Strona 15 z 33 PierwszyPierwszy ... 5131415161725 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 141 do 150 z 330

Wątek: Praca jako fotoreporter

Początki nałogu Awatar ewa_olsztyn
    Miasto
    Olsztyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez m_o_b_y Zobacz posta
    Jeśli występujesz tu w roli purystki językowej, to będę polemizował.
    W sformułowaniu "Zawód fotoreporter" dałbym myślnik w środku.
    Pozdrówka

Ja? Ja akceptuję każdy sposób, w jaki ludzie piszą, o ile w ogóle rozumiem sens.
    Może być z myślnikiem. Ale nie może być jak jest... Tytuł wątku to jednak wizytówka forum. A tu jeszcze gazeciarze się udzielają...
    Purystką w każdym razie nie jestem. W niczym. No chyba że w pure nonsensie..

Cytat Zamieszczone przez himi Zobacz posta
    Dla mnie na lokalnym podwórku takim gościem gwarantującym jakość w codziennej orce jest Łukasz Cynalewski z GW Poznań. Widziałem wiele doskonałych zdjęć tego pana i biję pokłony.
    Dołączę jeszcze Tomka Waszczuka z GW Olsztyn...
    Ostatnio edytowane przez ewa_olsztyn ; 20-06-2008 o 22:15

Domyślnie

Chłopaki ale dajecie się prowokować.

Psy szczekają, karawana idzie dalej.

Początki nałogu Awatar Scream
    Miasto
    Zielona Góra

Domyślnie

Decha nie ma co sobie ciśnienia podnosić. Ja na każdym kroku spotykam się z tym samym. "ale beznadziejne foto", "tu przepalone, tam za ciemne" , "jak to mogło pójść do gazety" , "ja bym to zrobił lepiej" itp. Przy czym 99% krytykujących to ludzie, którzy nigdy nie zajęli się reporterką na poważnie i których zdjęcia są na jeden konkretny temat : a) kfiatki/makro , b) artyzm przez duże A , c) zachody słońca/widoczki i d) zwierzątka lub wszystko razem do jednego wora.

Chwała tym z krytykujących, którzy potrafiliby przynieść lepszy materiał z danego zlecenia. Ja chętnie zobaczę.

To, że do każdego zlecenia powinno się podchodzić z chęcią i kreatywnością to się zgodzę. ALE ! nie zawsze jest na to czas. Sporo osób zapomina, że w reporterce liczy sie czas i moment, a nie jakość, szumy czy przepalenia. ot tyle z mojej strony. bez zlosliwości.
    pucha i grucha

Pełne uzależnienie Awatar wojkij
    Miasto
    Meksyk Europy

Domyślnie

Problem jest raczej sposob rozliczania sie i to ze na reporterach sie oszczedza - sa tak zabiegani ze pewnie nie maja czasami czasu by nawet kadru zaplanowac.

Gdyby zatrudniono kilku dodatkowych na etacie to kazdy z nich mial by czas by nad danym tematem posiedziec i zrealizowac go odpowiednio - a tak wielu osoba sie pupa pali bo juz leca na nastepne miejsce bo im od zdjecia placa a jakie ono bedzie to juz mniejsza o to...

Przynajmniej wydaje mi sie ze tak to wyglada i taka jest przyczyna

Domyślnie

Jako, że pracuję w portalu, to wiadomo, każdy sobie może naskrobać i to jeszcze anonimowo.. moje ostatnie ulubione komentarze :

"Po raz n-ty prośba do Pana Unterscheutza, żeby schował swoje ambicje wielkiego fotografa do torby i zaczął robić NORMALNE zdjęcia (wsk. to takie jak czytelnicy wrzucają, to tak na wszelki wypadek, gdyby Pan nie wiedział).

Z góry dziękuję."

po czyjejś ripoście odpisał:

"Nie powiedziałem, że zdjęcie nie jest ostre itp. tylko to, że jest to serwis INFORMACYJNY, a nie serwis FOTOGRAFICZNY a'la Digart tudzież Deviantart. Tam takie zdjęcia proszę bardzo, a nie tu, gdzie powinny być zdjęcia o charakterze neutralnym, a nie tak jak tutaj - dziwna perspektywa, manipulacja kontrastem i saturacją."

co do zdjęcia (które oczywiście nie jest niczym specjalnym, bo zwykla fota z wypadku, i do tego prostu z puchy jpg )

Domyślnie

Przeczytałem cały wątek, który mógłby się zamkną w jednym poście.

Zaglądałem z ciekawością każdemu piszącemu do linku w stopce, aby wyrobić sobie zdanie, co sobą reprezentuje.
    Zobaczyłem bardzo wiele pięknych zdjęć, pomysłowych po prostu świetnych.

Mam pytanie, LUDZIE z czego macie na utrzymanie siebie i ewentualnej rodziny.

Do tego dobry sprzęt, którego w komplecie cena zamyka się kwotą około 70 tyś zł minimum aby mieć pewną swobodę w łapaniu kadrów.

Już się nie dziwię, że bardzo wielu chałturzy robiąc śluby i wesela.

Był taki czas, że się zastanawiałem po jakiego diabła idzie, marnuje całą dobę na imprezę zwaną ślubem, no powiedzmy jedno, jeśli ktoś chce być masochistom dwa, ale…

Po przeczytaniu uważnym wątku przestaję się dziwić.
    Pozdrawiam.

Pełne uzależnienie Awatar wojkij
    Miasto
    Meksyk Europy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Waldek24 Zobacz posta
    Był taki czas, że się zastanawiałem po jakiego diabła idzie, marnuje całą dobę na imprezę zwaną ślubem, no powiedzmy jedno, jeśli ktoś chce być masochistom dwa, ale…
    Dobe?

Caly dzien na wesele + 5-10h na plener + tydzien siedzenia nad zdjeciami.

Nie ma lekko zwlaszcza ze molodzi przewaznie mysla ze "to sie samo robi, tylko sie pstryka jeden wieczor i jest wiec dlaczego to tyle kosztuje?"

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Waldek24 Zobacz posta
    (...)
    Mam pytanie, LUDZIE z czego macie na utrzymanie siebie i ewentualnej rodziny.

Do tego dobry sprzęt, którego w komplecie cena zamyka się kwotą około 70 tyś zł minimum aby mieć pewną swobodę w łapaniu kadrów.

(.....)
    A ja bym jednak ludziom w kieszeń nie zaglądał :rolleyes:.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    A ja bym jednak ludziom w kieszeń nie zaglądał :rolleyes:.
    No tak, jest powiedzenie, nie zaglądaj dziadowi do kieszeni, bo się możesz zdziwić.

Przeczytałem cały wątek jednym ciągiem.
    Całość o pieniądzach, pieniążkach, śmiesznych kwotach jakie płacą, że nawet szkoda samochód z garażu wyciągać.
    Jeszcze jakby mnie temat interesował to i dobrze.

Wprawdzie obiecałem, że zrobię cztery tematy dla pewnego wydawnictwa – sami prosili, ot tak dla odmiany pomyślałem, popatrzę na to z innej strony.

Z frycowego punktu widzenia sam nie wiedziałem w co się ładuję.

Dzisiaj ostatni mam „zrobić” temat z udziałem Prymasa Glampa i koniec, jakoś wytrzymam, marnuję swój czas.

wojkij
    Dobe?

Caly dzien na wesele + 5-10h na plener + tydzien siedzenia nad zdjeciami.

Nie ma lekko zwlaszcza ze molodzi przewaznie mysla ze "to sie samo robi, tylko sie pstryka jeden wieczor i jest wiec dlaczego to tyle kosztuje?"
    Pominąłem obróbkę, wiem, że nawet fotografując 3 godzinną imprezę na obróbkę zdjęć muszę poświęcić około 6-7 godzin aby wyselekcjonować około 40 fotek które coś opowiadają i jest każda z nich częścią całości.

Nawet nie myślę a co dopiero miałbym się podjąć robić ślub plus wesele.
    Dla mnie ORKA gdzie ja bym jeszcze musiał ciągnąć pług.

Żadna cena mnie nie zdziwi jaką kasujecie, zresztą mnie chyba nie interesuje, po raz czwarty już śluby mam nadzieję nie brać.
    Pozdrawiam.

Uzależniony Awatar C80
    Miasto
    ZS

Domyślnie

Czasami przy okazji imprez masowych dochodzi do kuriozalnych sytuacji.

Dzisiaj i wczoraj w pewnym małym kurorcie organizowano turniej siatkówki kobiet. Wczoraj przy okazji eliminacji spokojnie stałem za bandami reklamowymi i robiłem fotki. Ponieważ pojawiłem się tam przypadkowo nie miałem ze sobą legitymacji prasowej. Oczywiście od razu pojawił się ochroniarz i nakazał mi okazanie jakiegoś papiera. Mówię, że nie mam ale jestem z tej i tej gazety i dodatkowo pewnego portalu internetowego. Nie przemówiło. Powiedziałem że szef ochrony mnie zna i potwierdzi że jestem dziennikarzem. Na to ochroniarz, że szefa nie ma a on go zastępuje i muszę mieć papier. Sugestię, że organizator też mnie zna zbyto zdaniem, że taką ma pracę i muszę mieć papier. No trudno, zmyłem się bo i tak miałem wrócić następnego dnia, a i koleś miał nieco rację.

Następnego dnia w tym samym miejscu można było stać bez problemów, i nawet ochrony nie było w zasięgu wzroku. Nikt nikogo nie sprawdzał ani nie przeganiał. Mimo, że to już był finał imprezy.

Jaki w tym morał? Jak się bierze ze sobą aparat to brać i legitymację prasową. Nawet gdyby była pewność, że się nie przyda.

Strona 15 z 33 PierwszyPierwszy ... 5131415161725 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów