Strona 6 z 7 PierwszyPierwszy ... 4567 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 69

Wątek: Af - C5d & C40d

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Twierdzisz, że w 40D jest gorzej od 5D, więc pytam, sąd te wiedzę czerpiesz. Tyle. Niepotrzebnie kierujesz dyskusję na boczny tor. Fotografowałem w teatrze na servo 5D i byłem niezadowolony. Stosując 40D jestem, nie tylko zresztą w teatrze ale i przy ptakach. Mam więc opinię odmienną od twojej na temat tych układów AF.
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

Uzależniony Awatar MARANTZ
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Chyba się kolego nie zrozumieliśmy. Ja wyraźnie napisałem, że 40D ma lepszy AF. A co do centralnego przy all servo to jego rozwiązanie w 5D mnie się bardziej podoba i uważam je za bardziej przydatne. Skuteczności po ciemku tego punktu nie testowałem, w normalnych warunkach jest porównywalna.
    FOTOINKWIZYTOR

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

cytowłem przecież wyżej kolego twoją opinię o servo

Cytat Zamieszczone przez MARANTZ Zobacz posta
    Skuteczności po ciemku tego punktu nie testowałem, w normalnych warunkach jest porównywalna.
    ? - nie wiem czemu piszesz więc o przewadze 5D. To zresztą już nieistotne, te wypowidzi mi wystarczą. pozdrawiam
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MARANTZ Zobacz posta
    Kubaman, a co mam popierać? To, że centralny punkt 40D jest lepszy od 20D to wiemy obaj. A to, że przy centralnym punkcie 5D w all servo te dodatkowe punkty się przydają to jest moje zdanie którego zmieniać nie zamierzam. Do czego się przydają? Możesz nie wiedzieć, ale zajmuję się prywatnie spottingiem i w czasie pokazów (czy innych popisów) w naprawdę szybkich wojskowych maszynkach ( a mogę czasami podejść naprawdę blisko) ciężko jest takiego ostro manewrującego skubańca utrzymać w kadrze na centralnym punkcie. Te wspomagające pomagają mi po prostu nie zgubić celu. Przy latających "normalnych" ptaszkach też byś był z tego zadowolony, możesz mi wierzyć.
    Niby OK - na centralnym może być lepiej w 5D... ale ja np spotting i Servo robię na wszystkich punktach AF włączonych a nie tylko na centralnym i tu 40D powinien wyraźnie lepiej, przy takich ustawieniach, "trzymać" obiekt w kadrze i dodatkowo masz tą zaletę że nie musisz kurczowo obiektu trzymać tylko w okolicy środkowego punktu.

Uzależniony Awatar MARANTZ
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Mógłbym tutaj pisać o małych samolotach, akrobacji, momentach w których żaden punkt z 20/30/40D "nie łapie" takiego obiektu itd. Nie o to chodzi, to tylko specyficzna sytuacja z "mojej" działki. AF postrzegany jako całość z pewnością jest lepszy w 40D niż w 5D i chyba każdy kto robi zdjęcia tymi aparatmi ma tego świadomość. Tak samo jak ja mam świadomość wyższości AF-u w 1D, D300 czy D3. To są fakty. Można mieć tylko nadzieję, że następca 5D zachowa to co najlepsze z 5D i 40D, tylko na dużo wyższym poziomie
    FOTOINKWIZYTOR

Uzależniony Awatar myst
    Miasto
    Kraków

Domyślnie OT przeniesione z wątku "5D i co dalej"

przeniesione z: http://canon-board.info/showthread.php?t=21820

ja przeważnie obwieszony jestem 40D i 5D (też nie czekałem na następce, tylko przed sezonem piąteczka zawitała). Jeśli do jesieni się następca piątki nie pojawi (albo AF będzie kiepski) to ze względu na AF właśnie 40D wymieniony zostanie na DsII, ale generalnie w planie jest wymiana 40D na piąteczkę MKII
    Ostatnio edytowane przez gwozdzt ; 15-07-2008 o 11:50 Powód: move OT
    5DII, 5D, 24L, 85L + dodatki.

Maciek Toliński

Domyślnie

5D - kochana piąteczka ma super AF, nigdy mnie nie zawiodła.
    Dzisiejszych zdjęć się baardzo obawiałem.

Ja na potężnej motorówce (nieco rzucało) ciągnącej trzech akrobatów na nartach wodnych, wykonujących karkołomne ewolucje.
    Z maszyny wysiadałem wyczerpany fizycznie.

Z niepokojem otwierałem RAW-y, myślę sobie, żeby choć połowa była w punkt.

Na 193 zdjęcia (nigdy nie robię serią) 193 trafione.
    Żadne w żaden sposób nie spalone, lub nawet nadpalone.

Sam nie wiem co następca 5-ki mógłby mi zaproponować, chyba to, że go samego wyślę na sesję.:wink:
    Pozdrawiam.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Waldek24 Zobacz posta
    Sam nie wiem co następca 5-ki mógłby mi zaproponować, chyba to, że go samego wyślę na sesję.:wink:
    Głównie może zaproponować obniżenie cen starej piątki, to chyba najwazniejsze zadanie Mk II Zobaczymy, pieniążki się odkładają i przed końcem roku zostaną wydanę, a na co, to trudno powiedzieć. Może Mk II, a może MK I + jakieś szkiełko? Jaka by ta nowa piątka nie była, to z efektu jej wejścia mam nadzieje być zadowolony Tak sobie czekam i knuję... z przymrużeniem oka

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fret Zobacz posta
    Jaka by ta nowa piątka nie była, to z efektu jej wejścia mam nadzieje być zadowolony Tak sobie czekam i knuję... z przymrużeniem oka
    Zgadzam się w zupełności, jest 5D na warunki Polskie za droga i to sporo.
    Mam nadzieję, że podczas tego czekania fotografujesz.
    Zbyt duża przerwa to wznawianie nawyków, jest to udowodnione.
    Nowe zawsze jest wrogim starego to fakt.

PS. Jeszcze podczas fotografowania, włączyły się do biegu skutery wodne, ich też trzeba było uchwycić.
    Czas ograniczony, dwa nawroty i po sesji, powtórek niema.
    Pozdrawiam.

Pełne uzależnienie Awatar schabu
    Miasto
    Rzeszów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Waldek24 Zobacz posta
    5D - kochana piąteczka ma super AF, nigdy mnie nie zawiodła.
    Dzisiejszych zdjęć się baardzo obawiałem.

Ja na potężnej motorówce (nieco rzucało) ciągnącej trzech akrobatów na nartach wodnych, wykonujących karkołomne ewolucje.
    Z maszyny wysiadałem wyczerpany fizycznie.

Z niepokojem otwierałem RAW-y, myślę sobie, żeby choć połowa była w punkt.

Na 193 zdjęcia (nigdy nie robię serią) 193 trafione.
    Żadne w żaden sposób nie spalone, lub nawet nadpalone.

w takich warunkach to nie ma się czemu dziwić.
    Na której strefie chcesz dostać porannego tosta?

fotografia biznesowa

Strona 6 z 7 PierwszyPierwszy ... 4567 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów