Strona 7 z 12 PierwszyPierwszy ... 56789 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 114

Wątek: Pierścienie pośrednie

Pełne uzależnienie Awatar schabu
    Miasto
    Rzeszów

Domyślnie

w konwerterach nie ma szkła? pytam bo nie wiem.
    Na której strefie chcesz dostać porannego tosta?

fotografia biznesowa

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolaj Zobacz posta
    ...
    BTW - Czy ktokolwiek na forum używa oryginalnych pierścieni Canona? Odnoszę wrażenie, że one w ogóle nie istnieją w rzeczywistości poza folderami reklamowymi.
    Ja mam jeden taki pierścień :-)
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez schabu Zobacz posta
    w konwerterach nie ma szkła? pytam bo nie wiem.
    W konwenterach (1.4x 2x itp.) jest szkło, w pierścieniach pośrednich nie ma.
    Smiena 8M

Uzależniony Awatar CYNIG
    Miasto
    Łaziska Górne

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Misiaque Zobacz posta
    A ile to coś jest warte? Ile są warte hiperzaawansowane kawałki druta lub kabla i styki? Brr, z tymi pierścieniami to spore przegięcie.
    Masz racje, ale nie do konca
    Pomijam sprawe ceny, ale pierscienie to nie tylko troche rury i drutu
    Wszystkie wady tanich pierscieni (np kenko) wychodza wraz z laczeniem pierscieni w wieksze zestawy. Przykladowa podpinajac 100/2,8 makro pod 4 pierscienie Kenko musze juz miedzy sanki makro a koniec obiektywu wlozyc kawalek gumku do mazania zeby podtrzymywala mi obiektyw. Bez tego usprawnienia obiektyw opada na tyle (brak sztywnosci zestawu) ze pojawia sie delikatna winieta w dwoch górnych rogach kadru.

dazz
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez CYNIG Zobacz posta
    Wszystkie wady tanich pierscieni (np kenko) wychodza wraz z laczeniem pierscieni w wieksze zestawy. Przykladowa podpinajac 100/2,8 makro pod 4 pierscienie Kenko musze juz miedzy sanki makro a koniec obiektywu wlozyc kawalek gumku do mazania zeby podtrzymywala mi obiektyw. Bez tego usprawnienia obiektyw opada na tyle (brak sztywnosci zestawu) ze pojawia sie delikatna winieta w dwoch górnych rogach kadru.

Cenna uwaga Cynig! Sam zastanawiam się czy kupić te Kenko czy oryginalne Canona, których nigdy nie widziałem na żywo. Potrzeba mi właśnie takich uwag, jak macie inne PRAKTYCZNE uwagi to dawajcie

Uzależniony Awatar CYNIG
    Miasto
    Łaziska Górne

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dazz Zobacz posta
    Cenna uwaga Cynig! Sam zastanawiam się czy kupić te Kenko czy oryginalne Canona, których nigdy nie widziałem na żywo. Potrzeba mi właśnie takich uwag, jak macie inne PRAKTYCZNE uwagi to dawajcie
    Jesli moge doradzic to wobec horrendalnej ceny pierscieni canona proponuje kupic kenko, godzac sie z ich niedogodnosciami (ten kawalek gumki czy zwitka kawalka karimaty nie jest az tak uciazliwy).

Bywalec Awatar sfw
    Miasto
    Mińsk Maz.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez CYNIG Zobacz posta
    To dziwne,

Ja swój zestaw kenko podłączałem pod 20D wcześniej a aktualnie 40D wraz z 300/4 L IS i 70-200/2,8 L IS i nie zauważyłem żadnych luzów ... Może sprawdź czy sa prawidłowo skręcone?

pzdr

Uzależniony Awatar CYNIG
    Miasto
    Łaziska Górne

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sfw Zobacz posta
    To dziwne,

Ja swój zestaw kenko podłączałem pod 20D wcześniej a aktualnie 40D wraz z 300/4 L IS i 70-200/2,8 L IS i nie zauważyłem żadnych luzów ... Może sprawdź czy sa prawidłowo skręcone?

pzdr
    Skrecone sa prawidlowo
    Problem sie zaczyna przy min 3 pierscieniach, przy podpiecie 5 czy 6 jest juz bardzo dokuczliwy. Fakt ze swoje pierscienie uzywam kilka lat, ale w koncu nie jest to sprzet ktory kupuje sie na jeden sezon.

Pełne uzależnienie Awatar Kolaj
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cynig,

czy sprawdzałeś, jak analogicznie długi tunel złożony z pierścieni Canona by się sprawował? Mi 3 pierścienie Kenko nie winietują. Nigdy nie podłączałem większej ilości. Zresztą już się chyba zaczyna wtedy robić ciemno? Jak potrzeba takich ekstremalnych powiększeń, to już chyba warto pomyśleć o Canon MP-E 65mm zamiast bawić się pierścionkami.
    BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie

Uzależniony Awatar CYNIG
    Miasto
    Łaziska Górne

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolaj Zobacz posta
    Cynig,

czy sprawdzałeś, jak analogicznie długi tunel złożony z pierścieni Canona by się sprawował? Mi 3 pierścienie Kenko nie winietują. Nigdy nie podłączałem większej ilości. Zresztą już się chyba zaczyna wtedy robić ciemno? Jak potrzeba takich ekstremalnych powiększeń, to już chyba warto pomyśleć o Canon MP-E 65mm zamiast bawić się pierścionkami.
    Osobiscie takiego zestawu pierscieni nie uzywalem, znam to jedynie z opinii jednego ze znajomych bawiacych sie w makro i dysponujacych 3 pierscieniami canonowskimi.

Dla uscislenia nie jest to normalne winietowanie jak na szerokich katach tylko sciemnienie 2 gornych rogow (pisze to tylko dlatego zeby za chwile ktos czytajac watek "po lebkach" nie wysnul wniosku ze pierscienie kenko winietuja )

Jasne ze robi sie ciemniej, ale dawalem sobie rade ostrzac manualnie i na EOS30 i na EOS 20d i oczywiscie teraz na 5d

Pierscienie daja mi mozliwosc podpinania czasami ciut dluzszych ogniskowych a poza tym jak zaczynalem zabawe z makro to o MP-E 65 jeszcze nikt nie slyszal

Strona 7 z 12 PierwszyPierwszy ... 56789 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów