Tak
Nie
5d | 40d | tokina 10-17 fish | canon 24/1.4L | canon 85/1.8 | canon 135/2L | canon 400/5.6L
430ex | 2 x sunpak 555 | metz 60 ct-4 | 2 x elfo 500 | elfo 1200 | PW plus II | sekonic L-758DR
adam chrabąszcz | extreme sport | galeria CB
chyba tych z literką L ;-) a są jeszcze inne na świecie :P
np. 24/2.8, 35/2, 135/2.8
albo obudować je tandetnym plastikiem (tak jak 50/1,8 II)
i od nowa zrobić:
24/2.0 USM,
35/1.8 USM,
135/2.5 USM
ponadto 50/1.4 też jest do odświezenia, bo obecna wersja nawet nie wspiera E-TTL II, a poza tym mogliby jej dołożyc w końcu prawdziwy USM i wewnętrzne ogniskowanie.
Generalnie to ta sytuacja wygląda tak, że użytkownicy obu systemów powinni być wdzięczni losowi za istnienie alternatywy. Postrzeganie wciąż nowości w kategoriach wojennych jest trochę infantylne. Przecież to, że konkurent wypuszcza jakąś wypasioną nowość jest niemal gwrancją, że za chwilę w "naszym" systemie będzie coś podobnego i to być może taniej. Taki monopol i dominacja jedynej słusznej marki prowadzi do patologii typu upgrade 20D-->30D. Tego chyba nikt sobie nie życzy.
Nikoniarze którzy teraz dość chętnie wyżywają się na Canonie (zresztą nie bez powodu) często zapominają, że gdyby nie ta właśnie firma i wypuszczenie w pewnym momencie 5D to o pełnej klatce w swoim systemie mogliby w ogóle zapomnieć albo poczekaliby sobie jeszcze na FX ładnych kilka lat.
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
to nie do końca jest tak. 5D to świetne body, daje bdb obraz i ciągle da się nim robić zdjęcia, nawet gdy wejdzie następca. Sęk w tym, że body stało się tak kultowe, że nie wolno niemal polemizować czy istnieje lepsza matryca 12 MPx niż ON ją ma, szczególnie gdy się jest w innym systemie :wink: Czasami bym sobie coś tu więcej popisał, ale się boję o opinię trolla i że się to skończy banem :wink:
racja.
Nikon, Leica, Hasselblad, Mamiya, FKD i jeszcze kilka innych ...
24-70 to cięższe szkło, wersja IS byłaby premierą wartą odrębnej oferty, wątpię by poszła promocyjnie jako kit. To już chyba prędzej 28-135, zwłaszcza do tej chipotetycznej szybszej "piątki". D większej pewnie zostanie 24-105.
C-F-K - forever
A je chętnie kupię od takiego starą babcię piąchę. Będę się nią ,,męczył''![]()
mowiac o ciosach myslalem o jakies konkurencji wewnetrzenej firm a nie o samych uzytkownikach
ja sie tam ciesze ze w koncu zaczelo sie cos dziac z FF bo 5d zaczal taniec i w koncu widac ze kupowanie EF przyszlosciowo ma sens
co do stalek troche tego jest- i mowa tu wlasnie o nie L stalkach
ciekawy jestem jaka byla by cena hipotetycznie takiego 24-70 IS i czy wersja bez IS by zostala- tak jak jest z 70-200
6D 30D 35 85 70-200 430EX
Pozdrawiam