Strona 54 z 312 PierwszyPierwszy ... 444525354555664104154 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 531 do 540 z 3111

Wątek: Pierwsze kroki z portretem prosze o wskazowki

Coś już napisał Awatar Pavlik
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Piasek1989 Zobacz posta
    teoria teorią a praktyka też musi być a żeby sprawdzić jak jedno ma sie do drugiego pokazujemy nasze zdjęcia wam lepiej doświadczonym do oceny i skomentowania. Na pewno też od razu po przeczytaniu tych książek dziadka nie robiłeś super wypasionych zdjęć tylko musiałeś pstryknąć kilka i przeanalizować je a faktycznie to powinno być inaczej.
    na marginesie powiem ze przeczytałem już kilka książek ale jakoś wydaje mi sie że konkretne uwagi na temat danego zdjęcia lepiej do mnie docierają powiem więcej czasem potrafię zrobić sobie notateczki z tego co powiecie
    zgadzam się z Tobą, praktyka musi być, to jasne. Chodzi jednak o to że na tym forum jest mnóstwo wiedzy (chociażby w tym wątku) i wskazówek jak pstrykać a mimo to ta wiedza jest nie wykorzystywana. Wrzuca ktoś fote, dostaje kilka uwag, co zrobić żeby było lepiej, jak skadrować, jaka obróbka, światło etc. kolejny wrzuca fote i olewa wszystki uwagi i wskazówki kolegów - tylko o to chodzi.
    Żeby było jasne ja też się uczę i zaliczam się do początkujących :smile: czytam z uwagą i próbuje focić, jak uznam że się nauczyłem pokaże swoje prace i poproszę o krytykę.

EDIT: sorki za OT w końcu wątek do nauki przeznaczony jest
    Ostatnio edytowane przez Pavlik ; 13-07-2008 o 19:41
    still learning...ale idzie jak krew z nosa ??:

pawellewandowski.com

Bywalec Awatar unicorn78
    Miasto
    Pabianice, Cambridge

Domyślnie

I tak jak piszesz, po zrobieniu zdjęć analizowałem je, to było jeszcze w okresie kiedy internet nie był tak powszechny (nie mam o to do nikogo pretensji) a dwa jeśli popracował byś z analogiem, cała procedura wykonania zdjęcia szybciej by Cię zmobilizowała do eliminowania, popełnianych błędów.
    Czytałem nie tylko książki, które odziedziczyłem i ja Cię chyba nie uraziłem a tu wyczuwam ironię Oczywiście teoria jest potrzebna, ale bardzo ważna jest samokrytyka i umiejętność dostrzegania (przynajmniej podstawowych) błędów, bez tego ciężko będzie zrobić dobre zdjęcie, bo dla takich osób, każde jest dobre, czyt. "samozachwyt".
    Reasumując brak obiektywnej oceny własnej pracy, to niestety początek końca, to jak prowadzenie za rączke i jak chcesz się rozwijać w tym kierunku, jeśli nie umiesz dostrzec [raz jeszcze] podstawowych błędów, o których pisane w tym wątku było już wielokrotnie !?

Uzależniony
    Miasto
    Dolina Lina Na A

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Piasek1989 Zobacz posta
    teoria teorią a praktyka też musi być a żeby sprawdzić jak jedno ma sie do drugiego pokazujemy nasze zdjęcia wam lepiej doświadczonym do oceny i skomentowania. Na pewno też od razu po przeczytaniu tych książek dziadka nie robiłeś super wypasionych zdjęć tylko musiałeś pstryknąć kilka i przeanalizować je a faktycznie to powinno być inaczej.
    na marginesie powiem ze przeczytałem już kilka książek ale jakoś wydaje mi sie że konkretne uwagi na temat danego zdjęcia lepiej do mnie docierają powiem więcej czasem potrafię zrobić sobie notateczki z tego co powiecie
    Bardzo napisane ! Co do ostatniego. Gdzieś już pisałem! Koniczyny muszą się skąś brać a nie tak z podziemi wyrastać. To kolano to tak samo jakbyś w psie brushem zrobił kreske. Nic nie wnosi.

Początki nałogu Awatar allgsm
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Witajcie.

A jak ocenicie taka cudowna blondyneczke ? ;-)

Wersja kolor:

Wersja B&W

http://www.tomaszgruszecki.com gg:1326595 Pozdrawiam.

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

albo ruszone, albo ostrość poszła w rękaw, do tego trochę niżej powinieneś być żeby obiektyw był na poziomie oczu, ale ogólnie całkiem przyjemne.. bardziej kolor niż bw.. bo to różowe pasuje a bw jest takie nijakie
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Uzależniony Awatar tomdz
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

wystawiam się raz kolejny :-) co myślicie o tym? Portret dziadka do galerii rodzinnej. Fragment obrazu w tle dałem celowo: to reprodukcja malowana przez dziadka, chciałem zawrzeć w kadrze wspomnienie jego talentu i pasji.

Body, stałki, zoomik

Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tomdz Zobacz posta
    wystawiam się raz kolejny :-) co myślicie o tym? Portret dziadka do galerii rodzinnej. Fragment obrazu w tle dałem celowo: to reprodukcja malowana przez dziadka, chciałem zawrzeć w kadrze wspomnienie jego talentu i pasji.

To ja bym dał raczej zdjęcie dziadka jak opowiada o tym obrazie, stojąc przed nim i pokazując coś na obrazie (wręcz pędzlem w ręku), teraz to zdjęcie nie mówi nic o pasji dziadka tylko widać z tyłu kawałek obrazu który psuje tło, poza tym od dołu nie jest za szczęśliwie wykadrowane..

Dopiero zaczyna Awatar perfektcom

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez spoon Zobacz posta
    patrzac na zdjecie mam wrazenie, ze to zdjecie sprzed dwoch dekad. Ale poczekaj na opinie innych o ja sam jestem bardzo poczatkujacy ; )
    W zupełności się zgadzam. Po oglądnięciu fotki na monitorze, w domu zobaczyłem te dziwne kolorki z laptopa.

Cytat Zamieszczone przez unicorn78 Zobacz posta
    Masz dobrą "stopkę" 5D itd. miałeś świetne światło, miałeś rewelacyjny "wzornik" i ... spaprałeś sprawę..." "...ale nie czytacie już wymienionych wskazówek! Są to naprawdę wartościowe porady, i bagatelizując je, nie robicie nikomu na złość, ale jedynie sobie, na czym tracą wasze prace."
    Unicorn, Dziękuje za krytykę i Twój czas na ocenę mojej pracy.

Od kilku lat staram sie czytac, oglądać i wprowadzać w życie to co sie nauczyłem.
    Wiem, że tylko niektórzy mogą być artystami. Wiem też, że szczyty moich mozliwości to dobry technicznie warsztat czyli rzemieślnik. Nie przeszkadza mi to próbować polepszać swoich umiejetności. Więcej, bardzo lubie robić zdjęcia i to co mi daję te hobby.

BTW, w golfa gram jak ostatnia **** ale nie mniej uwielbiam grać i uganiać sie za piłeczka ....

Przy zrobieniu powyższego zdjęcia wziąłem pod uwagę światło, ekspozycję, GO, "zloty podział", kąt. Próbowałem wdrożyć w życie wszystko co jest tutaj w tym wątku i nie tylko tutaj.
    Niestety Twoja odpowiedź sprowadza się do "jest do ****". Zgodze się, że może byc źle obrobione zdjęcie. Tylko czy materiał wyjściowy "opłaca się” w ogóle obrabiać?. Tego juz nie ma. Czyli brak jest KONSTRUKTYWNEJ krytyki.

W razie czego daje link do zdjęcia które obrobiłem w PSie, w domu, na lepszym monitorze.

Cytat Zamieszczone przez unicorn78 Zobacz posta
    "Chcąc zrobić dobre zdjęcie, zasięgnijcie informacji o podstawach, to przykre co napisze, ale jak widzę zdjęcia które posiadają więcej wad jak zalet, (czyli ktoś ma puchę i pstryka bez zastanowienia) to widzę, że to fanatyk, a nie ktoś kto chce się uczyć, bo ktoś kto chce się uczyć, reprezentuje już sobą jakiś poziom (a internet i biblioteki czy księgarnie dają takie możliwości) tylko większość idzie na łatwiznę i myśli tak; opublikuję kilka zdjęć w necie, jakieś mądre głowy powiedzą co robie źle i będe ********y...GP! Najpierw nauczcie się czytać i dane wiadomości wprowadzać w życie, zastanawiam się jak to jest, widzę jakieś zdjęcie np. na tym forum, z prośbą o ocene i zastanawiam się czy autor ma choć odrobinę wyobraźni i ciuteczkę dobrego smaku! Jeśli sami nie widzicie podstawowych błędów (PODSTAWOWYCH), to co z resztą czyli np. tak "fachowymi" pojęciami jak ekspozycja, kadr, temperatura barwowa, a tym samym wprowadzenie tych pojęć w życie!
    …Amen. Mówiąc za siebie, jeśli widziałbym te błędy nie pytałbym innych o wytknięcie ich.

Prosze o konstruktywną krytykę. Jest to taka krytyka która cos wnosi do tematu.

Krytyka w stylu "pędź sie łosiu" do mnie nie przemawia i nie wiem co mam z nia zrobić? Zaprzestać robić zdjęć, nie publikowac ich tutaj? A może po prostu publikować tylko to co już jest świetne? Tylko kiedy będe wiedział czy nie powielam (dla mnie nieznanych) błędów?
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Dla mnie to zdjęcie jest fajne. Jeśli brać pod uwage wszystko co przeczytałem to próbowałbym nie obcinać dziadkowi lewego łokcia.

Jeśli obraz jest częścią historii tego portretu to powinien również sie znaleźc na zdjęciu.

Pamiętaj tylko, że ja sam sie ucze i moja opinia może być odmienna od zawodowców lub artystów w tym forum
    Ostatnio edytowane przez perfektcom ; 15-07-2008 o 01:08 Powód: Automerged Doublepost
    Canon 5D, 16-35/2,8 II L, 24-70/2,8 L, 70-200/4 IS L, 50/1,4, 85/1,8, 550EX, 580EX II, 055B etc

There is nothing worse than a sharp image of a fuzzy concept.
    ---Ansel Adams [American Photographer, 1902-1984]

Uzależniony Awatar tomdz
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez arturs Zobacz posta
    To ja bym dał raczej zdjęcie dziadka jak opowiada o tym obrazie, stojąc przed nim i pokazując coś na obrazie (wręcz pędzlem w ręku), teraz to zdjęcie nie mówi nic o pasji dziadka tylko widać z tyłu kawałek obrazu który psuje tło, poza tym od dołu nie jest za szczęśliwie wykadrowane..
    Masz rację, ale to by było możliwe parę lat temu (dziadek nie maluje już od paru lat po paskudnych złamaniach obu rąk). Teraz ze względu na jego słabe zdrowie, cieszyłem się, że choć na taki portret się zgodził. Obraz nie miał być tu tematem, po prostu chciałem go dodać jako jakiś element charakteryzujący, kim m.in. dziadek był (a przynajmniej z czym mi się kojarzy). Ale być może w myśl zasady "co za dużo to niezdrowo", przekombinowałem.
    A co do dołu - co konkretnie jest nie tak? Chodzi o ułożenie nóg i PD?

Cytat Zamieszczone przez perfektcom
    Dla mnie to zdjęcie jest fajne. Jeśli brać pod uwage wszystko co przeczytałem to próbowałbym nie obcinać dziadkowi lewego łokcia.
    Tu się w pełni zgodzę, ewidentny mój błąd i gdybym miał teraz możliwość zrobienia nowej foty (odległość) na pewno bym to poprawił. Ten kadr próbowałem "ratować" przycinając lewą stronę w podobny sposób jak prawą, ale ostatecznie zdecydowałem się pozostawić wersję niezmienioną.

PS. Jak automatycznie wstawiać cytaty z kilku postów?
    Body, stałki, zoomik

Miasto
    Kielce

Domyślnie

Masz rację, ale to by było możliwe parę lat temu (dziadek nie maluje już od paru lat po paskudnych złamaniach obu rąk). Teraz ze względu na jego słabe zdrowie, cieszyłem się, że choć na taki portret się zgodził. Obraz nie miał być tu tematem, po prostu chciałem go dodać jako jakiś element charakteryzujący, kim m.in. dziadek był (a przynajmniej z czym mi się kojarzy). Ale być może w myśl zasady "co za dużo to niezdrowo", przekombinowałem.
    A co do dołu - co konkretnie jest nie tak? Chodzi o ułożenie nóg i PD?
    Dziwnie poobcinane powinno być bardziej zdecydowanie obcięte także ten łokieć o którym pisał kolega..
    Co do tematu odnośnie malowania itp. to chyba dziadek może utrzymać pędzel w ręce przez chwilę - absolutnie nie chodzi o to żeby coś malował tylko jakby stanął czy siadł przy obrazie bokiem postawionym i "symulował" malowanie albo coś pędzlem pokazywał i tłumaczył to by powiedziało dużo o nim i jego pasji, a tak to tylko jest kawałek obrazu jako nieciekawe tło i tyle, nic nie mówi o tym że dziadek malował a tyle że ma na ścianie w domu obraz którego nie zauważył fotograf i go krzywo obciął..

Strona 54 z 312 PierwszyPierwszy ... 444525354555664104154 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów