Pokaż wyniki od 1 do 10 z 790

Wątek: 70-200 f/4 L IS czy 70-200 f/2.8 L

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar pan.kolega

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez VanMurder Zobacz posta
    przy głębi ostrości nie chodziło mi o taką by rozmazać tło - bo to można zrobić nawet przy f8, w swoich pracach wymagam by głębia była liczona w milimetrach tak żeby np tylko oczy były ostre a nos i uszy już nie

prawdą jest że EF 70-200mm f/2.8L USM to obiektyw który ma swoje miejsce w torbie każdego profesjonalisty a f/4L to tania replika stworzona na potrzeby rynku ...
    ...
    Tutaj, jako wlasciciel f/4 czuje sie obrazony. To ja nabylem tania replike? Za te sama cene co ten z torby profesjonalisty? No tak, f/2.8 Canon stworzyl w duchu poswiecenia i w sluzbie na polu z poczucia obowiazku wobec profesjonalistow, a f/4 to pikus bo to _tylko_ dla rynku.... A wiadomo w jakiej pogardzie Canon ma rynek....;-)

Test z optyki: Roznica miedzy GO z bliska przy f/2.8 i przy f/4 to np. 4.8 mm kontra 6.8 mm. Jezeli wymagasz 4.8 a 6.8 jest za wiele, to slusznie wybrales grubszy obiektyw. (o ile roznica jest rzeczywiscie caly stop, a prawdopodobnie jest mniej)

Test dobrego smaku: Dla mnie te ostre oczka-mydlane uszka, ostre rzeski-rozmazane brewki ---- to kicz. Ciekawe bylo kiedy widzialem pierwszy raz, za 179 razem, stosowane bez sensu, jak leci -- banal. Nie zawsze trzeba sie w te oczy tak wbijac (to niby wrota do duszy, nieprawdaz, wiec slicznie wyglada).

Przyklady - brzydkie zdjecia z EF 70-20 f/4 IS - ostre oczy, nieostry nos, jedno oko na Maroko, ostre oko-nieostra brew. Nie trzeba f/2.8, wystarczy f/4, zeby stworzyc kicz.

http://cid-2c08722f22582772.skydrive...G_0599eyes.JPG

http://cid-2c08722f22582772.skydrive.../IMG_0594s.JPG

http://cid-2c08722f22582772.skydrive.../IMG_0591s.jpg
    Ostatnio edytowane przez pan.kolega ; 19-05-2008 o 06:27 Powód: Automerged Doublepost

Uzależniony
    Miasto
    3miasto

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pan.kolega Zobacz posta
    Tutaj, jako wlasciciel f/4 czuje sie obrazony. To ja nabylem tania replike? Za te sama cene co ten z torby profesjonalisty?
    Hej hej - Panie Kolego!

Jesli już czujesz się Pan obrażony - miej Pan pretensję do Canona :-)
    Nie nabyłeś "repliki"!
    Nabyłeś pełnowartościowy obiektyw ale - z i n n e j p ó ł k i niż 2.8L. I - naprawdę - nie tylko "innej półki cenowej".
    Gdyby było inaczej - f4L z a s t ą p i ł b y f2.8L ....
    I chyba nie zasugerujesz że Canon postanowił potraktować fanów 2.8L - jako "snobów do dojenia"?
    A licząc się z grupą klientów ... no - m n i e j zdesperowanych - wypuścił dla nich TAKI SAM OBIEKTYW za duużo mniejsze pieniądze (dla niepoznaki maskując ten manewr "głupią" zmianą 2.8 na 4?

Natomiast jesli zapłaciłeś za f4 tyle samo co za f2.8 - no to nie wiem co ci poradzić by nie kpić z tej ...tragedii?

Z ogromną przyjemnością podpisuję sie oburącz pod resztą postu.
    Przypadkowość głębi ostrości zdjęć robionych bardzo jasnymi szkłami - jest dla mnie niepojęta. I ten entuzjazm kibiców: portret zrobiony jasną stałką gdzie ostry jest...czubek nosa! I - entuzjazm, zachwyty!
    Oglądam tu z ogromną przyjemnością prace kolegów wzorcowo wręcz operujących tym na co super jasne szkła pozwalają. P o z w a l a j ą - to nie znaczy że zaraz tylko z tego trzeba korzystać.
    ale - ad rem.
    Reasumując.
    Tak jak powstanie seri obiektywów EF-S jest wynikiem powstania rynku apartów "z przelicznikiem" - tak seria "tanich eLek" jest dostosowaniem oferty do potrzeb rynku - wraz ze wzrostem dostepności tanich lustrzanek wzrosło zapotrzebowanie na obiektywy lepszej niż "popular" klasy.
    Nie bez znaczenia jest obniżenie kosztów projektowania nowych szkieł.

Przy okazji - niezwykle mnie ciekawi opinia użytkowników: 4L na FF.

Pełne uzależnienie Awatar pan.kolega

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez hekselman Zobacz posta
    Natomiast jesli zapłaciłeś za f4 tyle samo co za f2.8 - no to nie wiem co ci poradzić by nie kpić z tej ...tragedii?

Prosze pamietac, ze porownujemy w tym watku dwa konkretne produkty: EF 70-200 f/4 IS i stary EF 70-200 f/2.8. Ta sama cena, biorac pod uwage , ze f/4 jest sprzedawany bez pierscienia do statywu, ale to groszowe roznice.

Od wczoraj mamy rebaty (40, 75, 0, 125), i ceny w USA sa takie: 560, 1025, 1190, 1574. Ten nieszczesny pierscien jest ceniony na ponad $100, czyli dla Canona IS albo 1 stop nominalny (niekoniecznie realny) wzrost swiatla kosztuje tyle samo: ok $400.

Z pomiarow PopPhoto wynika, ze zmierzony otwor w f/2.8 IS jest 2.94, a otwor w f/4 IS jest 3.54.

To jest roznica 0.54 EV.

Bywalec Awatar RafalTK
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Z pomiarow PopPhoto wynika, ze zmierzony otwor w f/2.8 IS jest 2.94, a otwor w f/4 IS jest 3.54.

To jest roznica 0.54 EV.
    i co tu wiecej dodawać
    czarny aparat z białym obiektywem ...

Uzależniony Awatar VanMurder

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez RafalTK Zobacz posta
    i co tu wiecej dodawać
    racja panowie tylko brać 4L...

Uwaga zamienię 70-200L 2.8 (bez IS'a) na 70-200L 4 IS, (jak trzeba to dopłacę ) Pan Kolega przekonał mnie jakim skończonym idiotą byłem zakupując ten obiektyw ...

Bywalec Awatar RafalTK
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez VanMurder Zobacz posta
    racja panowie tylko brać 4L...

Uwaga zamienię 70-200L 2.8 (bez IS'a) na 70-200L 4 IS, (jak trzeba to dopłacę ) Pan Kolega przekonał mnie jakim skończonym idiotą byłem zakupując ten obiektyw ...
    VanMurder powiem ci tylko że mnie to cieszy... Pewnie że 2.8 i tak ma lepsze światło ale dla mnie 4IS to wystarczający okular... Ty preferujesz tylko 2.8 ew. 2.8IS i dobrze, każdy bierze to czego potrzebuje i to co jest dla niego najlepsze pod względem osiągi/cena.
    czarny aparat z białym obiektywem ...

Uzależniony Awatar VanMurder

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez RafalTK Zobacz posta
    VanMurder powiem ci tylko że mnie to cieszy... Pewnie że 2.8 i tak ma lepsze światło ale dla mnie 4IS to wystarczający okular... Ty preferujesz tylko 2.8 ew. 2.8IS i dobrze, każdy bierze to czego potrzebuje i to co jest dla niego najlepsze pod względem osiągi/cena.
    nie naprawdę się przekonałem oddam nawet za darmo ciężką grubą nieostra i drogą rurę, która tak naprawę to pewnie jest 3.5 a nie 2.8 - brrr.
    że ja taki durny byłem i dałem się nabrać i przepłacić za to dziadostwo - normalnie nigdy sobie nie wybaczę ...

Uzależniony

Domyślnie

Prosze pamietac, ze porownujemy w tym watku dwa konkretne produkty: EF 70-200 f/4 IS i stary EF 70-200 f/2.8. Ta sama cena, biorac pod uwage , ze f/4 jest sprzedawany bez pierscienia do statywu, ale to groszowe roznice.

Od wczoraj mamy rebaty (40, 75, 0, 125), i ceny w USA sa takie: 560, 1025, 1190, 1574. Ten nieszczesny pierscien jest ceniony na ponad $100, czyli dla Canona IS albo 1 stop nominalny (niekoniecznie realny) wzrost swiatla kosztuje tyle samo: ok $400.

To jest roznica 0.54 EV.

IMHO jesli roznica jest rzeczywiscie taka i jest powtarzalna (???) dla wszystkich szkiel to mozna sie gleboko zastanowic czy dla roznicy 0.54 ev pomiedzy 2.8 i 4 IS nie wybrac wersji z IS-em
    40D|BG-E2N|70-200/2.8 IS L|24-105/4L IS|17-55/2.8 IS |85/1.8|50/1.4|430EX|580EX II|Sherpa 600R

Początki nałogu Awatar yogi-bear
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Test z optyki: Roznica miedzy GO z bliska przy f/2.8 i przy f/4 to np. 4.8 mm kontra 6.8 mm. Jezeli wymagasz 4.8 a 6.8 jest za wiele, to slusznie wybrales grubszy obiektyw. (o ile roznica jest rzeczywiscie caly stop, a prawdopodobnie jest mniej)

Test dobrego smaku: Dla mnie te ostre oczka-mydlane uszka, ostre rzeski-rozmazane brewki ---- to kicz. Ciekawe bylo kiedy widzialem pierwszy raz, za 179 razem, stosowane bez sensu, jak leci -- banal. Nie zawsze trzeba sie w te oczy tak wbijac (to niby wrota do duszy, nieprawdaz, wiec slicznie wyglada).
    Czy Ty kiedykolwiek fotografowałeś czymś innym niż 70-200 f/4L ? Jeśli dla Ciebie jedyną różnicą między f/4 a f/2.8 jest "szerokość obszaru ostrości" to wybacz...

Uprawnienia umieszczania postów