Strona 7 z 15 PierwszyPierwszy ... 56789 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 146

Wątek: 40D vs. 5D - szybkostrzelnosc - sport.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MMM Zobacz posta
    .. i tak żadna lampa studyjna nie naładuje się w czasie 1/3s więc o swoich fps'ach w aparacie możesz od razu zapomnieć.
    ależ są takie lampy, może w naszych studiach niezbyt rozpowszechnione, ale są.
    Są sposoby, by "zwykłe" studyjne lampy szybko ładowały. Po prostu najsilniejsza dobra lampa na minimum mocy.

michal - 3 fps to słabo, z tym nie polemizujemy, ale przykład kropel był kiepski, to się robi pojedyńczym strzałem. Nawet gdy się ma 1D MK3.
    Nikon, Leica, Hasselblad, Mamiya, FKD i jeszcze kilka innych ...

Uzależniony Awatar myst
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez michal_sokolowski Zobacz posta
    Że tańce długo trwają ??? nie no, proszę Cie..... przecież w reportażu liczy się moment, chwila, i te 3 klatki czasami to za mało... Ostatnio robiłem jak para rzuca kiliszki za siebie - i 3 klatki to było za mało - przydałoby się 6,5 na przykład....
    Wiesz nie chcę wyjść na złośliwca, ale złej baletnicy...
    Po pierwsze: Fociłem praktic'ą zupełnie manualną latające kieliszki i wychodziły jakoś prawie zawsze, pomimo, że w szczytowej formie kciuka nie przekraczałem 1.5fps'a :P
    Po drugie: doświetlam sale taneczne światłem błyskowym praktycznie zawsze , i spokojnie daje sobie radę robiąc 0.5fps'a a dokładniej single shoty. wg mnie nie liczą się fps-y tylko tak jak napisałeś : "moment, chwila" a dokładnie chwila i moment zwolnienia migawki... Jeśli zwalniasz ją w odpowiednim momencie złapiesz chwilę bez dwóch zdań...

No i finalnie po trzecie : W końcu przez prawie 100lat lejki rządziły w reportażu nie mając wielu fpsów

po co komu 10-11 fpsów? Nie wiem jak w Canonie (historii nie znam tak dobrze) ale w nikonie F5 11fpsów przydawało się głównie fotografom przyrodniczym do fotografowania kolibrów i innych szybkich obiektów (np jak autka F1 czy biegacze). Jedyna sytuacja gdzie mi się przydaje dużo fpsów w 40D to hokej, gdzie goście z olbrzymią prędkością jadą na bramkę i w nią strzelają a ja chcę mieć super ujęcie krążka w siatce czy w łapaczce bramkarza. Sytuacje zupełnie nie kontrolowane pod względem czasowym (przynajmniej dla widza:P ) ... Ale do ślubów, to troszkę przesada
    5DII, 5D, 24L, 85L + dodatki.

Maciek Toliński

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    ależ są takie lampy, może w naszych studiach niezbyt rozpowszechnione, ale są.
    Są sposoby, by "zwykłe" studyjne lampy szybko ładowały. Po prostu najsilniejsza dobra lampa na minimum mocy.

michal - 3 fps to słabo, z tym nie polemizujemy, ale przykład kropel był kiepski, to się robi pojedyńczym strzałem. Nawet gdy się ma 1D MK3.
    Z tą kroplą to akurat przypadek szczególny, więc ok, może nie pasuje tutaj.
    Mniejsza z tym.

Ale obrona 3 klatek na sekundę "bo przecież lampy się nie naładują" - tak jak wcześniej pisał MMM to według mnie jakaś paranoja.
    Po co w 1D mark III 10 klatek ? Przecież lampy się nie naładują, a ludzie na weselu długo tańczą, więc zawsze coś można ustrzelić ;-)

Uzależniony Awatar myst
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

to będzie złośliwe, ale wybaczcie- nie mogłem się powstrzymać : ZOSTAN KAMERZYSTA KOTLETOWYM- 36fps i cała akcja na pewno nagrana :P

Maciek Toliński

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez myst Zobacz posta
    Wiesz nie chcę wyjść na złośliwca, ale złej baletnicy...
    Po pierwsze: Fociłem praktic'ą zupełnie manualną latające kieliszki i wychodziły jakoś prawie zawsze, pomimo, że w szczytowej formie kciuka nie przekraczałem 1.5fps'a :P
    Po drugie: doświetlam sale taneczne światłem błyskowym praktycznie zawsze , i spokojnie daje sobie radę robiąc 0.5fps'a a dokładniej single shoty. wg mnie nie liczą się fps-y tylko tak jak napisałeś : "moment, chwila" a dokładnie chwila i moment zwolnienia migawki... Jeśli zwalniasz ją w odpowiednim momencie złapiesz chwilę bez dwóch zdań...

No i finalnie po trzecie : W końcu przez prawie 100lat lejki rządziły w reportażu nie mając wielu fpsów

po co komu 10-11 fpsów? Nie wiem jak w Canonie (historii nie znam tak dobrze) ale w nikonie F5 11fpsów przydawało się głównie fotografom przyrodniczym do fotografowania kolibrów i innych szybkich obiektów (np jak autka F1 czy biegacze). Jedyna sytuacja gdzie mi się przydaje dużo fpsów w 40D to hokej, gdzie goście z olbrzymią prędkością jadą na bramkę i w nią strzelają a ja chcę mieć super ujęcie krążka w siatce czy w łapaczce bramkarza. Sytuacje zupełnie nie kontrolowane pod względem czasowym (przynajmniej dla widza:P ) ... Ale do ślubów, to troszkę przesada

słuchaj, powiem Ci, że w reportażu ślubno-weselnym dosyć dobrze się czuję, i uwierz mi, że są sytuacje kiedy więcej jak 3 klatki się przydaje....
    Nie musisz mnie pouczać na temat tego że doświetlasz sale taneczne światłem błyskowym - ja to również stosuję.
    Pisanie że kiedyś się robiło Prakticą i że było OK nie ma związku z tematem czy 3 klatki są OK czy nie.... też kiedyś robiłem Zenitem i mi wychodziło.... I co z tego ?
    Czy mi się wydaje czy masz 5D ? (...)

Ja nie kupię 5D ze względu właśnie na szybkość.
    Pewnie że mogę robić 3 klatkami na sekundę - ale skoro mogę mieć 6,5 to wolę je mieć.

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Ale obrona 3 klatek na sekundę "bo przecież lampy się nie naładują" - tak jak wcześniej pisał MMM to według mnie jakaś paranoja.
    Po co w 1D mark III 10 klatek ? Przecież lampy się nie naładują, a ludzie na weselu długo tańczą, więc zawsze coś można ustrzelić ;-)
    Już ci to wyjaśniłem, pisałeś o kropli wody i w tym kontekście mówiłem o lampach studyjnych używanych do robienia takich zdjęć. No chyba że ktoś kupuje reporterski aparat jakim jest 1D mark III do focenia kropelek, wtedy pozostaje tylko współczuć.

P.S
    "paranoja" to występowanie urojeń więc nie wiem o Ci chodzi :-)

Uzależniony Awatar myst
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Mam piąteczkę i nie narzekam akurat na fpsy - jeśli już to na AF - wole wolniej a dokładniej
    A z tego że wychodziło zenithem wynika ni mniej ni więcej, że 5d powinno wychodzić dużo lepiej Jeśli chodzi o 6.5 fps np w 40d to ja zawsze (poza sportem) robię na wolniejszej serii - nie potrzebuje zupełnie tego klepania. Pozostaje jeszcze jedna niemiła dla mnie sprawa : jak chcę zrobić pojedynczą fotę na długim czasie, delikatnie naciskając migawkę, mając ustawione 6.5fps, to praktycznie nigdy się to nie udaje - zawsze klepnie 2 razy co mnie strasznie wkurza Ile przynosisz RAWów z jednego kotleta, jeśli można spytać ?

Maciek Toliński

Domyślnie

to będzie złośliwe, ale wybaczcie- nie mogłem się powstrzymać : ZOSTAN KAMERZYSTA KOTLETOWYM- 36fps i cała akcja na pewno nagrana :P
    no i proszę... po raz kolejny na tym forum emocjonalno-uczuciowy stosunek do sprzętu.... nie można ponarzekać na 3 klatki...

tak, weź te swoje wspaniałe 5D które ma 3 klatki na sekundę (co jest wspaniałą sprawą) - połóż się z tym do łóżeczka i smacznie śpij.

Dobranoc.

:-)
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Już ci to wyjaśniłem, pisałeś o kropli wody i w tym kontekście mówiłem o lampach studyjnych używanych do robienia takich zdjęć. No chyba że ktoś kupuje reporterski aparat jakim jest 1D mark III do focenia kropelek, wtedy pozostaje tylko współczuć.

P.S
    "paranoja" to występowanie urojeń więc nie wiem o Ci chodzi :-)
    Ty również sypiasz ze swoim 5D ? :-)
    Ostatnio edytowane przez michal_sokolowski ; 14-07-2008 o 21:36 Powód: Automerged Doublepost

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

no i proszę... po raz kolejny na tym forum emocjonalno-uczuciowy stosunek do sprzętu.... nie można ponarzekać na 3 klatki...
    No przecież pare postów wyżej napisałem że uważam to za wadę. Jak drugi raz to samo napiszę to będziesz już zadowolony? :-)
    3fps to nie jest żadna zaleta, a tylko moim zdaniem niewielka wada 5D. Wiadomo że fajnie byłoby gdyby tych fps było więcej i w razie czego można ich użyć.

Domyślnie

Mam piąteczkę i nie narzekam akurat na fpsy - jeśli już to na AF - wole wolniej a dokładniej
    A z tego że wychodziło zenithem wynika ni mniej ni więcej, że 5d powinno wychodzić dużo lepiej Jeśli chodzi o 6.5 fps np w 40d to ja zawsze (poza sportem) robię na wolniejszej serii - nie potrzebuje zupełnie tego klepania. Pozostaje jeszcze jedna niemiła dla mnie sprawa : jak chcę zrobić pojedynczą fotę na długim czasie, delikatnie naciskając migawkę, mając ustawione 6.5fps, to praktycznie nigdy się to nie udaje - zawsze klepnie 2 razy co mnie strasznie wkurza Ile przynosisz RAWów z jednego kotleta, jeśli można spytać ?
    trochę się w****iłem, że nie można ponarzekać na sprzęt.... mam wrażenie że ludzie bronią tego, co mają...

z kotleta ostatnio przyniosłem około 1500 zdjęć.

Strona 7 z 15 PierwszyPierwszy ... 56789 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów