Strona 9 z 12 PierwszyPierwszy ... 7891011 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 81 do 90 z 114

Wątek: Pierścienie pośrednie

Titanus
    Guest

Domyślnie Pierścienie Pośrednie

Nie mogłem znaleźć więc założyłem.

Obecnie do makro używam Tokiny 100/2,8 i czekam właśnie na pierścienie pośrednie i "ring flesha".
    Nie miałem jeszcze do czynienie z pieścieniami i w związku z tym czy mógłby mi ktoś wyjaśnić jaki one mają wpływ na expozycje?
    Zastanawiam się też co sięstanie jeśli np załozymy pierścienie do jakiegoś tele.. Czy nie zadziałą to jak konwerter... tylko, że zmniejszy GO?
    I jeszcze sięchciałem dowiedzieć jak mogę obliczyćskalę odwzorowania przy pierścieniach. obecnie mam 1:1 w mojej tokince. (przy minimalnej odległości oczywście)
    Z góry dzieki za pomoc.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków/Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Titanus Zobacz posta
    Nie miałem jeszcze do czynienie z pieścieniami i w związku z tym czy mógłby mi ktoś wyjaśnić jaki one mają wpływ na expozycje?
    Rule of Thumb mówi, że przy skali 1:1 efektywna jasność jest dwukrotnie mniejsza (o 2 działki) od nominalnej - czyli dla maksymalnej skali "natywnej" Twojego obiektywu masz ekspozycję jak dla f/5.6 dla otwartego obiektywu. Dla pierścieni lub mieszka... dalej tą metodą (2:1 -> jak dla f/11 przy otwartym obiektywie)
    Zastanawiam się też co sięstanie jeśli np załozymy pierścienie do jakiegoś tele.. Czy nie zadziałą to jak konwerter... tylko, że zmniejszy GO?
    Zabierze Ci możliwość ostrzenia na nieskończoność - to jest podstawowa różnica. Ogniskowa pozostanie bez zmian, a skala odwzorowania się zwiększy.
    I jeszcze sięchciałem dowiedzieć jak mogę obliczyćskalę odwzorowania przy pierścieniach. obecnie mam 1:1 w mojej tokince. (przy minimalnej odległości oczywście)
    Krótkie poszukiwanie (google na Forum) i znalazłem tę stronę:
    http://www.fotografia-przyrodnicza.art.pl/porady.php
    Ostatnio edytowane przez HuleLam ; 27-01-2009 o 10:37
    Fotograf platoniczny

Pełne uzależnienie Awatar mate00sh
    Miasto
    Warszawa & Mysiadło

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez HuleLam Zobacz posta
    ... efektywna jasność jest dwukrotnie mniejsza (o 2 działki)...
    2 działki oznaczają czterokrotny spadek ilości światła.
    Tu masz fajny przewodnik Marka Wyszomirskiego na temat makrofotografii, opisujący ten temat:
    http://galeria-zdjec.pl/ksiazki/Makrofotografia.pdf
    "Aparat fotograficzny jest dla artysty kolejnym narzędziem. Jeżeli się nad tym zastanowić, to jest to mechanizm podobny do skrzypiec. To artysta jest w stanie tworzyć sztukę nie aparat." - Brett Weston

Titanus
    Guest

Domyślnie

OK. Dzięki wielkie za pomoc... Materiały naprawdę fajne.
    Ale pwiedzcie jeszcze mi jedno... spadek światła o którym piszecie tyczy się jakiego zestawu pierścieni bo mój zestaw to 13mm, 21mm, 31mm więc piszecie o całym komplecie skręconym razem czy może tylko o jednym z nich?

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków/Szczecin

Domyślnie

OK. Dzięki wielkie za pomoc... Materiały naprawdę fajne.
    Ale pwiedzcie jeszcze mi jedno... spadek światła o którym piszecie tyczy się jakiego zestawu pierścieni bo mój zestaw to 13mm, 21mm, 31mm więc piszecie o całym komplecie skręconym razem czy może tylko o jednym z nich?
    mate00sh - dzięki za poprawkę . Na marginesie - książkowy poradnik Marka Wyszomirskiego jest pewnie rozwinięciem tego, który ja podlinkowałem
    Titanus - to zależy od wyciągu, natywnej skali odwzorowania, ogniskowej obiektywu.
    Przykładowo:
    1. Dla obiektywu 100mm, który masz, natywna skala odwzorowania wynosi 1:1, przy efektywnej jasności f/5.6.
    2. Dla tego obiektywu dodanie 100mm wyciągu (mieszek lub pierścienie) zwiększy skalę do 2:1, zmniejszy efektywną jasność do f/11.
    3. Zatem dla Twojego zestawu w całości (64mm) spadek będzie o ok. 1,5-1.7 działki.
    Fotograf platoniczny

Titanus
    Guest

Domyślnie

Czyli tak na dobrą sprawę pierścienie mają największe saztosowanie do obiektywów które mają ogniskową około 60mm bo skręcając cały komplet razem uzyskujemy wzrost skali odwzorowania o około 100%.
    W moim przypadku przy 100mm i 64mm pierścieni uzyskam tylko około 64% zwiekszenia skali więc bez rewelacji... ;]
    OK dziękuję wszystkim za pomoc. Poczekam aż się jakie robactwo pojawi i zobaczę jakie efekty mogę uzyskać.

Domyślnie

Czyli tak na dobrą sprawę pierścienie mają największe saztosowanie do obiektywów które mają ogniskową około 60mm bo skręcając cały komplet razem uzyskujemy wzrost skali odwzorowania o około 100%.
    W moim przypadku przy 100mm i 64mm pierścieni uzyskam tylko około 64% zwiekszenia skali więc bez rewelacji... ;]
    OK dziękuję wszystkim za pomoc. Poczekam aż się jakie robactwo pojawi i zobaczę jakie efekty mogę uzyskać.
    Pamiętaj też że im krótsza ogniskowa tym bliżej musisz się zbliżyć obiektywem do przedmiotu i w tym przypadku wzrost mm daje Ci większą wygodę/szansę na to że np robal się nie wystraszy ;-)

Coś już napisał
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez HuleLam Zobacz posta
    Rule of Thumb
    Zabierze Ci możliwość ostrzenia na nieskończoność - to jest podstawowa różnica. Ogniskowa pozostanie bez zmian, a skala odwzorowania się zwiększy.
    Moje pytanie właśnie nie o zmianę skali odwzorowania lecz o wpływ na zakres odległości na którą mogę wyostrzyć. Mam obiektyw 400mm z możliwością ostrzenia 4m - nieskończoność. Te 4m to troszkę za dużo… jaki muszę zastosować pierścień by móc ostrzyć od 2m, i jaka będzie wtedy maksymalna odległość ostrzenia?
    50D Kit, canon 400 F2.8 L
    http://www.jaroslawwlazly.pl

Uzależniony Awatar FlatEric

Domyślnie

Ze wzoru 1/f = 1/a' + 1/a wynika mi orientacyjnie, że obiektyw 400 mm wydłuża się do ostrzenia na 3,6 m (jako, że to wzór liczący od teoretycznego środka układu optycznego, nie matrycy) o ok. 5 cm, do ogniskowania na 1,6 m potrzebuje mniej więcej 13,5 cm, czyli ~8,5 cm pierścieni.

A maksymalna odległość ogniskowania dla 13,5 cm pierścieni wyniesie ledwo 276 cm.

Pzdr

Grzesiu
    Ostatnio edytowane przez FlatEric ; 21-02-2009 o 00:41
    SX160 IS, a przedtem wadliwy A530 wymieniony w ramach gwarancji na wadliwy A550.
    Analogowy DeviantArt
    Wypociny formalne
    Wypociny techniczne

Coś już napisał Awatar krzysiek187
    Miasto
    Waw

Domyślnie

a co poweicie na Canona 100 macro + Rynox 250?
    dobry zestaw?
    30D | Canon 10-22 | Canon 100 macro | Canon 28-135 | Helios 52 | jakis Manfrotto sie znajdzie |

majne zdjecisza

Strona 9 z 12 PierwszyPierwszy ... 7891011 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów