Strona 8 z 36 PierwszyPierwszy ... 67891018 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 357

Wątek: Canon EOS 1000D

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

lektura tego wątku, oraz na Nikonie jak i artykułu na Optycznych wraz z komentarzami pod nim skutecznie zniechęcają do dalszego czytania internetu mimo, że pogoda podła.

Wszystkim super zawodowcom chciałbym przypomnieć kilka bardzo zapomnianych, a oczywistych faktów:

1) 15 lat temu posiadanie aparatu analogowego w Polsce oznaczało zazwyczaj Zenita, i była to marka dosyć powszechnie wśród amatorów lubiana. Był to również mój pierwszy aparat dający spore możliwości za małą cenę. Aparaty Canon czy Nikon to był prestiż.
    2) analogowe aparaty Canona były podzielone tak: entry-level EOS1000, amatorski EOS500/EOS300 pół profesjonalny EOS50/EOS30/EOS33, reporterski EOS5/EOS3 i profi EOS1. To co wypuścił Canon jest doskonale przerobione w erze analogowej i żaden domorosły analityk rynku nie wie lepiej od producenta co się może sprzedać a co nie.
    3) Mój analogowy EOS50 kupiony bardzo okazyjnie w USA za 800$ w 1995 roku (wtedy dolar był dwa razy droższy), aparat semi-pro posiadał trzy punkty AF, bez krzyża, pomiar centralny 9%, 3,5 klatki na sekundę. Do bajerów należących do klasy wyższej była na przykład możliwość przewinięcia kliszy i ochrona zdjęć przed naświetleniem przy przypadkowym otwarciu kasety. Zestaw w kicie był wyposażony w obiektyw micro usm 28-75, chyba najgorszy jaki znam. Nigdy w pełni nie wykorzystałem możliwości tego aparatu.
    4) EOS1000, skierowany do osób robiących na automacie z LV, czasami tylko pragnącymi poprawić wyniki przy zdjęciach na przykład pod słońce, w jaskini, w kopalni soli w Wieliczce itp, ma 20 razy więcej funkcji i udogodnień niż dwie klasy wyższy model EOS50 z analoga. To oczywiście znak czasów, ale litości - osobników piszących, że to wykastrowana wydmuszka jakoś w większości nie rozpoznaję z interesujących zdjęć.
    5) szczerze mówiąc 1000D to powinien być aparat dwa razy bardziej uproszczony, bo połowa funkcji będzie nieużywana. Widać, że to co dodano jest w zasadzie bez kosztu dla producenta. Taka cecha elektroniki.
    6) Eos 40D miał cenę list price bodajże 1300EUR, a kosztuje poniżej 3000pln.
    7) tu nie o komunię w Polsce chodzi, tylko o ludzi w Azji i USA jadących na wakacje, którzy zamiast zaawansowanego kompakta kupią sobie 1000D, a będą przy okazji mieli - obok nowych ciuchów, butów górskich i namiotu plażowego - bardzo fajny gadżet. Skoro można wydać 100EUR na plażowe pantofle w modnym kolorze, to nowy aparat będzie hitem.

P.S> pozdrowienia z deszczowej Norwegii
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

Początki nałogu Awatar Calliactis
    Miasto
    Kraków / Nowy Sącz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kubaman Zobacz posta
    lektura tego wątku, oraz na Nikonie jak i artykułu na Optycznych wraz z komentarzami pod nim skutecznie zniechęcają do dalszego czytania internetu mimo, że pogoda podła (...)
    Jak tu się nie zgodzić... Masz w pełni rację.
    Sam zaczynałem z Zenitem E, potem TTL, potem jeszcze kilka innych analogów a jak już miałem upragnionego D30 w 2002 roku, to byłem wniebowzięty, choć i on miał 1/3 funkcji i możliwości 1000D. Jedyne czego się obawiałem, to że będzie tam (uff) plastikowy, lub inny słabej jakości bagnet... - na tym mogli jeszcze okroić cenę...
    Na szczęście jest inaczej:

W tym momencie stoimy nad zakupem nowego korpusu dla narzeczonej - nie jest wykluczone, że będzie dla niej właśnie 1000D... choć to też zależy od ceny... jak mała różnica - to skusimy się na 450D...
    5D mkII | 17-40 f4L | 24-70 f2.8L | 85mm f1.8 USM | 580EX II | 430 EXII |
    rozdarty pomiędzy architekturą a fotografią...

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

lektura tego wątku, oraz na Nikonie jak i artykułu na Optycznych wraz z komentarzami pod nim skutecznie zniechęcają do dalszego czytania internetu mimo, że pogoda podła....
    Zwróć uwagę że na forum krytykowana jest dokładnie każda nowość Canona, a największą zajadłością cechują się wypowiedzi ludzi którzy zakupem premierowego sprzętu nie byli, nie są i nigdy nie będą zainteresowani. Gdy Canon wypuścił 400D całą rzesza krytykantów trąbiła jak to do niczego nie przyda się system czyszczenia matrycy i że na 100% nie będzie on działał. Praktyka wykazała ze działa całkiem fajnie i jakkolwiek nie eliminuje konieczności ręcznego czyszczenia matrycy to jednak w znaczący sposób ogranicza jej częstotliwość.
    Żelazny temat to tandetność obudów kolejnych modeli serii trzycyfrowej, tyle że wszyscy Ci eksperci od technologii tworzyw sztucznych zupełnie nie zwracają przy tym uwagi że jakoś nikt nie skarży się na ich w uszkodzenia w trakcie eksploatacji (a wątek o pękniętym 40D już był).
    A w krytykowaniu sprzętu obecnego już na rynku celują Ci którzy nigdy nie mieli go w rękach, z pewnym udziałem tych którzy co prawda mieli, ale nie potrafili użyć
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

lektura tego wątku, oraz na Nikonie (....)
    Niektóre opinie "analityków rynku" na forum nikona są nadzwyczaj dogłębne . Szkoda tylko, że w systemowym zaślepieniu nie dostrzegają kupy jaką wysmażył (i smaży nadal z powodzeniem) Nikon w postaci wykastrowanych do granic przyzwoitości korpsusów typu D40 czy wielka hipernowość D60 .
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Uzależniony Awatar bakulik
    Miasto
    Rumia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MacGyver Zobacz posta
    Zwróć uwagę że na forum krytykowana jest dokładnie każda nowość Canona, a największą zajadłością cechują się wypowiedzi ludzi którzy zakupem premierowego sprzętu nie byli, nie są i nigdy nie będą zainteresowani.
    Może ci narzekający są akcjonariuszami Canona i szczerze boją się klapy każdej nowości, obawiając się, że dostana po kieszeni?
    Pozdrawiam
    Łukasz Bakuła
    „Fotografia – to radość życia. Aparat nie został stworzony dla ludzi smutnych i skwaśniałych”. J. Płażewski

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Niektóre opinie "analityków rynku" na forum nikona są nadzwyczaj dogłębne . Szkoda tylko, że w systemowym zaślepieniu nie dostrzegają kupy jaką wysmażył (i smaży nadal z powodzeniem) Nikon w postaci wykastrowanych do granic przyzwoitości korpsusów typu D40 czy wielka hipernowość D60 .
    no to obejrzyj ta zabawke:
    http://yourphotoarchive.com/laugh.htm

frytek jeszcze nie smazy, ale idziemy w slusznym kierunku
    www albo tez flickr

Pełne uzależnienie

Domyślnie

A ja tam uwazam ze 1000D to bedzie hit. Bardziej niz 350D jest to odswiezone 400D (moje zdanie). Fakt ze 1.5 RAWow/s to nie demon predkosci - ale raczej wiekszasc na poczatek w JPGach robi zdjecia (ja tak mialem - po jakims czaie dojrzalem do RAWow). Myslalem ze bedzie to taka okrojona wersja jak np. D60/40 AF 3pkt itd. a tutaj naprawde mila niespodzianka. Za cene jaka ma byc bedzie to naprawde dobre body. Lepiej niz 350D z wolniejszym zapisem RAWow - dlaczego nie. Aczkolwiek sie nieskusze niestety - nastepna puszka to bedzie xxD albo 5D albo 1DmkIII "trzeba sie rozwijac w produkcji gniotow". Oglolnie popieram ten pomysl i moim zdaniem jest miejsce na rynku dla takich aparatow. Jesli teraz "dobry kompakt" bedzie kosztowal tyle co "lustrznaka" ot wiekszosc kupi lustrzanke poniewa jak mawiaja starzy gorale "zdjecia lepsze z lustrzanki" a to wiadomo napedza rynek - sprzedawcy od razu tele beda chieli wcisnac (55-200). Ludzie beda zadowoleni. (Na forum przybedzie watkow typu co mam kupic 1000D czy uzywany 400D lub tym podobne). Ja tam jeszcze raz uwazam ze dobrze Canon robi - poniewaz cena za lustrzanke bedzie dobra (zeby sie tylko nie odbilo wzrostem cen za modele wyzsze).

Uzależniony

Domyślnie

Jakby wszyscy bronili biadolić bez sensu jak McGyver, to by na forum przynajmniej 1/3 postów mniej było

PS: A, że macie z Kubamanem racje, to inna sprawa??:

Pełne uzależnienie Awatar wojkij
    Miasto
    Meksyk Europy

Domyślnie

5) szczerze mówiąc 1000D to powinien być aparat dwa razy bardziej uproszczony, bo połowa funkcji będzie nieużywana. Widać, że to co dodano jest w zasadzie bez kosztu dla producenta. Taka cecha elektroniki.
    Niezla opcja bylby aparat z plastikowym bagnetem i szczatkowym wizjerem/bez wizjera + jeszcze kilka ciec typu punkty af, servo, pomiar, itd za np 300$

Zabilo by im to kompakty ale hit by byl z tego murowany

Początki nałogu Awatar Fan nr 1
    Miasto
    Bielsko Biała

Domyślnie

Imho fajny aparat. Warto poczytać teraz wątek, w którym wrózono, jakie to fukcję będzie miał ( wykrywanie twarzy, filmy, brak trybów manualnych).
    Być może wprowadzenie tego modelu oznacza, że następca 450D będzie miał ergonomiczniejszą i wykonaną z lepszej jakości materiałów obudowę :-)

Strona 8 z 36 PierwszyPierwszy ... 67891018 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów