Strona 48 z 79 PierwszyPierwszy ... 38464748495058 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 471 do 480 z 790

Wątek: 70-200 f/4 L IS czy 70-200 f/2.8 L

Uzależniony
    Miasto
    3miasto

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pan.kolega Zobacz posta
    Tutaj, jako wlasciciel f/4 czuje sie obrazony. To ja nabylem tania replike? Za te sama cene co ten z torby profesjonalisty?
    Hej hej - Panie Kolego!

Jesli już czujesz się Pan obrażony - miej Pan pretensję do Canona :-)
    Nie nabyłeś "repliki"!
    Nabyłeś pełnowartościowy obiektyw ale - z i n n e j p ó ł k i niż 2.8L. I - naprawdę - nie tylko "innej półki cenowej".
    Gdyby było inaczej - f4L z a s t ą p i ł b y f2.8L ....
    I chyba nie zasugerujesz że Canon postanowił potraktować fanów 2.8L - jako "snobów do dojenia"?
    A licząc się z grupą klientów ... no - m n i e j zdesperowanych - wypuścił dla nich TAKI SAM OBIEKTYW za duużo mniejsze pieniądze (dla niepoznaki maskując ten manewr "głupią" zmianą 2.8 na 4?

Natomiast jesli zapłaciłeś za f4 tyle samo co za f2.8 - no to nie wiem co ci poradzić by nie kpić z tej ...tragedii?

Z ogromną przyjemnością podpisuję sie oburącz pod resztą postu.
    Przypadkowość głębi ostrości zdjęć robionych bardzo jasnymi szkłami - jest dla mnie niepojęta. I ten entuzjazm kibiców: portret zrobiony jasną stałką gdzie ostry jest...czubek nosa! I - entuzjazm, zachwyty!
    Oglądam tu z ogromną przyjemnością prace kolegów wzorcowo wręcz operujących tym na co super jasne szkła pozwalają. P o z w a l a j ą - to nie znaczy że zaraz tylko z tego trzeba korzystać.
    ale - ad rem.
    Reasumując.
    Tak jak powstanie seri obiektywów EF-S jest wynikiem powstania rynku apartów "z przelicznikiem" - tak seria "tanich eLek" jest dostosowaniem oferty do potrzeb rynku - wraz ze wzrostem dostepności tanich lustrzanek wzrosło zapotrzebowanie na obiektywy lepszej niż "popular" klasy.
    Nie bez znaczenia jest obniżenie kosztów projektowania nowych szkieł.

Przy okazji - niezwykle mnie ciekawi opinia użytkowników: 4L na FF.

Początki nałogu Awatar yogi-bear
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Test z optyki: Roznica miedzy GO z bliska przy f/2.8 i przy f/4 to np. 4.8 mm kontra 6.8 mm. Jezeli wymagasz 4.8 a 6.8 jest za wiele, to slusznie wybrales grubszy obiektyw. (o ile roznica jest rzeczywiscie caly stop, a prawdopodobnie jest mniej)

Test dobrego smaku: Dla mnie te ostre oczka-mydlane uszka, ostre rzeski-rozmazane brewki ---- to kicz. Ciekawe bylo kiedy widzialem pierwszy raz, za 179 razem, stosowane bez sensu, jak leci -- banal. Nie zawsze trzeba sie w te oczy tak wbijac (to niby wrota do duszy, nieprawdaz, wiec slicznie wyglada).
    Czy Ty kiedykolwiek fotografowałeś czymś innym niż 70-200 f/4L ? Jeśli dla Ciebie jedyną różnicą między f/4 a f/2.8 jest "szerokość obszaru ostrości" to wybacz...

Pełne uzależnienie Awatar pan.kolega

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez hekselman Zobacz posta
    Natomiast jesli zapłaciłeś za f4 tyle samo co za f2.8 - no to nie wiem co ci poradzić by nie kpić z tej ...tragedii?

Prosze pamietac, ze porownujemy w tym watku dwa konkretne produkty: EF 70-200 f/4 IS i stary EF 70-200 f/2.8. Ta sama cena, biorac pod uwage , ze f/4 jest sprzedawany bez pierscienia do statywu, ale to groszowe roznice.

Od wczoraj mamy rebaty (40, 75, 0, 125), i ceny w USA sa takie: 560, 1025, 1190, 1574. Ten nieszczesny pierscien jest ceniony na ponad $100, czyli dla Canona IS albo 1 stop nominalny (niekoniecznie realny) wzrost swiatla kosztuje tyle samo: ok $400.

Z pomiarow PopPhoto wynika, ze zmierzony otwor w f/2.8 IS jest 2.94, a otwor w f/4 IS jest 3.54.

To jest roznica 0.54 EV.

Bywalec Awatar RafalTK
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Z pomiarow PopPhoto wynika, ze zmierzony otwor w f/2.8 IS jest 2.94, a otwor w f/4 IS jest 3.54.

To jest roznica 0.54 EV.
    i co tu wiecej dodawać
    czarny aparat z białym obiektywem ...

Uzależniony Awatar VanMurder

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez RafalTK Zobacz posta
    i co tu wiecej dodawać
    racja panowie tylko brać 4L...

Uwaga zamienię 70-200L 2.8 (bez IS'a) na 70-200L 4 IS, (jak trzeba to dopłacę ) Pan Kolega przekonał mnie jakim skończonym idiotą byłem zakupując ten obiektyw ...

Bywalec Awatar RafalTK
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez VanMurder Zobacz posta
    racja panowie tylko brać 4L...

Uwaga zamienię 70-200L 2.8 (bez IS'a) na 70-200L 4 IS, (jak trzeba to dopłacę ) Pan Kolega przekonał mnie jakim skończonym idiotą byłem zakupując ten obiektyw ...
    VanMurder powiem ci tylko że mnie to cieszy... Pewnie że 2.8 i tak ma lepsze światło ale dla mnie 4IS to wystarczający okular... Ty preferujesz tylko 2.8 ew. 2.8IS i dobrze, każdy bierze to czego potrzebuje i to co jest dla niego najlepsze pod względem osiągi/cena.

Uzależniony Awatar VanMurder

Domyślnie

VanMurder powiem ci tylko że mnie to cieszy... Pewnie że 2.8 i tak ma lepsze światło ale dla mnie 4IS to wystarczający okular... Ty preferujesz tylko 2.8 ew. 2.8IS i dobrze, każdy bierze to czego potrzebuje i to co jest dla niego najlepsze pod względem osiągi/cena.
    nie naprawdę się przekonałem oddam nawet za darmo ciężką grubą nieostra i drogą rurę, która tak naprawę to pewnie jest 3.5 a nie 2.8 - brrr.
    że ja taki durny byłem i dałem się nabrać i przepłacić za to dziadostwo - normalnie nigdy sobie nie wybaczę ...

Bywalec Awatar RafalTK
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Dobra, to inaczej. Po ostatnich postach to stwierdzam, że admini powinni wprowadzić coś takiego: mówisz że nie potrzebujesz 5D ani 70-200 f/2.8 IS to dostajesz bana ...

Początki nałogu

Domyślnie

Po części to pan.kolega ma racje jak i van murder (no i reszta z obozu f4IS i 2.8). Moim zdaniem większość osób zapomniała o najważniejszej kwestii w fotografi: Zdjęcia robi FOTOGRAF. Fakt, że słabe szkła ograniczają kreatywność jak i jakość wykonania zdjęcia, ale tutaj przychodzi pytanie: do jakich zdjęć ja potrzebuję obiektyw. Nie jest wykluczone, że fotograf-profesjonalista wybierze F4 IS bo takie mu potrzebne i z 2.8 nie korzysta z różnych powodów jak i nie wykluczone, że amator nie wybierze 2.8 IS bo chce stać go i potrafi wykorzystać możliwości tego obiektywu.

Dla mnie L to półka L a nie L dla amatora, L dla profesjonalisty. Z tego co pamiętam w innych postach wielu z Was określa siebie jako amatorów, a biega z "profesjonalnymi" rurami i odwrotnie. Wg. mnie powinno się dobierać obiektyw na miarę swoich potrzeb i możliwości finansowych, a nie na temat teorii, jakiejś hierarchii amator/profi czy co można z danym obiektywem zrobić jak będą takie i owakie warunki, w których dana osoba nigdy się nie znajdzie.

Pozdrawiam

Początki nałogu Awatar yogi-bear
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Dobra, to inaczej. Po ostatnich postach to stwierdzam, że admini powinni wprowadzić coś takiego: mówisz że nie potrzebujesz 5D ani 70-200 f/2.8 IS to dostajesz bana ...
    Nikt nie gniewa się za to, że nie potrzebujesz 5D czy 70-200 2.8. Chodzi tylko o sposób w jaki przekonujesz innych do swoich racji. Coś typu "f/4 jest lepszy bo ja go mam". Kupiłeś f/4, cieszymy się razem z Tobą, poważnie! ;-)

Strona 48 z 79 PierwszyPierwszy ... 38464748495058 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów