w konwerterach nie ma szkła? pytam bo nie wiem.
w konwerterach nie ma szkła? pytam bo nie wiem.
Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj
Masz racje, ale nie do konca
Pomijam sprawe ceny, ale pierscienie to nie tylko troche rury i drutu
Wszystkie wady tanich pierscieni (np kenko) wychodza wraz z laczeniem pierscieni w wieksze zestawy. Przykladowa podpinajac 100/2,8 makro pod 4 pierscienie Kenko musze juz miedzy sanki makro a koniec obiektywu wlozyc kawalek gumku do mazania zeby podtrzymywala mi obiektyw. Bez tego usprawnienia obiektyw opada na tyle (brak sztywnosci zestawu) ze pojawia sie delikatna winieta w dwoch górnych rogach kadru.
Cynig,
czy sprawdzałeś, jak analogicznie długi tunel złożony z pierścieni Canona by się sprawował? Mi 3 pierścienie Kenko nie winietują. Nigdy nie podłączałem większej ilości. Zresztą już się chyba zaczyna wtedy robić ciemno? Jak potrzeba takich ekstremalnych powiększeń, to już chyba warto pomyśleć o Canon MP-E 65mm zamiast bawić się pierścionkami.
BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie
Osobiscie takiego zestawu pierscieni nie uzywalem, znam to jedynie z opinii jednego ze znajomych bawiacych sie w makro i dysponujacych 3 pierscieniami canonowskimi.
Dla uscislenia nie jest to normalne winietowanie jak na szerokich katach tylko sciemnienie 2 gornych rogow (pisze to tylko dlatego zeby za chwile ktos czytajac watek "po lebkach" nie wysnul wniosku ze pierscienie kenko winietuja)
Jasne ze robi sie ciemniej, ale dawalem sobie rade ostrzac manualnie i na EOS30 i na EOS 20d i oczywiscie teraz na 5d
Pierscienie daja mi mozliwosc podpinania czasami ciut dluzszych ogniskowych a poza tym jak zaczynalem zabawe z makro to o MP-E 65 jeszcze nikt nie slyszal![]()