Strona 4 z 15 PierwszyPierwszy ... 2345614 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 146

Wątek: 40D vs. 5D - szybkostrzelnosc - sport.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez himi Zobacz posta
    Jeśli ktoś nie robi zdjęć zawodowo - na sprzedaż może śmiało robić sport 40d, przy zarobkowaniu to jednak jedynka musi być.
    Nie do końca - razem ze mną na ww. zawodach fotografowali zawodowi (sprzedający foty) Nikoniarze - D300+300/2,8+70-200/2,8 oraz D200 z takimi obiektywami. A w zasadzie niby powinni mieć D3. A nie mieli gdyż to zbyt drogi korpus. Jak widać przy zarobkowaniu policzyli sobie zyski ze zdjęć oraz nakłady na sprzęt i pozostali przy tym co mają.

Cytat Zamieszczone przez MarcinekP Zobacz posta
    Oczywiście nie zaciemniasz obrazu mówiąc o jaką dyscyplinę chodzi.
    A może to w decydowany sposób pomóc w wyborze body.
    Bo mało kto wie, jak szybki jest to sport

pozdrawiam
    No ale żeby to wiedzieć to trzeba parę razy stanąć z rakietką w ręku na korcie i np. spróbować odebrać smecza
    Pozdrawiam badmintonowo

Cytat Zamieszczone przez mark_solo Zobacz posta
    Przy serii lampa nie zdążyłaby się doładować.
    Na minimalnej przysłonie oraz z battery packiem 580EX wyczynia cuda
    Ostatnio edytowane przez KMV10 ; 08-04-2008 o 10:07

Bywalec
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ukasus Zobacz posta
    generalnie seria zawsze daje większe szanse , ale nic nie zastąpi wyczucia dyscypliny .. dzięki niemu ustawisz się tam gdzie masz największe szansę na ciekawy kadr... ale to seria (więcej fps) pomorze Ci uchwycić odpowiedni moment

i na to jest sposób :
    -synchro (bo zakładam że czasy bardzo krutkie)
    -ev na lampie na minus powiedzmy -1 .. lub po próbach manual
    -to samo w body (oczywiście manual ustawiony tak by dawał taką ekspozycje) ..
    -Cn w lampie odpowiedzialny za strzelanie serią (lampa nie czeka na doładowanie do końca tylko strzela czym ma)
    -dodatkowe zewnętrzne aku do lampy
    -ISO 1600 a czasami i wyższe
    Dokładnie tak robiłem za wyjątkiem dodatkowego aku i ISO 1600. Jeżeli lampa nie czeka na doładowanie, to energii i tak może być za mało. Generalnie i tak by to nic nie zmieniło w kontekście moich wywodów matematycznych. W tych przypadkach uderzenie jest tylko jedno i zawodnik go nie powtórzy. Inaczej jest w boksie, gdzie strzelanie serią ma sens. Jak jedno zdjęcie nie wyjdzie, to drugie może być udane. Seria ma też sens w przypadku kopnięć dosiężnych o ile jest odpowiednie światło i można robić bez lampy. Natomiast w przypadku efektownych rzutów, również trzeba wyczuć odpowiednią chwilę kiedy rzut nastąpi.

Dopiero zaczyna Awatar AndreasK
    Miasto
    Poland

Domyślnie

jak juz wczesniej napisalem, mam 40D i mam tez 580EX II - w trybie sportowym, z predkoscia 6,5 klatki na sekunde nigdy nie mialem problemu z odpaleniem serii, chyba dopiero po 20 klatkach lampa potrzebuje chwilke do zaladowania sie, nie mam batery packa do lampy, jedynie nowe akumulatory, i na prawde lampa wydala swobodnie, co do body, owszem - tez chcialbym 1D-Mark III, i tak na serio wielu z nas powie ze moze i by bylo stac na takie body, tyle ze jak zwykle jest 100 innych waznych wydatkow, a to ze takie body lezy w szafie i tanieje gdy mozna innym np. 40D ktore to jest jakies 3 x tansze zrobic "prawie" podobne rezultaty. Przesiadka z 40D na 5D nie jest taka rewolucja cenowa, na pewno tez jakosc 5D jest wyzsza, stad moje pytanie, moze jak bede sie nudzil w dlugie jesienne wieczory napadnie mnie mysl o zakupie canona z cyfra 1 na przodzie, na razie chyba pozostaje z 40D, jedynie moze cos w szklarni zmienie .....
    ### AndreasK ###
    Canon G12

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez AndreasK Zobacz posta
    40D ktore to jest jakies 3 x tansze zrobic "prawie" podobne rezultaty.
    Mam kilku znajomych który bardzo żałują zakupu 40 jako zapasowego aparatu do jedynki...

Nie wiem czy w przypadku wszystkich obliczeń i mówienia o tym jak to dobrze znać sport który się fotografuje wiecie że zanim zorientujecie się że chcecie zrobić zdjęcie jedynka wykona już średnio 2-3 zdjęcia? Przecież refleks i naciśnięcie spustu to nie 10ms tylko bliżej 200 ms...

Wyobraźcie sobie możliwość robienia zdjęć w drugiej połowie wiosennego meczu OE przy ujemnej temperaturze...

Oczywiscie znajomość sportu jest podstawą, ale wsparcie w postaci fpsów i dobrego AF to znacząca pomoc.

Jeszcze jeden argument za fpsami - założcie że szef chce żebyście zrobili zdjęcie z pokazu sztuk walki przecinania pala mieczem (jak w zdjęciach strone wcześniej) - będziecie liczyli na swój refleks (o w żargonie wędkarskim oznaczać może powrót o kiju) czy też serie i lepsze lub gorsze, ale jednak zdjęcie?
    Canon 1D MarkIII i kilku ulubieńców: 400/2.8 IS + 135/2.0 + 35/1.4 + ...

fotograf Awatar Czacha
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Moim zdaniem dyskusja totalnie bez sensu - przy fotografii sportu liczy sie zarowno szybkosc AF jak i reakcja na nacisniecie spustu migawki oraz ilosc klatek jakie wykonuje w ciagu sekundy.

Szansa na udane zdjecie w ruchu przy 5/7/10/50 fps jest znacznie wieksza niz przy 3fps i nie ma co debatowac o tym, ze znajomosc dziedziny wszystko wynagrodzi, bo tak nie jest.

To ze komus udalo sie zrobic sportowe zdjecie Zenitem, nie znaczy wcale, ze to sprzet do zdjec sportowych I wersja Fotosnajper niczego tu nie zmieni :razz:

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Czacha Zobacz posta
    Moim zdaniem dyskusja totalnie bez sensu - przy fotografii sportu liczy sie zarowno szybkosc AF jak i reakcja na nacisniecie spustu migawki oraz ilosc klatek jakie wykonuje w ciagu sekundy.

Szansa na udane zdjecie w ruchu przy 5/7/10/50 fps jest znacznie wieksza niz przy 3fps i nie ma co debatowac o tym, ze znajomosc dziedziny wszystko wynagrodzi, bo tak nie jest.

To ze komus udalo sie zrobic sportowe zdjecie Zenitem, nie znaczy wcale, ze to sprzet do zdjec sportowych I wersja Fotosnajper niczego tu nie zmieni :razz:
    I tyle na temat

Uzależniony Awatar C80
    Miasto
    ZS

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Czacha Zobacz posta
    Fakt, mam 400D (3fps) i miałem juz przypadek gdy złapałem kolesia tuż przed główką gdy piłka nie weszła w kadr i tuż po głowce gdy piłka wyszła już z kadru. Gdybym miał 6 fps inaczej by to wyglądało.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez C80 Zobacz posta
    Fakt, mam 400D (3fps) i miałem juz przypadek gdy złapałem kolesia tuż przed główką gdy piłka nie weszła w kadr i tuż po głowce gdy piłka wyszła już z kadru. Gdybym miał 6 fps inaczej by to wyglądało.
    Moge Cie pocieszyć że przy ciasno kadrowanym sporcie często 10 fpsow też nie wystarcza :-D udział szczęścia też jest ważny
    Canon 1D MarkIII i kilku ulubieńców: 400/2.8 IS + 135/2.0 + 35/1.4 + ...

Bywalec Awatar tomasek
    Miasto
    Koszalin

Domyślnie

"Strzelam" koszykówkę niecały sezon, a tak bardziej na poważnie od 4 miesięcy. Na meczach jest nas czasami kilka z różnymi sprzętami (d70, d300, 30d, 40d, 400d, 1d mk2) i każdy trafi dobre zdjęcie. Ale na 200 strzelonych klatek wybieram góra 40-50, bo reszta - nietrafiony af, zasłonięta twarz, piłka uciekła, itp itd. 400d (3kl/s) da się to robić, ale z 6,5fps można te zdjęcia robić jeszcze lepiej...
    5D mk2 | 7D mk2 | S20/1.8 | C35/2 IS | C100/2.8L IS | C24-70/2.8L II | C70-200/2.8L | 580II

Domyślnie przeniesione z wątku "5D i co dalej"

przeniesione z: http://canon-board.info/showthread.php?t=21820

a mnie wkurza to że 5D jest wolny, tylko 3 klaty na sekundę. Do reporterki za mało, no i AF słabszy niż w 40D (podobno).
    Mam zamiar niedługo coś kupić i mam 2 opcje: albo 40D albo 1D mk III, czy to nie chore że pomiędzy tymi dwoma nie ma czegoś szybkiego ?
    Ostatnio edytowane przez gwozdzt ; 15-07-2008 o 11:35 Powód: move OT

Strona 4 z 15 PierwszyPierwszy ... 2345614 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów