfra mialem taki aparat jak Minolta Dimage 7i. bufor mial bodajze 16MB co przy wybraniu formatu RAW pozwalalo na wykonanie 1 zdjecia w serii. a zapis tej klatki trwal 20-25 sekund. bez opcji zrobienia czegokolwiek z aparatem przez ten czas.

i to bylo najlepsze co moglo mi sie przydazyc w tym momencie. bo zmusilo do wysilku i myslenia przed nacisnieciem spustu. czego cyfropstrykaczom, ogolnie mowiac, bardzo brakuje (wysilku i myslenia, znaczy sie).

owszem, nie robie zdjec za pieniadze i moge sobie pozwolic na takie spowolnienie. sek w tym, ze bardziej chodzi tu o wyrobienie sobie w glowie przeswiadczenia, ze w moich tematach oszczedzanie czasu nic nie daje a wrecz powoduje oszczedzanie na jakosci. i ze 5 kiepskich pstrykow to znacznie mniej niz 1 dobra fotografia. jak mowi stara zasada: na szybko to sie muchy lapie albo fotki pstryka - a fotografuje sie dlugo i z rozmyslem

pomijam tematy, gdzie bez szybkosci sie nie da. ale tych jest duzo mniej, niz to glosi powszechna opinia tanich wymowek, ze "to przez aparat" ja nie kupuje
    www albo tez flickr

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    ... oczywiscie, ze 5d nie da sie robic zdjec. w ogole, to kawal zlomu, ktory nadaje sie tylko do wywalenia
    Szczegolnie dzisiaj w "przeddzień" premiery jego nastepcy 5D to w ogole jakis niewypał - strach i obciach z nim sie pokazać publicznie, juz nawet nie mowiac o foceniu bo się nie da
    40D|BG-E2N|70-200/2.8 IS L|24-105/4L IS|17-55/2.8 IS |85/1.8|50/1.4|430EX|580EX II|Sherpa 600R

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marekk_ok Zobacz posta
    Szczegolnie dzisiaj w "przeddzień" premiery jego nastepcy 5D to w ogole jakis niewypał - strach i obciach z nim sie pokazać publicznie, juz nawet nie mowiac o foceniu bo się nie da
    szczerze mowiac, to to 5D ma, poza moze uszczelkami, guziorem MLU i kurtynka do zaslaniania celownika, wszystko czego mnie do fotografowania potrzeba. obecna cena 1300€ za nowke nie jest straszna, choc tez na tle obecnych aparatow niekoniecznie najbardziej sexy.

mnie przed zakupem powstrzymuje ciekawosc nastepcy (no bo jak za te 400-500€ wiecej moge teoretycznie miec cos duzo lepszego, to warto poczekac) i zwyczajna, ludzka przyzwoitosc (wole przelac dziecku te 1500€ na "ksiazeczke mieszkaniowa" niz wydac je na zamiennik tego 30D, ktory z powodzeniem mi nadal sluzy). chyba w koncu przyzwoitosc zwyciezy, mimo, ze oczy coraz czesciej przypominaja, ze zdaloby sie wiekszy celownik
    www albo tez flickr

Dopiero zaczyna Awatar etheriel

Domyślnie

oczywiscie, ze 5d nie da sie robic zdjec. w ogole, to kawal zlomu, ktory nadaje sie tylko do wywalenia
    Chyba zacznę odwiedzać śmietniki w poszukiwaniu wywalonych 5D

Coś już napisał Awatar Skorpion
    Miasto
    SC

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez 777 Zobacz posta
    af chodz w mojej opini po testowaniu 5d da sie nim robic zdjecia
    (maly, acz brzydki ort.)
    i to bylo najlepsze co moglo mi sie przydazyc w tym momencie. bo zmusilo do wysilku i myslenia przed nacisnieciem spustu. czego cyfropstrykaczom, ogolnie mowiac, bardzo brakuje (wysilku i myslenia, znaczy sie).
    PrzydaRZ

(maly, acz brzydki ort.)
    :wink:

Wracając do tematu to polecam małą kartę pamięci, tak na kilka zdjęć. To również zmusza do myślenia przy wciskaniu spustu migawki :wink:
    EOS semi-pro + L + other lenses + tripod + speedlite flash + SanDisk CF Reader

Strona 10 z 15 PierwszyPierwszy ... 89101112 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów