Pokaż wyniki od 1 do 10 z 84

Wątek: 500-1000 packshotów do katalogu ile wziąć ??

Mieszany widok

Bywalec Awatar My Nick
    Miasto
    Olsztyn

Domyślnie

Nie znam się na rynku komercyjnym i nie wypowiadam się co do CEN za usługi to wszystko nic więcej nic mniej. Nie trzeba za to być fotoexpertem aby wiedzieć, że zakup aparatu, obiektywów, oprogramowania to jest inwestycja i nie koniecznie zwraca się przy pierwszym zleceniu. A ZUS-u MOŻNA nie płacić całkiem legalnie (oprócz składki zdrowotnej to zawsze się płaci za czerwiec 205,87 zł). Jak ktoś tego nie wie to niech se sprawdzi a potem pisze o oszustwach, malwersacjach itp.
    Canon EOS 400D Canon 17-55 f2,8 IS USM Canon 70-200 f2,8

Uzależniony Awatar iREM
    Miasto
    Gdansk, Poland, Europe, Earth

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez My Nick Zobacz posta
    Nie znam się na rynku komercyjnym i nie wypowiadam się co do CEN za usługi to wszystko nic więcej nic mniej. Nie trzeba za to być fotoexpertem aby wiedzieć, że zakup aparatu, obiektywów, oprogramowania to jest inwestycja i nie koniecznie zwraca się przy pierwszym zleceniu. A ZUS-u MOŻNA nie płacić całkiem legalnie (oprócz składki zdrowotnej to zawsze się płaci za czerwiec 205,87 zł). Jak ktoś tego nie wie to niech se sprawdzi a potem pisze o oszustwach, malwersacjach itp.
    Nikt nie mówi że coś ma się zwracać. Wskazałem tylko, dlaczego coś nie może kosztować tak mało. Rzecz nie dotyczy tylko zusu a szeregu innych rzeczy. Chciałem zaznaczyć, że jeśli się zakupi niezbędne narzędzia pracy, to trzeba najczęściej je spłacać dłużej, jeśli dłużej i jeśli podatki, opłaty itd. to nie pobiera się za wykonaną pracę równowartości zebrania kobiałki truskawek, bo do tego nie potrzeba elek, srelek i innych szopów...
    Ciężki tok dyskusji...
    Wszystko można zrobić lepiej.
    www.irem.pl | 500px | foty.irem.pl

Pełne uzależnienie Awatar Mellan
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Kwota tego zlecenia wątpię by pokryła koszta zakupu sprzętu, oprogramowania itp. itd.+ nakład wniesionej pracy przez minimum 2 tyg. jak sądzę.
    Tak, można nie płacić ZUSu i nie pracować. Można pracować na czarno i robić złą krew ludziom, którzy z tego typu usług żyją i cienko przędą dorabiając czym popadnie.
    Wybacz, to jest zwyczajnie nie ta droga.
    iREM: - a propos niegdysiejszej naszej rozmowy: przyznaję rację od ponad pół roku drukarnia wymaga od nas już pdf'a z ramką w wysokiej jakości. *.indd już przestało chodzić.
    C-F-K - forever

Bywalec Awatar My Nick
    Miasto
    Olsztyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mellan Zobacz posta
    Tak, można nie płacić ZUSu i nie pracować. Można pracować na czarno i robić złą krew ludziom, którzy z tego typu usług żyją i cienko przędą dorabiając czym popadnie.
    Wybacz, to jest zwyczajnie nie ta droga.
    Jeszcze raz Cię proszę dowiedz sie dokładnie o przepisy w Polsce, a potem się wypowiedz w temacie składek ZUS. Dla ułatwienia zapoznaj sie: z przepisami o prowadzeniu działalności gospodarczej w tym o tzw samozatrudnieniu, warunkach umowy zlecenia, warunkach umowy o dzieło. To że mieszkasz za wielka kałużą i zrobiłeś 100.000 zdjęć więcej nie oznacza jeszcze że wszystko wiesz lepiej
    Canon EOS 400D Canon 17-55 f2,8 IS USM Canon 70-200 f2,8

Uzależniony Awatar iREM
    Miasto
    Gdansk, Poland, Europe, Earth

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mellan Zobacz posta
    iREM: - a propos niegdysiejszej naszej rozmowy: przyznaję rację od ponad pół roku drukarnia wymaga od nas już pdf'a z ramką w wysokiej jakości. *.indd już przestało chodzić.
    Miło mi, że pamiętałeś :-). Pozdrawiam.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    To cieszę się że jeszcze są tacy ludzie. Ale jeśli przepis np o umowie o dzieło mówi, że osoba jest zwolniona z płacenia składek ZUS, chyba że sama chce je płacić aby np mieć ubezpieczenie zdrowotne (są jeszcze dwa przypadki kiedy musi obowiązkowo zapłacić) to nie płaci i już. Sory ale z etyka to ma się nijak.
    Widzę, że powoli zaczynamy dochodzić do porozumienia.
    Odwracasz kota ogonem, nikt się nie przychrzania do zusu i przepisów. Chodzi o damping i o to, że się nie uwzględnia kosztów ponoszonych przy LEGALNEJ I ZGODNEJ Z PRAWEM pracy. Sam zus nie jest centrum tej dyskusji.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez Soundman Zobacz posta
    Ja poprostu chciałem zapytac co o tym sądzicie i zarobić jakieś pieniądze wkońcu tak naprawdę niema kogo o to zapytać jakie ceny panują w tej branży a kożystając z zpaf u ciężko było by się przebić
    Rozumiem Cię doskonale, ale żeby nie wypaść zbyt umoralniająco - ciągle krzyczę na forum, żeby nie nazywać swoich fotek (nawet tych spieprzonych) gniotami, jeśli sam się będziesz cenił, łatwiej będzie to wyegzekwować od innych, w tym od klientów. Nie ważne czy zarabiasz na foceniu 99 proc. swoich przychodów czy jeden. Ważne jest aby cenić swoją robotę, a jeśli chodzi o targowanie, to proponuję poczytać o socjotechnikach i o negocjacjach (to jest legalne ;-) i wtedy zaryzykować, podając większą stawkę, tak jak radzili moi przedmówcy. Jeżeli czujesz, że nie zrobisz czegoś dobrze, nie obniżaj ceny tylko poczekaj i się doucz troszkę, doczytaj i poczekaj na swoją kolejkę.
    Chyba że nie masz co jeść, wtedy nie pytaj o nic tylko rób za ile się da.
    Ostatnio edytowane przez iREM ; 28-06-2008 o 18:24 Powód: Automerged Doublepost
    Wszystko można zrobić lepiej.
    www.irem.pl | 500px | foty.irem.pl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez iREM Zobacz posta
    Rozumiem Cię doskonale, ale żeby nie wypaść zbyt umoralniająco - ciągle krzyczę na forum, żeby nie nazywać swoich fotek (nawet tych spieprzonych) gniotami, jeśli sam się będziesz cenił, łatwiej będzie to wyegzekwować od innych, w tym od klientów. Nie ważne czy zarabiasz na foceniu 99 proc. swoich przychodów czy jeden. Ważne jest aby cenić swoją robotę, a jeśli chodzi o targowanie, to proponuję poczytać o socjotechnikach i o negocjacjach (to jest legalne ;-) i wtedy zaryzykować, podając większą stawkę, tak jak radzili moi przedmówcy. Jeżeli czujesz, że nie zrobisz czegoś dobrze, nie obniżaj ceny tylko poczekaj i się doucz troszkę, doczytaj i poczekaj na swoją kolejkę.
    Chyba że nie masz co jeść, wtedy nie pytaj o nic tylko rób za ile się da.
    Wszystkie Twoje słowa to prawda i zgadzam się z nimi w 100 procentach ja Ci powiem tak... żadnego mojego zdjęcia nie nazwałem nigdy gniotem nawet jak komuś moje fotki nie leżą wisi mi to staram się je robić jak najlepiej ale tak jak ja chce dlatego nie wrzucam tutaj zdjęć do oceny zrobiłem to chyba 2 razy zostały olane i tak się zakonczyło moje wrzucanie tu fotek ale nic co robie nie jest gniotem nie jest też rewelacyjne ale wciąż się uczę.

Co do cenienia siebie też się z tym zgadzam wiesz mam nawet pewną praktykę w socjotechnikach sporo o tym czytałem słuchałem i wypróbowałem w praktyce tylko to się udaje jak rozmawiasz z kimś oko w oko a jak zadają Ci mailem tak ogólne pytanie to cięzko tu cos zdziałać moim zdaniem bo nie jestem nikim znanym ale jak sie odezwą to napewno powalcze jeszcze o swoją cenę.

Uprawnienia umieszczania postów