Strona 9 z 36 PierwszyPierwszy ... 789101119 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 81 do 90 z 357

Wątek: Canon EOS 1000D

Pełne uzależnienie Awatar mxw
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Fan nr 1 Zobacz posta
    Imho fajny aparat.
    wg mnie też fajny aparacik

ale ma jedną wadę, która dla mnie całkowicie go eliminuje:
    there is no IR remote available for the 1000D

uuuuuu, pilot to podstawa....
    pozdro.,
    m.

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    frytek jeszcze nie smazy, ale idziemy w slusznym kierunku
    Kawy też nie parzy, do d... z takim aparatem, nie kupuję

Cytat Zamieszczone przez lempl Zobacz posta
    Jakby wszyscy bronili biadolić bez sensu jak McGyver, to by na forum przynajmniej 1/3 postów mniej było
    Fakt... podówczas pozostalibyśmy daleko w tyle za forum użytkowników konkurencyjnej marki ;-)
    Cytat Zamieszczone przez Fan nr 1 Zobacz posta
    Imho fajny aparat. Warto poczytać teraz wątek, w którym wrózono, jakie to fukcję będzie miał ( wykrywanie twarzy, filmy, brak trybów manualnych).
    Ja trafiłem tak w około połowie: http://canon-board.info/showpost.php...8&postcount=31 :-)
    Nie ukrywam że zdziwiły mnie w 1000D podgląd głębi ostrości oraz korekta siły błysku z poziomu body (która ułatwia korzystanie z tanich lamp z E-TTLem, oferowanych przez niezależnych producentów) ale tak jak napisał Kubaman kosztuje to widać tak niewiele, ze warto było dać.
    Generalnie Canon wypuścił bardzo fajny amatorski sprzęcik, nie tylko dla "migrujących" użytkowników kompaktów ale i dla nieco bardziej zaawansowanych amatorów, którym nie potrzeba zbyt wielu fps-ów i bardzo szybkiego AF.

P.S. Gdyby nie to że mam wciąż żywego 300D, myślałbym o zakupie 1000D jako aparatu rezerwowo-spacerowego.
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mxw Zobacz posta
    wg mnie też fajny aparacik

ale ma jedną wadę, która dla mnie całkowicie go eliminuje:
    there is no IR remote available for the 1000D

uuuuuu, pilot to podstawa....
    nie przesadzaj. kupujesz wtyczke mini-jacka za 1,50zl w elektronicznym, do tego dostajesz gratis trzy 20-centymetrowe kabelki. jak pojdziesz w srodku dnia to pan w elektronicznym Ci nawet od reki przylutuje - czarny do masy, czerwony i niebieski do "kanalow".

no i potem jedna para z czarnym robi za pol spust, a dolozenie trzeciego kabelka wyzwala migawke...

akurat w trzy- i czterocyfrowych EOS-ach wezyk spustowy to najmniejszy problem
    www albo tez flickr

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    akurat w trzy- i czterocyfrowych EOS-ach wezyk spustowy to najmniejszy problem
    Do landszaftu/architektury jak najbardziej, do pamiątkowych fot z autorem w roli głównej nieco gorzej. Niemniej rzeczywiście nie jest to duży problem, no bo ile się robi takich fot ?

Bywalec
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Dla mnie rozmiary body (małe) są atutem. Nie zamierzam kupować obiektywu dużo cięższego niż 70-200, a ten w połączeniu z 350D działa dobrze. Jako że mój obecny aparat zbliża się do kresu migawkowego, powinienem kupić następcę. Myślałem o 450D, ale jeśli 1000D będzie odpowiednio tańszy, a różnica w kodowaniu kolorów (12 wobec 14 bitów) nie będzie rzucać się w oczy (czyli w każdym przypadku będzie na korzyść nowego aparatu), wybiorę tę nowość. Ciekawi mnie jedynie jakość samej matrycy - to coś nowego, czy też już w jakimś modelu funkcjonuje...
    5dmkII, 24-70/2.8, 70-200/4 IS, 50/1.8 II, Samyang 500/8

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dolomity Zobacz posta
    Ciekawi mnie jedynie jakość samej matrycy - to coś nowego, czy też już w jakimś modelu funkcjonuje...
    Na 99% jest to matryca z 400D

Uzależniony Awatar FlatEric

Domyślnie

Tylko w kwestii formalnej...
    analogowe aparaty Canona były podzielone tak: entry-level EOS1000, amatorski EOS500/EOS300 pół profesjonalny EOS50/EOS30/EOS33, reporterski EOS5/EOS3 i profi EOS1.
    Nie. Podział był na popularne (albo entry level, jak kto woli - 5000, 3000), amatorskie (500,300), zaawansowane amatorskie (50, 30), półprofesjonalne (5, 3), profesjonalne (1).
    Mój analogowy EOS50 (...) posiadał trzy punkty AF, bez krzyża,
    Jak najbardziej z krzyżem, w środku - układ I+I.
    3,5 klatki na sekundę.
    2,5 kl.s.
    Do bajerów należących do klasy wyższej była na przykład możliwość przewinięcia kliszy i ochrona zdjęć przed naświetleniem przy przypadkowym otwarciu kasety.
    CO?!

Tym niemniej stały wzrost kolejnych generacji aparatów widać wyraźnie, wszak np. EOS 3000(N) to nic innego jak odświeżony EOS 500(N), czyli aparat w poprzedniej generacji o klasę wyższy. Z kolei EOS 300X sięgał już np. parametrami migawki aparatów klasy dwucyfrowej.

A 1000D wydaje mi się jak najbardziej słodkim aparatem, oferującym w zasadzie wszystkie potrzebne możliwości. Zależy też, oczywiście, kto co fotografuje - dla mnie na przykład zdjęcia seryjne w zasadzie są zbędne, raz w życiu tego użyłem i to raczej dla zabawy, więc nawet 1,5 kl./s w RAWie mnie nie kłopocze - zwłaszcza, że w jpg i tak jest szybciej. Bagnet jest metalowy, pomiar światła i ostrości swobodnie wybieralny - czego chcieć więcej. Także siedmiopunktowy AF uważam za bardziej niż wystarczający (jakoś dawniej robiło się z jednym-trzema punktami i nikt nie narzekał - a teraz zda się, że aparat mający mniej niż 9 w ogóle się do niczego nie nadaje)... No a wstępne podniesienie lustra (choćby i sprzężone z samowyzwalaczem) sprawia, że - jak dla mnie - nic temu aparatowi nie brakuje. Chyba się skuszę...

Pzdr

Grzesiu
    Ostatnio edytowane przez FlatEric ; 12-06-2008 o 10:35
    SX160 IS, a przedtem wadliwy A530 wymieniony w ramach gwarancji na wadliwy A550.
    Analogowy DeviantArt
    Wypociny formalne
    Wypociny techniczne

Początki nałogu Awatar senner
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

hej, to czym to się właściwie różni od 400d?..
    is w kicie, mniejszy trochę, przyciski nad monitorem od obsługi.. nie wiem, nosem? (w 400d przynajmnej można wygodnie lewą ręką bo są po lewej stronie lcd)
    karty SD, LV..
    wszystko i nic.

jak już ktoś już napisał - lustrzanka dla kompaktowców.

swoją drogą czekam aż powstanie kompakt z wymiennymi obiektywami. bo skoro mamy LV to nie trzeba lustra mechanicznej migawki i wizjera.. brakuej tylko wymiennych obiektywów i mamy to co najlepsze - łatwość obsługi kompaktu + wymienność obiektywów lustrzanek..

btw - to 'auto lighting optimizer' mi auto-PSem zalatuje..

!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez Skorpion Zobacz posta
    Mnie zastanawia jedna rzecz. W 350tce był dodatkowy wyświetlacz LCD; w 400D i 450tce są czujniki wyłączające LCD podczas zbliżania oka do wizjera. W 1000D nie widzę ani czujnika ani dodatkowego LCD... Zapomnieli dać ?

przecież jest LV to po co ci wizjer? :P
    Ostatnio edytowane przez senner ; 12-06-2008 o 12:53 Powód: Automerged Doublepost

in film we trust

Coś już napisał Awatar Skorpion
    Miasto
    SC

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez senner Zobacz posta
    przecież jest LV to po co ci wizjer? :P
    To po co dali lustro skoro jest LV ? ;p
    Ani do wizjera nie jest potrzebne, ani czujnikom AF bo przecież ostrość na zasadzie pomiaru kontrastu...
    EOS semi-pro + L + other lenses + tripod + speedlite flash + SanDisk CF Reader

Początki nałogu Awatar senner
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Skorpion Zobacz posta
    To po co dali lustro skoro jest LV ? ;p
    Ani do wizjera nie jest potrzebne, ani czujnikom AF bo przecież ostrość na zasadzie pomiaru kontrastu...
    otóż to. tak więc piszę :

Cytat Zamieszczone przez senner Zobacz posta
    swoją drogą czekam aż powstanie kompakt z wymiennymi obiektywami. bo skoro mamy LV to nie trzeba lustra mechanicznej migawki i wizjera.. brakuje tylko wymiennych obiektywów i mamy to co najlepsze - łatwość obsługi kompaktu + wymienność obiektywów lustrzanek..
    nam to w sumie nie potrzebne ale kompaktowcom..

in film we trust

Strona 9 z 36 PierwszyPierwszy ... 789101119 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów