po cos jednak sa te 6.5 klatki na sekunde i niech nikt mi nie wmawia,ze 3=6.5
po cos jednak sa te 6.5 klatki na sekunde i niech nikt mi nie wmawia,ze 3=6.5
nie o to chodzi.
Pewnych rzeczy po prostu nie przeskoczysz.
To z kroplą to był przykład - pewnie, że można trafić taką kroplę, i mi to się
udało, ale chodzi o to, żeby to zrobić za powiedzmy trzecim razem, a nie za
43 razem.... Tu jest różnica, szybszy sprzęt daje więcej możlwiości i ułatwia pracę.
A w reportażu 3 klaty to jest naprawdę niewiele... Pewnie, że można, ale są sutuacje, kiedy brakuje szybkości i już..
I znów zaczyna się narzekanie na 5dTo body ma przerąbane
![]()
Faktycznie, 5D to za mało do focenia kropel wody.
Jeśli nawet założymy że to nie zabawa tylko np. zdjęcie reklamowe to i tak żadna lampa studyjna nie naładuje się w czasie 1/3s więc o swoich fps'ach w aparacie możesz od razu zapomnieć.
Przez 2 lata używania 30D zdjęć seryjnych użyłem może ze 3 razy i w większości do robienia bracketingu "z ręki", więc jak kupowałem 5D to mi nie było wcale bardzo żal. A z tą reporterką ślubną to bym nie przesadzał, tańce trwają długo i nie ma takiej obawy że coś "ucieknie" i trzeba aż 6.5fpsów.
wychodzi na to, że 3 klatki na sekundę w przypadku 5D to zaleta (?).
MMM - po co piszesz o zdjęciach reklamowych, skoro wiadomo, że szybkość nie ma znaczenia w tej dziedzinie ?
Że tańce długo trwają ??? nie no, proszę Cie..... przecież w reportażu liczy się moment, chwila, i te 3 klatki czasami to za mało... Ostatnio robiłem jak para rzuca kiliszki za siebie - i 3 klatki to było za mało - przydałoby się 6,5 na przykład....
Skoro 3 klatki według Was to wystarczająca ilość to dlaczego 1D mark III ma 10 klatek na sekundę ? Uważacie że to tylko marketingowy chwyt ? Uważacie że reporteży tego nie wykorzystują ?
Ja nie narzekam na 5D tylko na 3 klatki na sekundę.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
to, że jest długo w sprzedaży to jedna rzecz, a to że jest wolne - to druga rzecz.
Ostatnio edytowane przez michal_sokolowski ; 14-07-2008 o 20:47 Powód: Automerged Doublepost
3fps to nie jest żadna zaleta, a tylko moim zdaniem niewielka wada 5D. Wiadomo że fajnie byłoby gdyby tych fps było więcej i w razie czego można ich użyć.
O zdjęciach reklamowych piszę bo tak rozumiem poważne zastosowanie focenia "spadających kropel wody". Jeśli to tylko ma być zabawowe pstrykanie to mała ilośc fps w takim kontekście nie jest dla mnie poważnym argumentem.