Cytat Zamieszczone przez Krzychu Zobacz posta
Które to - mam nadzieję że tej lekcji na medycynie nie ominąłeś - się adaptują (do obciążeń)... Większość ludzi którzy z głową ćwiczą mają kilka razy mocniejsze kości niż ludzie którzy nie ćwiczą (powód - patrz wyżej), podobnie ze stawami...
Oczywiscie na etiologie chorob ukladu kostno-stawowego moze sie skladac bardzo wiele czynnikow. Wszystko zalezy od uwarunkowan indywidualnych kazdego czlowieka. Jednych stawy reaguja gorzej innych lepiej. Oczywiscie zalezy co sie takiego robi, gdyz samo chodzenie na silownie i bieganie rekreacyjne(choc szczerze nie wiem jakie praktykujesz) przy takim wskazniku BMI nie jest strasznie grozne. co innego ludzie grajacy bardzo intensywnie i czesto w kosza, ktorzy maja wysoki BMI, i ktorzy stawy kolanowe nadwyrezaja na maxa przy wyskokach, szybkich zmianach kierunku biegu etc. widac ze duzo koszykarzy posiada opaski na kolanach. jakby nie bylo to jest temat rzeka i mozna byloby tu dyskutowac i dyskutowac. kazdy organizm jest inny i kazdy organizm ma swoje granice wytrzymalosci. Jesli chodzi o Kolege "Oskarkowy" to ja tylko wysnulem taka hipoteze odnosnie stawow i koscca, nie mowie ze bedziesz musial nosic opaski na kolanach w przyszlosci, podaje tylko przypuszczenie, iz cos takiego moze miec miejsce ale nie koniecznie musi sie wydarzyc, wszystko zalezy od organizmu. A tak z ciekawosci to jakie badania skladaja sie na badania okresowe, ktore sam robisz we wlasnym zakresie ? pozdrawiam.