He dzieki za komentarze. Vitez jutro przychodzi do mnie zestaw oswietlenia wiec chyba beda postepy ,a mam przynajmniej taka nadzieje ;-)
He dzieki za komentarze. Vitez jutro przychodzi do mnie zestaw oswietlenia wiec chyba beda postepy ,a mam przynajmniej taka nadzieje ;-)
http://www.tomaszgruszecki.com gg:1326595 Pozdrawiam.
No wkoncu weekend,niestety brak czasu i strzelilem kilka fotek na szybko ,aby wyprobowac oswietlenie ktore zakupilem. Napewno pomoglo mi w zdjeciach, no ale czeka mnie jeszcze mnustwo literatury do przeczytania na temat swiatla ;-) Zamieszczam kilka fotek ,bez obrobki. Mam nadzieje ,ze jakis postep jest ;-) Nie wiem czemu ale wydaje mi sie ,ze sa nie ostre![]()
Aha wiem ,ze powinnismy uzyc pudru ,ale nie mielismy ;-)
No ostre nie są... Widzisz 300D i AF przy f-1.8 to nie porozumienie... Staraj się
a) ostrzyc na oczy a nie gdzieś na skórę(wtedy to AF nie ma kontrastowych punktów odniesienia i nie jest mu łatwo)
b) żeby nie było za ciemno
c) Długiego czasu - ale raczej nie wydają się poruszona ale nie ostre
Ale raczej po mich doświadczeniach z 300D i 50/1.8 to przy 1.8 ostrz manualnie na lepsze Ci to wyjdzie ;-)
5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk
niestety... wg. mnie najgorsza seria
portrety rób pionowo, a nie poziomo (i bez szyi :P czy kawałku ust, które tak koledzy zachwalają)
jeżeli masz photoshopa, to mała wskazówka:
Wybierasz łatkę (1) -> zaznaczas dól pod okiem (2) i przeciągasz zaznaczenie na policzek (3)
1
2
3
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
pozatym widać po ostatniej serii, na twarzy Twojej żony ciężki jej tydzień. Jest znudzona i zmęczona, "a on jeszcze mnie męczy"![]()
Jeden pomysł*dla Ciebie: Rano, w sobotę przed śniadaniem stań*z modelką przy oknie, zasłoń*okno firanką, ustaw Ją bokiem i niech patrzy raz w okno, raz w obiektyw, obserwuj światło, żeby było rozłożone równomiernie na twarzy, skup się*i ustaw łapanie ostrości na oczy i f/1.8. Kadruj całą głowę łącznie z twarzą
i na końcu podziel się efektami.
Ostatnio edytowane przez Adam Kasprzak ; 10-03-2008 o 01:41 Powód: Automerged Doublepost
Pkt 8 regulaminu forum
Proponuję byś jednak zamieszczał efekt finalny. Fotki po obróbce, z jakich naprawdę jesteś zadowolony. Bo "bez obróbki" to ogólnie wcale nie powód do chwalenia sięi po efektach widać niestety.
Modelka piękna - zasługuje na piękne efekty.
Musisz się postarać i przed sesją i po sesji.
To przestań inwestować tylko w swoje zabawki a trochę i w swoją żonę zainwestujAha wiem ,ze powinnismy uzyc pudru ,ale nie mielismy ;-)![]()
Podkład Avon Perfect Wear lub Vichy Dermablend, komplet różnokolorowych cieni do powiek, maskara, odrobina różu i pudru, błyszczyk - to wszystko użyła Iza na tym zdjęciu: http://www.pbase.com/vitez/image/69434673 + zachodzące słońce i dzięki temu ja praktycznie nic do roboty nie miałem w Photoshopie...
A nie takie... domowe (specjalnie?) fotki walisz bez przygotowania.
A potem inwestycja "po sesji" czyli odrobina Photoshopa i książka Scotta Kelbiego "Fotografia cyfrowa edycja zdjęć" .
Jest tego warta a ty się postarać nie potrafisz... zależy ci na osiągnięciu ładnych portretów czy nie?
popracuj nad światłem za standard na początek przyjmij kąt światła głównego 45 stopni w stosunku do osi nosa modelki, skombinuj blendę by doświetlić cienie na twarzy,
zachmurzone popołudniowe niebo jest dużo lepsze do portretów, niż sceneria w pełnym ostrym słońcu ... - zacznij od prostych kadrów twarz na wprost oczy w obiektyw - zadbaj by zona miała ciekawą, intrygującą minę, najlepiej prowadź z nią cały czas konwersacje jednocześnie obserwując reakcje na jej twarzy ...i pstryk, mały dowcip dla rozluźnienia ....i pstryk, w momęcie jak zapomni że jest przed obiektywwem i pojawi sie na jej twarzy naturalny uśmiech - na początek nie karz jej pozować - staraj się podpatrzyć i uwiecznić jej naturalne grymasy ...
z każdą portretowaną osobą, ucinam sobie przed sesją kilkunastominutową pogawędekę - rozmawiam o filmie, muzyce, modzie i innych pierdołach, zadaje niezobowiązujące pytania, opowiadam śmieszne historie, cały czas analizując reakcje i naturalne grymasy, staram się zapamiętać w jakich sytuacjach model marszczy brwi w grymasie zastanowienia w jaki sposób poprawia włosy, jak wygląda jego twarz w różnych sytuacjach itd.
podczas sesji w dalszym ciągu prowadzę niezobowiązującą i spontaniczna konwersację, to rozluźnia model(a)-kę pozwala przestać myślęć o tym że jest fotografowana ...
jeżeli chodzi o zaawansowane pozy staram się podpatrywać u mistrzów i w kolorowych magazynach mody, sam uczę się póz by móc je później modelowi pokazać, mz co jest łatwiejsze niż opisanie słowne - podczas takiego pokazywania pojawiają się komiczne sytuacje które dodatkowo rozluźniają atmosferę ...
na szczegółowe pytania odpowiem na priv
na koniec kilka fot z jednej sesji by zilustrować to o czym pisałem :
Octavia
pozdrawiam
1. robienie takich zbliżeń bez makijażu jest bez sensu;
2. fotki z jakiegoś powodu prawie wszystkie są tragicznie nieostre;
3. modelka fakt b.ładna ale kompletnie nie potrafi z tego korzystać;
4. sesje które przedstawiłeś są bardzo przypadkowe, pomimo wszystko należy się przygotować choć w minimalnym stopniu, a już kompletnym nieporozumieniem jest robienie takich fotek jak w serii 3
5. jedyne poprawne zdjęcie to 2 z 2 serii
Co by nie bylo, zdjecia nie sa nie ostre tylko poruszone, takie jest moje zdanie. Ostatnia fotka z tej sesji, prawe oko modelki, czyli z naszej perspektywy lewe, widac tam oswietlenie i poruszenie moim zdaniem, jest przesuniete z prawej gory w lewy dol albo odwrotnie![]()
Witam.
No to pojechaliscie ;-) Zartuje, wkoncu oto mi chodzi. Mam zamiar pozadne zdjecia zaczac pstrykac i mam nadzieje ,ze wasze komentarze i uwagi mi pomoga ;-)
Adam Kasprzak dzieki za uwagi i podpowiedz z photoshopem, wyprobowalem ,fajnie wychodzi ;-) Co do zmeczenia modelki masz racje ,niestety praca praca a pozniej sa takie efekty ;-).
Co do uwag Vitez-a ,piszesz zebym zamieszczal zdjecia po obrobce, tylko ,ze fotograf moze byc marny a znac rewelacyjnie PS-a i zrobi z bardzo kiepskiego zdjecia artystyczna fotke. A ja chce abyscie ocenili i powiedzieli jak i co zle robie fotografujac a nie obrabiajac zdjecie w PS-ie. Ja przynajmniej tak to odczuwam ale moge sie mylic, wkoncu dopiero sie ucze ;-)
VanMurder dzieki, napewno odezwe sie na privie jak bede mial pytania ;-)
Oj dluga droga przedemna ,ale im trudniej tym ciekawiej ;-) i mam nadzieje ,ze wkoncu ta droga bedzie uslana dobrymi fotami ;-)
Pozdrawiam wszystkich.
Fotografowanie to cały proces. Nie tylko ustawienie kadru i parametrów naświetlania.
Poczynając od przygotowań do sesji zarówno fotografa jak i modelki, kończąc na przygotowaniu efektu finalnego - zdjęcia w internecie czy odbitki.
Jesteś pewien że na jakimkolwiek z tych etapów chcesz pokazywać półprodukt?
Jeśli tak to czy na pewno tak publicznie, gdzie każdy może to zobaczyć? Co na to modelka?
O obróbce w PS już są dziesiątki jak nie setki dyskusji.
Dla mnie jest to taki sam element przygotowywania produktu finalnego jak kiedyś naświetlenie odbitki - we własnej ciemni lub, gorzej bo bez wpływu na efekt końcowy, oddanie filmu do labu gdzie laborant+maszyna wg własnego widzimisię 'obrabiała' zdjęcia za fotografa.
Fotografia cyfrowa daje przewagę w tym temacie że możesz "naświetlić odbitkę" do samego końca panując nad jej końcowym wyglądem. I tyle. Reszta to zachowanie umiaru i zastosowanie własnego gustu.
Podałem ci lekturę - miłego czytania 8) .